Δύο μεγάλες εκκρεμότητες έχει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην περιοχή μας. Η μία είναι το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάταξη των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και η άλλη η ρύθμιση για τις αλλαγές στο χωροταξικό των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας.
Και στις δύο περιπτώσεις όμως παρατηρείται καθυστέρηση στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάταξη του Πανεπιστημίου είναι αλήθεια πως καθυστέρησε στην διαδικασία της επεξεργασίας του στο ΣτΕ, ωστόσο αυτή η διαδικασία έχει τελειώσει και οι αλλαγές που έχει προτείνει το Πανεπιστήμιο και έχουν τη συναίνεση του Υπουργείου, δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί. Ενδεχομένως να μετρούνται οι αντιδράσεις… που μπορεί στην Αιτωλοακαρνανία να μην είναι έντονες, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στο Αίγιο, όπου εκεί έχει προταθεί η μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα. Την περασμένη Παρασκευή έλαβε χώρα μια ακόμη κινητοποίηση στο Αίγιο με την παρότρυνση του Δήμου και όλων των φορέων της πόλης.
Το Υπουργείο όμως και η Κυβέρνηση συνολικά φαίνεται ότι μετρούν ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Αιτωλοακαρνανίας. Η Εκκλησία έχει προτείνει την ίδρυση τρίτης Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι όμως υπάρχει ομοβροντία αντιδράσεων για την προτεινόμενη διάσπαση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ίσως γι’ αυτό το λόγο μετά και από το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου, οι Δήμαρχοι Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Θέρμου και Ναυπακτίας έστειλαν επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό ότι συμφωνούν με την πρόταση της Εκκλησίας. Θέλουν προφανώς να καταδείξουν ότι η συναίνεση που αναζητά η Κυβέρνηση για να πάρει τις τελικές της αποφάσεις είναι μεγαλύτερη από τις αντιδράσεις του Μεσολογγίου. Μένει βέβαια να δούμε που θα γείρει στο τέλος η ζυγαριά, καθώς είναι εμφανές πια ότι λόγω του προεκλογικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, οι αποφάσεις παίρνονται με βασικό κριτήριο το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος.