Ως «ένα από τα πολλά σημαντικά αναπτυξιακά έργα, που γίνονται σε μία Ελλάδα που αλλάζει» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το τμήμα της παράκαμψης Αμφιλοχίας, στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία
Εγκαίνια σε ένα “περιπετειώδες” έργο πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, μέρος του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο – Αμβρακία με συνολικό προϋπολογισμό 160,5 εκατομμυρίων ευρώ, πέρασε από αρκετά διαφορετικά κύματα, με εκπτώσεις εργολάβων λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης του έργου και επαναδημοπρατήσεις. Εν τέλει ο όμιλος Μυτιληναίου ήταν αυτός που ανέλαβε την ολοκλήρωσή του, παραδίδοντάς το πέντε μήνες νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Το τμήμα που τίθεται σε κυκλοφορία από σήμερα έχει μήκος 17,4 χιλιόμετρων, παρακάμπτει την πόλη της Αμφιλοχίας και συρρικνώνει τον χρόνο του ταξιδιού προς Λευκάδα και Πρέβεζα κατά 20 λεπτά. Το υπολειπόμενο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου θα παραδοθεί το 2023.
Το σύνολο του νέου οδικού άξονα έχει μήκος 49 χιλιομέτρων, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει τη σύνδεση με την Ιόνια Οδό. Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του έργου Άκτιο – Αμβρακία οι πρώτες εργολαβίες ξεκίνησαν το 2008, αντιμετωπίζοντας στην πορεία σημαντικές δυσχέρειες λόγω αρχαιολογικών και άλλων θεμάτων, που οδήγησαν στη διακοπή του έργου. Ακολούθησαν νέα ζητήματα εμπλοκής στην εξέλιξη του έργου, που ήρθαν να δυσχεράνουν περαιτέρω την εξέλιξή του. Αρχικοί ανάδοχοι για το τμήμα που τελικά υπέγραψε και ανέλαβε η Μυτιληναιος το 2020 ήταν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ μέσω κοινοπραξίας που είχαν συστήσει. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο ήρθε η προσφυγή της ιταλικής GD Infrastructure να διακόψει εκ νέου την υλοποίηση του έργου, ενώ ακολούθησε κύκλος εκατέρωθεν προσφυγών. Εν τέλει η διενέργεια νέου διαγωνισμού οδήγησε στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της Μυτιληναίος τον χειμώνα του 2020, με αντικείμενο την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία. Την εκτέλεση των εργασιών ανέλαβε ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μυτιληναίος (πρώην ΜΕΤΚΑ).
Κ. Μητσοτάκης: Το πρόβλημα της Αμφιλοχίας λύνεται με το έργο που σήμερα παραδίδεται στην κυκλοφορία
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα που ήταν βαλτωμένα στα γρανάζια της εθνικής γραφειοκρατίας, τα οποία με υπομονή ξέμπλεξαν οι φορείς της κυβέρνησης. “Το αποτέλεσμα είναι ότι μετακινηθήκαμε από τις μακέτες και τα σχέδια σε έργα που αλλάζουν την ελληνική επικράτεια”.
“Το έργο είναι σημαντικό για όλη την δυτική Ελλάδα, ειδικά όμως για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η πόλη καθίσταται αδιάβατη το καλοκαίρι από τα φορτηγά που διέρχονταν από την Αμφιλοχία. Το πρόβλημα αυτό λύνεται με το τμήμα του έργου που παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία”.
«Μετά από πάρα πολλά χρόνια θα εγκαινιάσουμε την παράκαμψη της Αμφιλοχίας, η οποία σήμερα θα δοθεί στην κυκλοφορία για να μπορέσετε να γλιτώσετε τουλάχιστον 25 λεπτά, όσοι μετακινείστε από την Ιόνια προς την Βόνιτσα, την Πρέβεζα, προς την Πάλερο, προς την Λευκάδα, ένα από τα πολλά σημαντικά αναπτυξιακά έργα, που γίνονται σε μία Ελλάδα, που αλλάζει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Αιτωλοακαρνανία, πρώτο σταθμό της σημερινής περιοδείας του σε νομούς της Δυτικής Ελλάδος.
«Θέλω να σας δώσω την προσωπική μου διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο, με ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια μέχρι το τέλος της τετραετίας για να στηρίξουμε τους πολίτες, να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια, να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το πρόγραμμα μας και παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που μας έτυχαν να θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού στο τέλος της τετραετίας ένα πλήρες κυβερνητικό έργο, που θα μας επιτρέψει και πάλι να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων», συμπλήρωσε.
Ευ. Μυτιληναίος: Δεν διστάσαμε ούτε μία στιγμή
Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, “αναλάβαμε το Άκτιο-Αμβρακία υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Το έργο αντιμετώπιζε ήδη σημαντικές δυσκολίες και πλέον είχαμε να αντιμετωπίσουμε και εξωγενείς κρίσεις που θα μας δυσκόλευαν. Δεν διστάσαμε ούτε μία στιγμή. H Μυτιληναίος παραδίδει πάντα έγκαιρα και με συνέπεια τα έργα που αναλαμβάνει, με υψηλά στάνταρ ποιότητας και σεβασμό στους πολίτες που θα τα χρησιμοποιήσουν”.
Κ. Kαραμανλής: Το Άκτιο-Αμβρακία ήταν ένα από τα έργα που ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία
Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλή, σημείωσε ότι ακριβώς πριν 3 χρόνια στις 22 Ιουλίου του 2019, η κυβέρνηση έκανε τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. “Τότε θυμάμαι είχα ξεκινήσει την τοποθέτηση μου από τα εμβληματικά και προβληματικά έργα που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία το Πάτρα-Πύργος, τον ΒΟΑΚ και το Άκτιο – Αμβρακία που όλοι θα αναρωτιούνταν για το εάν θα γίνονταν. Χρειάστηκε να δουλέψουμε αθόρυβα και μεθοδικά για να φτάσουμε τρία χρόνια μετά εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Η Πατρών – Πύργου και μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις έχει τρία εργοτάξια που εργάζονται νυχθημερόν για να παραδοθεί το έργο στην ώρα του, ο ΒΟΑΚ από μία απλή μολυβιά στον χάρτη, χωρίς μελέτη, χάραξη και χρηματοδότηση έχει πλέον προσωρινούς αναδόχου και μέσα στη χρονιά θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται. Το Άκτιο-Αμβρακία, παραδίδεται σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του και μάλιστα πέντε μήνες νωρίτερα από την συμβατική μας υποχρέωση”.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι χωρίς προσωπικές ενέργειες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκης, δεν χάθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τα έργα, ενώ η Ελλάδα απαλλάχθηκε από την απειλή επιβολής προστίμων και το ενδεχόμενο δημοσιονομικών διορθώσεων.
Γ. Καραγιάννης: Το έργο ήταν από τα πρώτα ζητήματα που ασχολήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών
Ο υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε από την πλευρά του ότι “τα έργα υποδομής γίνονται για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές και σε αυτόν το σκοπό, είμαστε όλοι ταγμένοι”. Ο κ. Καραγιάννης, περιγράφοντας όσα προηγήθηκαν, είπε ότι έπρεπε να λυθεί ένα κουβάρι δικαστικών διενέξεων και πως λήφθηκαν άμεσα μέσα και αποφάσεις για να προχωρήσει το έργο.
Αυτό που δεν άλλαξε ποτέ, σημείωσε, ήταν η δέσμευση για έγκαιρη παράδοση του έργου 19 μήνες μετά. Σήμερα παραδίδονται τα πρώτα 17 χιλιόμετρα του έργου και μάλιστα νωρίτερα από ότι είχε προβλεφθεί. Με το κομμάτι αυτό εξοικονομούνται 20 με 25 λεπτά μετακίνησης και μειώνεται η απόσταση κατά 7 χιλιόμετρα με προφανή οφέλη και μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Τέλος, όπως δήλωσε, έτσι εκτρέπεται η βαριά κυκλοφορία εκτός των αστικών περιοχών, ενώ για το θέμα της οδικής ασφάλειας σημείωσε ότι κάθε χρόνο γίνονται 150 τροχαία με μέσο όρο 120 τραυματίες και 3 νεκρούς.