Πόρους από το ΕΣΠΑ προσπαθεί να διαθέσει το Κράτος σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, αλλά και τις φυσικές καταστροφές.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ορατές σε κάθε επιμέρους κλάδο της οικονομίας από άκρη σε άκρη της χώρας. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Επικράτεια που τον καιρό της πανδημίας επλήγησαν από μεγάλες φυσικές καταστροφές, πράγμα που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών, αφού όπως είναι λογικό ο συνδυασμό της πανδημίας και μιας φυσικής καταστροφής επηρέασε ακόμα περισσότερο αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της βόρειας Εύβοιας, όπου τα δάση που κάηκαν ήταν τόπος και μέσο δουλειάς για πολλούς κατοίκους της περιοχής.
Έτσι λοιπόν προέκυψε το πρόγραμμα «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές». Μεταξύ άλλων μια επιχείρηση από τη στιγμή που ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει λειτουργικές της δαπάνες, όπως ενοίκια, δαπάνες ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, κλπ., δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού (ενσώματου και άυλου), αλλά και το μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης.
Το πρόγραμμα –και είναι αξιοσημείωτο αυτό- δεν βρήκε άμεση τουλάχιστον ανταπόκριση και έτσι έχει πάρει αρκετές παρατάσεις (η τελευταία λήγει στις 2 Νοεμβρίου), αλλά και τροποποιήσεις καθώς στην πορεία εντάχθηκαν σε αυτό και άλλες περιοχές. Το περίεργο ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι έχουν ενταχθεί περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και σεισμούς μόνο και όχι για παράδειγμα από πλημμύρες.
Στην αρχική πρόσκληση του προγράμματος επιλέξιμες ήταν οι εξής περιοχές :
• Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, (Νομός Ευβοίας)
• Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού (Νομός Ευβοίας)
• Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου στον Δήμο Μινώα-Πεδιάδος (Νομός Ηρακλείου)
• Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμασίου, στον Δήμο Τυρνάβου (Νομός Λάρισας)
• Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίου στον Δήμο Ελασσόνας (Νομός Λάρισας)
Ενώ με την τελευταία τροποποίηση της πρόσκλησης προστέθηκαν: Δημοτική Ενότητα Αρχαίας Ολυμπίας στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας,
• Δήμος Αργοστολίου,
• Δήμος Ληξουρίου,
• Δήμος Σάμης,
• Δήμος Δυτικής Σάμου
Η περίπτωση των γεφυρών του Ευήνου και των κατολισθήσεων σε Μακρυνεία – Αράκυνθο
Η εύλογη απορία είναι γιατί δεν υπήρξε κάποια πρόνοια για να είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα αυτό, περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες. Βεβαίως οι πλημμύρες είναι ένα πιο συχνό φυσικό φαινόμενο από έναν καταστροφικό σεισμό, αλλά υπάρχουν και εξαιρετικές – ακραίες περιπτώσεις…
Για παράδειγμα, η περίπτωση της κατάρρευσης της γέφυρας του Ευήνου, που έφερε έναν ιδιότυπο αποκλεισμό στους κατοίκους του Γαλατά και του Κρυονερίου και του Περιθωρίου. Ιδίως για το παραλιακό μέτωπο της περιοχής και τις τουριστικές επιχειρήσεις του Κρυονερίου το πλήγμα ήταν μεγάλο, καθώς μόνο για περίπου δύο μήνες μέσα στο καλοκαίρι λειτούργησε η πρόχειρη διέλευση μέσα από το ποτάμι. Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν όχι μόνο εννέα μήνες μετά να μην έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά και να μην τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε τέτοια προγράμματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες κατολισθήσεις που έγιναν στα ορεινά της Μακρυνείας και του Αρακύνθου. Μια περιοχή που χαρακτηρίστηκε από τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα «μουσείο κατολισθητικών φαινόμενων». Δεν θα μπορούσε και αυτή η περιοχή ως μια ακραία περίπτωση πλημμυρικού – κατολισθητικού να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό;
Εκ του αποτελέσματος όμως, αλλά και από τις ελάχιστες κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι πλημμύρες του 2021, φαίνεται ότι τέτοιες περιπτώσεις δεν έτυχαν προσοχής ούτε από το τοπικό πολιτικό προσωπικό σε όλα τα επίπεδα (κοινοβουλευτικό – αυτοδιοικητικό), που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν για τις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και δεν το έκαναν ή τέλος πάντως το έκαναν με πενιχρά αποτελέσματα.