Έρχονται 114 εκατ. στους Δήμους για την ενεργειακή κρίση
120 εκατ. ευρώ περισσότερα ετησίως από 1/1/2023. Αυτά περιείχε το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τους Δήμους της χώρας μαζί με την υπόσχεση για «επαναξιολόγηση τoυ τρόπου με τον οποίο χορηγούνται οι ΚΑΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιοι και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων».
Οι αυτοδιοικητικοί της χώρας ωστόσο περίμεναν και περιμένουν κάποιες απαντήσεις από την Κυβέρνηση για επείγοντα θέματα που «τρέχουν» μέσα στο 2022, όπως η χρηματοδότησή τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτό και τo ενδιαφέρον τους ήταν στραμμένο όχι τόσο στην ομιλία του Πρωθυπουργού, όσο στις συναντήσεις που είχαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
170 εκατ. επιπλέον το κόστος της ενεργειακής κρίσης για τους Δήμου το α εξάμηνο
Μ. Βορίδης και Στ. Πέτσας συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που έγινε την παραμονή της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προανήγγειλε την καταβολή χρηματοδοτικού πακέτου ύψους συνολικά 114 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού τους κόστους, την κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ στην πορεία, εντός του διμήνου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, θα γίνει μια κατανομή ακόμη 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επίσης, θα καταβληθούν 14 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων. Ωστόσο την προσεχή Πέμπτη θα υπάρξει μια νέα συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, προκειμένου να διευθετηθούν και άλλα θέματα, όπως η επιχορήγηση των ΔΕΥΑ της χώρας, που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Παπαναστασίου : Εντολή στο ΔΕΔΔΗΕ για προτεραιότητα στα ενεργειακά έργα των Δήμων
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι βάσει των υπολογισμών της ΚΕΔΕ ωτο επιπλέον κόστος για τους Δήμους υπολογίζεται σε 300 – 350 εκατ. ευρώ, καθώς στο α εξάμηνο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, αυτό ανήλθε σε 170 εκατ. ευρώ. Οι Δήμοι πάντως στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης θέτουν το ζήτημα της διευκόλυνσης των ενεργειακών κοινοτήτων τους, ώστε να απεξαρτηθούν από το ρεύμα οποιουδήποτε παρόχου. Χαρακτηριστική προς τούτο ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, που ζήτησε από την Κυβέρνηση να δώσει εντολή στο ΔΕΔΔΗΕ να εφαρμόσει την πρόσφατη νομοθεσία, που δίνει προτεραιότητα στα ενεργειακά έργα των Δήμων. «Οι ενεργειακές κοινότητες των Δήμων δεν πουλάνε ρεύμα, γιατί να προηγούνται αυτοί που θα πουλήσουν ρεύμα;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Γ. Παπαναστασίου τονίζοντας ότι από τις ενεργειακές κοινότητες των Δήμων μπορεί να προκύψει και κοινωνικό όφελος με δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτες οικογένειες.
Πέτσας : Να μην καλλιεργούνται προσδοκίες για το τέλος ταφής
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους Δήμους και τα οικονομικά τους είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων (20 ευρώ ανά τόνο), με τους κάποιους Δημάρχους μάλιστα να απειλούν ότι δεν θα το εφαρμόσουν και δεν θα το μετακυλήσουν στους δημότες σε μια προεκλογική μάλιστα χρονιά…
Η ΚΕΔΕ ζητά την εκ νέου αναβολή του ή έστω την αναπροσαρμογή του προς τα κάτω (υπενθυμίζεται ότι αναβάλλεται συνεχώς την τελευταία δεκαετία). «Αν είναι να πάρουμε μία ή δύο ΚΑΠ για την ενεργειακή κρίση και να τα δώσουμε πίσω για το τέλος ταφής, δεν έχει νόημα…» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαστεργίου. Από την πλευρά του ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι η επιβολή του τέλους ταφής μέσα στην οικονομική πίεση που ήδη υπάρχει από την ενεργειακή κρίση στους πολίτες και τους Δήμους «θα είναι το κερασάκι στην τούρτα». Μάλιστα έφερε το παράδειγμα του Δήμου Αγρινίου λέγοντας ότι το τέλος ταφής (20 ευρώ ανά τόνο) είναι τεράστιο, όταν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι 12,5 ευρώ ανά τόνο. Με το τέλος ταφής, όπως ανέφερε, τιμωρείται ο δημότης γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση ανέτρεψε το σχεδιασμό για την κατασκευή εργοστασίου απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.
Ο Στ. Πέτσας, παραδέχθηκε ότι η συγκυρία είναι δύσκολη για την επιβολή του τέλους ταφής, όμως τόνισε ότι ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας επέβαλαν να προχωρήσει η επιβολή του (μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται στις αιρεσιμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης). Γνωστοποίησε ότι συζητείται η πρόταση των Δήμων για μια αναπροσαρμογή ανάλογα με το πώς επιτυγχάνονται στόχοι και ανέφερε ότι υπάρχει επικοινωνία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα. Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες για πλήρη κατάργησή του.