Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας από την Τέρνα Ενεργειακή. Ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση (μέχρι 15/11), η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δανειοθαλάμου αδρανών στην περιοχή της Αλευράδας του Δήμου Αμφιλοχίας, ως σύνοδο έργο των περιβαλλοντικά αδειοδοτημένων έργων αντλησιοταμίευσης “Αγ. Γεώργιος” και “Πύργος”.

Η ΜΠΕ εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου δανειοθαλάμου και την αντιμετώπισή τους σε έκταση 80.485,97 m2 στην περιοχή Αλευράδας, στα βόρεια όρια του κυρίως Έργου, και συγκεκριμένα πίσω από τη λοφοσειρά Ψηλή Ράχη – Αλευράδα, εντός μιας ημίκλειστης κοιλάδας αθέατης από όλες τις περιοχές ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Ο δανειοθάλαμος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε αδρανή υλικά καλής ποιότητας για τις δομικές κατασκευές του Κυρίως Έργου αντλησοταμίευσης στις θέσεις “Αγ. Γεώργιος” και “Πύργος” που ανέρχονται βάσει της εγκριθείσης ΜΠΕ του κυρίως έργου σε 1.041.000 m3.

Το έργο “Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία” αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας 816.00 GWh.

Το Έργο έχει λάβει Ευρωπαϊκή και Εθνική υποστήριξη:
– Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος , από το 2013.
– Συμπεριλαμβάνεται στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης δικτύων (Ten Year Network Development Plan) του ENTSO-E από το 2014.
– Έχει χαρακτηριστεί ως Εθνική Στρατηγική Επένδυση (από το 2014).
– Συμπεριλήφθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε από τη Δράση Connecting Europe Facilities (CEF-E) της ΕΕ.
– Έλαβε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Απόφασης State Aid
– Συμπεριλήφθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα οφέλη του αναμένεται να είναι πολλαπλά, κυρίως στην τοπική κοινωνία καθώς με την εκκίνηση της επένδυσης θα αυξηθεί σημαντικά η απασχόληση στην περιοχή, ενώ η ολοκλήρωσή της θα φέρει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

Σημαντική θα είναι και η συνεισφορά του στο περιβάλλον, αφού το έργο συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030, αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας και των πληθυσμών ομάδων ή ειδών που επωφελούνται από την ύπαρξη λιμνών τοπικά.

πηγή : capital.gr