Με επιστολή του ο Φορέας Ελεύθερων Πολιτών Μεσολογγίου απαντά στις αναφορές του Δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου σχετικά με τη διχοτόμηση της Μητρόπολης, ωστόσο το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι με τη επιστολή ζητείται ουσιαστικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου να λάβει απόφαση να αποκαταστήσει την αδικία που σημειώθηκε με τον “Καλλικράτη” (κατά την μεσολογγίτικη οπτική) και να παραχωρηθούν στο Μεσολόγγι οι περιοχές που συνιστούν τον ιστορικό Ζυγό, δηλάδή από την Μακρυνεία μέχρι το Αγγελόκαστρο.
Αναλυτικά η επιστολή :
«Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».
Αυτό το «πύρωμα της καρδιάς» οδήγησε τους ήρωες του Μεσολογγίου να είναι το μοναδικό παγκόσμιο παράδειγμα «ομόφωνης εθελούσιας θυσίας» και να συντελέσουν καθοριστικά στην απελευθέρωση της πατρίδος μας. Αυτή η παγκόσμια μοναδικότητα ενέπνευσε πολλούς λαούς στον αγώνα για την ελευθερία τους όπως το μαρτυρικό Στάλινγκραντ. Αυτή η παγκόσμια μοναδικότητα υπενθύμισε ο κ. Πρωθυπουργός μιλώντας στο Κογκρέσο της Αμερικής για την πολιορκία της Μαριούπολης. Και αυτή η παγκόσμια μοναδικότητα έκανε την κυβερνητική εκπρόσωπο της Ρωσίας να αντιδράσει και να τονίσει με έμφαση ότι η θυσία του Μεσολογγίου είναι μοναδική και δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη.
Για το μεγαλείο αυτής της ιστορικής πόλης, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Δυστυχώς όμως αυτό το μεγαλείο, δεν αναγνωρίζεται από κάποιους της κεντρικής εξουσίας, ούτε από διάφορους πολιτικούς και ισχυρούς παράγοντες και αυτό φαίνεται από τις πολλές εξοντωτικές αδικίες που συνεχώς υφίσταται.
Σημερινό παράδειγμα είναι η ανιστόρητη προσπάθεια διχοτόμησης της ιστορικής Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, χωρίς να βασίζεται στην ισόρροπη γεωγραφική κατανομή.
Σ’ αυτή την προσπάθεια με πληθυσμιακά και μόνο κριτήρια, αναφερθήκατε απαξιωτικά για την ιστορική πόλη μας και για όσους αγωνίζονται για το δίκαιο. Η λογική του μεγαλύτερου και ισχυρότερου είναι πολύ επικίνδυνη και εκτρέφει μεγαλοϊδεατισμούς σε βάρος θεσμών και αξιών. Διότι με αυτή τη «λογική» θα πρέπει η πρωτεύουσα της Αμερικής από την Ουάσιγκτον να μεταφερθεί στην εικοσαπλάσια Νέα Υόρκη. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας από το Βερολίνο στο Μόναχο και αυτό να επικρατήσει στην Ολλανδία, την Αυστραλία και σε πολλές άλλες χώρες.
Ευτυχώς όμως αυτές οι «λογικές» δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, διότι επικρατεί ο σεβασμός στους θεσμούς, στην ιστορία και στα δικαιώματα.
Όπως είναι γνωστό το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» έθεσε αυστηρά κριτήρια για συνενώσεις που ήταν η κοινή ιστορία, τα κοινά ήθη και έθιμα, η κοινή παράδοση και γεωγραφική συνάφεια. Δυστυχώς στο νομό μας αυτά καταστρατηγήθηκαν, η επαρχία Μεσολογγίου τριχοτομήθηκε (μοναδική στην Ελλάδα) και μεγάλες περιοχές που πληρούσαν όλα τα κριτήρια συνένωσης με την ιστορική πόλη μας, όπως η Μακρυνεία Μεσολογγίου (από την οποία κατάγεσθε), το Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου και το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού Ζυγού, προσαρτήθηκαν στο Αγρίνιο. Έτσι το Αγρίνιο ισχυροποιήθηκε περισσότερο σε βάρος της ιστορικής πόλης μας.
Τη διαπίστωσή Σας ότι η Ι.Π. Μεσολογγίου είναι «το χαϊδεμένο παιδί» δυσκολευόμαστε να την κατανοήσουμε.
Εάν η πόλη που αμύνεται, υφίσταται συνεχώς αδικίες και χάνει αυτά που δικαιωματικά και όχι χαριστικά έχει, θεωρείται «ευνοημένη» και η πόλη που με επιθετική τακτική παίρνει αυτά που δεν δικαιούται και δεν της ανήκουν, είναι «αδικημένη», αυτή είναι η πρωτότυπη συλλογιστική που δεν θέλουμε να σχολιάσουμε.
Πέραν αυτών είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει γνωστό ότι η Ι.Π. Μεσολογγίου, εκτός από πόλη της θυσίας και Παγκόσμιο Σύμβολο Ελευθερίας, είναι και η μοναδική πόλη της προσφοράς. Προσφορά στην Παιδεία με την Παλαμαία Σχολή, στη Δικαιοσύνη με το «Δικαστήριο των Εκκλήτων», στη δημοσιογραφία με τα «Ελληνικά Χρονικά» και σε πολλούς άλλους τομείς στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς.
Αυτή η μοναδικότητα της προσφοράς συνεχίσθηκε και μετά την απελευθέρωση. Στα γράμματα με τους δεκάδες ποιητές και συγγραφείς, στην πολιτική με τους 5 πρωθυπουργούς, στην παιδεία με το ιστορικό Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου αλλά και στην οικονομία με τη ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση των αλυκών για εξόφληση δανείων της πατρίδας μας σε αντίθεση με άλλες πόλεις.
Η πολιτεία όμως για «επιβράβευση» πειθαρχώντας σε πελατειακές λογικές, κόντρα στην ιστορία, το δίκαιο και τους θεσμούς, ίδρυσε το Εφετείο στο Αγρίνιο. Κατήργησε ουσιαστικά το ιστορικό Τ.Ε.Ι. και προχωράει με την υποβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής, όταν στην πόλη μας υπάρχει το μεγαλύτερο Campusτης χώρας. Υποβάθμισε τη Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του νομού, έκανε έδρα της διοίκησης του Νοσοκομείου το Αγρίνιο, μετέφερε την Επιθεώρηση Εργασίας, το ΚΕΠΑ και τον μηχανολογικό εξοπλισμό και συνεχίζει την απαξίωση των υπηρεσιών της πρωτεύουσας, ενισχύοντας αυτές του Αγρινίου.
Σχετικά με την υποτιμητική αναφορά Σας ότι στην πόλη μας ασχολούνται 5 άτομα για το θέμα της Ιεράς Μητροπόλεως, Σας γνωρίζουμε ότι: Το κίνημά μας, που ξεκίνησε για την επαναλειτουργία του Τ.Ε.Ι. και στη συνέχεια για ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών, έχει συγκεντρώσει περίπου 10.000 υπογραφές και πολλές ακόμη χιλιάδες για την Ιερά Μητρόπολη.
Αναφερθήκατε επίσης στο σεβασμό της απόφασης της Ιεραρχίας. Κατ’ αρχήν νομίζουμε ότι προηγείται ο σεβασμός στην ιστορία, το δίκαιο και τους θεσμούς. Άλλωστε η απόφαση της Ιεραρχίας στηρίζεται στην υποτιθέμενη ελλιπή διαποίμανση. Είναι γνωστό στο λαό ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Εάν όμως η σεβαστή Ιεραρχία διαπίστωνε ελλιπή διαποίμανση θα έπρεπε να παρέμβει όταν ήταν εν ζωή ο μακαριστός μητροπολίτης μας Κοσμάς. Συνεπώς το θέμα κινήθηκε από παράγοντες του Αγρινίου και δυστυχώς και από εκκλησιαστικούς κύκλους.
Όσον αφορά την πρόσκλησή Σας στους Αιτωλοακαρνάνες να αγωνισθούν, είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία είναι υπέρ της διατήρησης της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Γνωρίζετε ασφαλώς το νέο κίνημα της πόλης Σας για ίδρυση νέου νομού. Θα ήταν ωφέλιμο για όλους να γίνει γνωστή η θέση Σας.
Τέλος, σκόπιμο είναι στις διεκδικήσεις που σχεδιάζετε σε βάρος της πόλης μας, να συνυπολογίσετε και το εμπορικό και επαγγελματικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο πόλεων, που είναι καταφανώς υπέρ του Αγρινίου. Είναι φανερό ότι τέτοιες άδικες διεκδικήσεις δημιουργούν διχασμό με αποτέλεσμα να ζημιώνονται και οι δύο πόλεις αλλά και ολόκληρος ο νομός.
Αυτό φάνηκε καθαρά στην τελευταία απογραφή αλλά και στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης που βρίσκεται, παρά τις πολλές και μοναδικές πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει. Πιστεύουμε ότι είναι νομοτελειακά επείγον να επικρατήσει η σύνεση, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοϋποστήριξη και να ξεκινήσει επιτέλους, η συνεργασία. Το ξεκίνημα μπορεί να γίνει με την υλοποίηση της πρότασης την οποία, θα μας επιτρέψετε, να Σας υποβάλλουμε.
Όπως επιτάσσει το δίκαιο είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί το ιστορικό ατόπημα που επέβαλε ο Καλλικράτης, ώστε, τουλάχιστον, ο ιστορικός Ζυγός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης μας, αλλά και γεωγραφικά πολύ κοντά της, να προσαρτηθεί στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Γι’ αυτό απαιτείται μια τολμηρή απόφαση του Δημοτικού Σας Συμβουλίου, η οποία όμως θα στηρίζεται στην αποκατάσταση μιας ανιστόρητης αδικίας, καθώς και στην πραγματική κατάσταση που υπάρχει.
Ελπίζουμε ότι οι αλήθειες και τα αντικειμενικά πραγματικά γεγονότα, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, θα γίνουν κατανοητά.
Ι.Π. Μεσολογγίου 17/9/2022
Κάτοικοι – Μέλη Φορέα Ελευθέρων Πολιτών
Ι.Π. Μεσολογγίου
e-mail: foreas.mes@gmail.com