“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον επενδυτή, θα τον βρούμε όμως” Aυτή ήταν η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη σε ερώτηση που δέχθηκε για το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα.
Μπορεί πολλές πληροφορίες που διαχέονται εδώ και πολύ στον Τύπο, αλλά και πληροφορίες που προκύπτουν από παράγοντες της περιοχής να κάνουν λόγο για εμιρατινό ενδιαφέρον, ώστε το λιμάνι του Πλατυγιαλιού να μετατραπεί σε τουριστικό λιμάνι υποδοχής mega yachts και συναφείς υποδομές, ωστόσο το πολυθρύλητο deal δεν έχει προκύψει ακόμη.
“Είναι μια εντυπωσιακή υποδομή στη μέση του πουθενά. Αυτό κάτι λέει. Λοιπόν δεν μπορούμε να φανταστούμε ανάπτυξη αυτού του λιμανιού, χωρίς ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα έρθει και θα φτιάξει κάτι σημαντικό γύρω από το λιμάνι, γιατί θα θέλει και λιμάνι για να εξάγει προϊόντα ή για να φέρει προϊόντα.Μέχρι στιγμής οι απόπειρές μας δεν ήταν επιτυχημένες, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε την ανάπτυξη του λιμανιού χωρίς κάποιον ο οποίος θα το χρειαστεί αυτό το λιμάνι” ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε : “χωρίς να μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο, όταν κάποιος έρχεται και μας μιλάει για υποδομές που να έχουν και λιμάνι, πάντα η πρώτη ευκαιρία που παρουσιάζουμε είναι το Πλατυγιάλι, είναι ο Αστακός. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον επενδυτή, θα τον βρούμε όμως”.
Η πιο αξιοσημείωτη όμως αναφορά του Κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το Πλατυγιάλι είναι ότι έδωσε μια άλλη προοπτική αξιοποίησής του πέρα από αυτό που συζητιέται για τουριστικό λιμάνι. “Πιστεύω ότι όλη αυτή η συζήτηση η οποία γίνεται και παγκόσμια για την επιστροφή των αλυσίδων παραγωγής προς την Ευρώπη, θα μας δώσει δυνατότητες τελικά να βρούμε κάποιον σημαντικό επενδυτή, ο οποίος θα αξιοποιήσει αυτό το περιουσιακό στοιχείο και μετά να μας επιτρέψει να κάνουμε και τις σχετικές διασυνδέσεις” είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Στην παρούσα φάση πάντως εκτιμάται ότι υπάρχει ένα προσωρινό (;) “πάγωμα” στο αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα, καθώς το πρόσφατο πάγωμα των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και των χωρών του Κόλπου, εξαιτίας της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου, έκανε έξαλλη την Ουάσινγκτον και ο Μπάιντεν μίλησε ακόμη και για… αιτία πολέμου. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι προσδεμένη στο αμερικανικό “άρμα”, ενδεχομένως οι ενδιαφερόμενοι Άραβες επενδυτές να επανεξετάζουν πολλά πράγματα για τα οικονομικά τους “ανοίγματα” στη Δύση. Ίσως λοιπόν όχι τυχαία ο Κ. Μητσοτάκης, να απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε όσα γράφονταν μέχρι πρόσφατα για Πλατυγιάλι και να άλλαξε “γήπεδο” κάνοντας αναφορά στις αλυσίδες παραγωγής της Ευρώπης, που πρόκειται να επιστρέψουν στην Ευρώπη από την Κίνα και την Ασία ευρύτερα.