Εργοταξιακοί χώροι Αντιρρίου : Μια μόνο πρόταση για τουριστική επένδυση

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για πρώτη φορά συγκέντρωσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, όμως μόνο μια από τις πέντε προτάσεις «δένει» με τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας

Και να που οι εργοταξιακοί χώροι του Αντιρρίου 18 χρόνια περίπου μετά την ολοκλήρωση της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου απέκτησαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ένα ενδιαφέρον που έρχεται μετά από δύο διαγωνισμούς που προηγήθηκαν και απέβησαν άγονοι. Όπως έγινε γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ πέντε είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν προσφορές στο διαγωνισμό. Η εκτίμηση, που υπάρχει είναι ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί με την ανάδειξη του αναδόχου.

Άξιο παρατήρησης είναι ότι από τα πέντε ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα, τα τέσσερα προέρχονται από την περιοχή της Αχαΐας και ένα από την Αττική. Ωστόσο η πλειονότητα των σχημάτων δραστηριοποιούνται στο χώρο των ναυτιλιακών εργασιών (επισκευές πλοίων) και των logistics. Δραστηριότητες που θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν «κουμπώνουν» τόσο με τα θέλω της τοπικής κοινωνίας και τις προτάσεις των φορέων της περιοχής, οι οποίοι θα προτιμούσαν για το «φιλέτο» των 165 στρεμμάτων μια αμιγώς τουριστική επένδυση, που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής της Ναυπακτίας.

Το ακίνητο αυτό βέβαια με τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, όπως το εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο του, το μέγεθος του αλλά και η γεωγραφική του θέση στο κέντρο ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού κόμβου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο ενδείκνυται για πολλές και διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Δεν είναι πάντως τυχαίο που στο παρελθόν υπήρχε ενδιαφέρον λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της γειτνίασης με το λιμάνι της Πάτρας, για επενδύσεις στο τομέα των logistics ή για υπηρεσίες yachting (διαχείρισης σκαφών).

Πρόσφατα πάντως από την πλευρά της Αιτωλικής Αναπτυξιακής δια του προέδρου της Γ. Κοτρώνη, είχε κατατεθεί και η ιδέα για ένα Τεχνολογικό Πάρκο. Μια ιδέα με βάση την εγκατάσταση μίας ή πολλών εταιριών τεχνολογίας, με σκοπό να υπάρξει εκμετάλλευση της γειτνίασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενο ερευνητικό έργο. Η πρόταση για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικού πάρκου θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα συνεδριακό κέντρο και ένα ξενοδοχείο. Η πρόταση αυτή «έδενε» και με το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κάνει το σχετικό άνοιγμα για συνεργασία με μεγάλες εταιρείες. Τέσσερις μεγάλες εταιρείες με αντικείμενο την πληροφορική και τα χρηματοοικονομικά, συγκεκριμένα η Entersoft, η Deloitte, η PwC και η Ernst & Young, έχουν ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες ότι φτιάχνουν γραφεία στην Πάτρα συνεργαζόμενες ποικολοτρόπως με το Πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr, ένα από τα πέντε επενδυτικά σχέδια, που κατατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση της τουριστικής επένδυσης και αφορά τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου και την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου που διαθέτει το «φιλέτο».

Μένει να δούμε που θα κάτσει η… μπίλια του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, όταν ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές.


Τα επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ

• Ιωάννης Νικολίτσης
• Πέττας Ν. Παύλος
• Φλωράτος Μεταφορική
• Promarine Real Estate
• West