Παραδόξως το τόλμησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παρότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της προεκλογικής περιόδου, να μιλήσει για συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Το υπουργείο Υγείας έχει στα σκαριά ένα νέο χάρτη για τις δομές Υγείας και φαίνεται πως έχει καταλήξει στα κριτήρια, με τα οποία θα γίνουν οι όποιες αλλαγές. Το σχέδιο θα «τρέξει» εντός του 2023 και σύμφωνα με το Θ. Πλεύρη η αρχή θα γίνει από την Κρήτη και την 7η Υγειονομική Περιφέρεια, εάν όλα εξελιχθούν κανονικά και το σχέδιο δεν μπει «στον πάγο» εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα κριτήρια έχουν αποφασιστεί. Θα είναι κατά βάση η χαμηλή πληρότητα και οι κοντινές αποστάσεις μεταξύ των νοσοκομειακών μονάδων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο προσωπικού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα δούμε νοσοκομεία να κλείνουν, εξάλλου το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο για κάτι τέτοιο ασχέτως αν το timing είναι προεκλογικό ή όχι, αλλά ενδεχομένως θα δούμε να αλλάζουν χρήση… Με ένα νοσοκομείο να είναι το κεντρικό μιας περιοχής και τα γειτονικά να λειτουργούν συμπληρωματικά.
Στη περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας μοιραία, αν και εφ’όσον το σχέδιο «τρέξει», θα επανέλθει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του νοσοκομείου Μεσολογγίου, το οποίο όπως πρόσφατα ανέφερε η αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στη βουλή παρουσιάζει ποσοστό πληρότητας της τάξης του 33% (55% είναι η πληρότητα στο Νοσοκομείο Αγρινίου).
Όπως δείχνει και η de facto κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της υποστελέχωσης, είναι θεωρητικά πιθανό να δούμε συγχωνεύσεις βασικών κλινικών (παθολογική, χειρουργική κτλ), οι οποίες θα λειτουργούν (προφανώς στο Αγρίνιο) σε επίπεδο νομού. Σύμφωνα τουλάχιστον με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε προσωπικό προκύπτουν γιατί οι θέσεις βγαίνουν άγονες, δηλαδή προκηρύσσονται, αλλά δεν καλύπτονται. Γι’ αυτό και η στελέχωση αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις συγχωνεύσεις, καθώς όποιες μονάδες, κλινικές ή τμήματα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα πρέπει να συνενωθούν.