Η απάντηση του ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου αναφορικά με το ζήτημα της ΜΕΘ, που τελικά από χθες επαναλειτουργεί, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα άλλο σκέλος της αυτό της Μονάδας Εμφραγμάτων που λειτουργεί εσχάτως στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Και αυτό γιατί στο χώρο της Υγείας γενικότερα μπορεί να υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα διαχρονικά, ωστόσο και τα όποια θετικά στοιχεία υπάρχουν δεν πρέπει να “θάβονται”. Η Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Αγρίνιου, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, σε διάστημα δύο μηνών έχει νοσηλεύσει περισσότερους από 50 ασθενείς με θνητότητα μικρότερη από 2%. Με τη λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο το επόμενο βήμα επόμενος στόχο μας για τις ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις θα είναι η ανάπτυξη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.
Όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας Μονάδας Εμφραγμάτων και τις διατυπώσεις ορισμένων για δήθεν λανθασμένη απόφαση, το ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου απάντησε τα εξής:
Η καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα στο νομό είναι πολύ αυξημένη με αποτέλεσμα ετησίως να διακομίζονται στα νοσοκομεία Πατρών περισσότερα από 500 οξέα στεφανιαία σύνδρομα τα οποία χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εμφραγμάτων. Η δημιουργία Μονάδας Εμφραγμάτων ήταν πάγιο αίτημα της διεύθυνσης της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου από το 2017. Μετά από αποφάσεις όλων των οργάνων του νοσοκομείου (Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, Επιστημονικό Συμβούλιο και Διοικητικό Συμβούλιο), αποφασίστηκε η λειτουργία Μονάδας Εμφραγμάτων, ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση των προσφερόμενων από το νοσοκομείο μας υπηρεσιών σε καρδιολογικούς ασθενείς. Με αναλυτική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, χωροθετήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος ώστε να αποδοθεί σε χρήση για τη δημιουργία Μονάδας Εμφραγμάτων, στην οποία σε διάστημα δύο μηνών έχουν νοσηλευθεί περισσότερο από 50 ασθενείς με θνητότητα μικρότερη από 2%. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προσφέρει τα μέγιστα στους καρδιολογικούς ασθενείς του Νομού μας, χρησιμοποιώντας κλίνες που ουδέποτε ανήκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έτσι έμεναν διαχρονικά αχρησιμοποίητες με ολοκαίνουργια μηχανήματα εκτός λειτουργίας.
Οι Ισχαιμικές Καρδιακές Παθήσεις παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου ασθενών παγκοσμίως με στατιστική συχνότητα 16%, το ίδιο και στην Ελλάδα, το ίδιο και στην Αιτωλοακαρνανία. Μη μπορώντας να το αγνοήσουμε, πράξαμε το καθήκον μας υπέρ του ασθενούς. Και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, επιτυγχάνοντας τον στόχο μας για την ανάπτυξη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου συνεργαζόμενοι με θεσμικούς παράγοντες του νόμου, που έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την στήριξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος, σεβόμενοι τις ανάγκες του νόμου.