Η Περιφέρεια θα ενισχύσει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας
Στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την υλοποίηση ενός σχετικού έργου, που χρηματοδοτείται με 5 εκατ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στον «αέρα» και η δημοπράτηση έχει προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου.
Αυτή η παρέμβαση συνδυάζοντας σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες επιτήρησης και αναγνώρισης πυρκαγιών στοχεύει να ενισχύσει δραστικά την αποτελεσματικότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
Το πόσο έχει πληγεί από μεγάλες πυρκαγιές τις τελευταίες δεκαετίες η Δυτική Ελλάδα είναι γνωστό. Το «τίμημα» που έχει πληρωθεί είναι πολύ μεγάλο, σε ανθρώπινες απώλειες, σε υλικές ζημιές, αλλά και στο περιβάλλον με δεκάδες χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων. Μέχρι σήμερα, η παρατήρηση και ειδοποίηση για την ύπαρξη πυρκαγιάς από την Πολιτεία συνήθως γίνεται με εποχικούς πυροσβέστες ή/και εθελοντές από παρατηρητήρια (πυροφυλάκια, θέσεις παρατήρησης) και περιπολίες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρκετούς περιορισμούς, τόσο ως προς την περιορισμένη ικανότητα του ανθρώπινου ματιού να αντιληφθεί φωτιά ή καπνό (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά και σε μακρινή απόσταση) όσο και ως προς το πλήθος των διαθέσιμων εθελοντών / πυροσβεστών.
Από την άλλη είναι γνωστό ότι η έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι σημαντικότερη από τη διαχείριση αυτής, γιατί μειώνει τις καταστροφές και το κόστος καταστολής, ενώ επίσης η εμπειρία έχει δείξει πως όταν μια δασική πυρκαγιά εξαπλωθεί, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αντίθετα, στα αρχικά στάδια είναι εύκολη η κατάσβεση κάθε πυρκαγιάς, ακόμα και με πεπερασμένο εξοπλισμό. Η έγκαιρη ανίχνευση λοιπόν μιας πυρκαγιάς καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
Οι καινοτομίες του συστήματος
Το ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές, που θα προμηθευτεί η Περιφέρεια, είναι ένα Σύστημα Υποβοήθησης Λήψης Απόφασης για την έγκαιρη Ανίχνευση Πυρκαγιών και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο ενός χάρτη πιθανοτήτων του να έχει ξεκινήσει μια πυρκαγιά σε συγκεκριμένο σημείο του δάσους. Δύο βασικές καινοτομίες που εισάγει το προτεινόμενο σύστημα και οι οποίες εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά του σε σχέση με παλιότερα συστήματα είναι:
Α) η χρήση αισθητήρων τύπου Lidar που μπορούν να επιτηρούν και να ανιχνεύσουν πυρικά συμβάντα και παραμέτρους σε μια αρκετά μεγάλη έκταση και να απεικονίζουν τα αποτελέσματα με μεγάλη ακρίβεια
Β) η χρήση προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης στην ανάλυση και επεξεργασία εικόνας από θερμικές ή/και οπτικές κάμερες, οι οποίοι πλέον λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής τους τα τελευταία χρόνια, είναι σε θέση να εντοπίζουν και να κατηγοριοποιούν συμβάντα στο οπτικό ή/και θερμικό πεδίο και να τα χαρακτηρίζουν ως πιθανά πυρικά συμβάντα με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Κάθε ένας από τους σταθμούς ανίχνευσης θερμικού και οπτικού πεδίου θα περιλαμβάνει:
1. Μία θερμική κάμερα με μηχανισμό για πανοραμική κάλυψη 360ο σάρωσης-ανίχνευσης μεγάλων αποστάσεων (θερμικό ραντάρ).
2. Μία (οπτική κάμερα με μηχανισμό για πανοραμική κάλυψη 360ο σάρωσης μεγάλων αποστάσεων για ανίχνευση φωτιάς και καπνού με χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI).
Και οι δύο παραπάνω τεχνολογικές καινοτομίες, πέραν των βασικών πλεονεκτημάτων που προσδίδουν στην ακρίβεια εντοπισμού της θέσης της πυρκαγιάς και της έγκαιρης ενημέρωσης, έχουν συνδυαστικά ένα ακόμα πλεονέκτημα, αυτό της μη εξάρτησης από τις συνθήκες φωτός και καιρικών φαινομένων. Με τον τρόπο αυτό η ανίχνευση δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το αν γίνεται μέρα ή νύχτα και αν έχει περισσότερο ή λιγότερο καλό καιρό.
Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί ότι οι έως τώρα προσπάθειες χρήσης της τεχνολογίας για την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών, έχουν διάφορα προβλήματα, όπως η αδυναμία εγκατάστασης σε μεγάλες δασικές εκτάσεις, το μεγάλο ποσοστό λανθασμένων συναγερμών και η αδυναμία ακριβούς εντοπισμού της εστίας της φωτιάς.
Επιπλέον το εν λόγω σύστημα δεν προσπαθεί να αφαιρέσει από τον άνθρωπο τον ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης μιας πυρκαγιάς, αλλά έρχεται να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην αναγνώριση της έναρξης μιας πυρκαγιάς, για να βοηθήσει στην έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.
Έτσι με την προμήθεια αυτού του συστήματος δημιουργείται ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο, εκτός της έγκαιρης ειδοποίησης και τον εντοπισμό ενός πυρικού φαινομένου, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις πυροσβεστικές δυνάμεις και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το ακριβές στίγμα της εστίας, την πιθανή κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και εικόνα σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης του συμβάντος. Θα είναι ένα σύστημα, το οποίο θα εποπτεύει επί 24ώρου βάσεως μία έκταση αρκετών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα ενημερώνει αυτόματα τους αρμόδιους φορείς σε περιπτώσεις αναγνώρισης συμβάντος πυρκαγιάς.
Τα σημεία που προτείνεται να εγκατασταθούν στην Αιτωλοακαρνανία σταθμοί ανίχνευσης θερμικού και οπτικού πεδίου
1. Θέρμο, θέση Παναγούλα
2. Βλοχός, Δήμου Αγρινίου
3. Σιτόμενα
4. Τ.Κ. Φυτειών- Δήμου Ξηρομέρου / θέση Αγ.Ηλίας (περιπολικό) Αμφιλοχία
5. Τ.Κ. Παλαιομάνινα Δήμος Ξηρομέρου, εκκλησία Αγ.Νικολάου