Νοσοκομείο Αγρινίου : Και το εξειδικευμένο προσωπικό, ζητούμενο

Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της εκδήλωσης της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις υγειονομικές προκλήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση που διοργάνωσαν το Σάββατο στο Αγρίνιο η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με θέμα «Επιστημονικές και Οργανωτικές Υγειονομικές Προκλήσεις για την Αιτωλοακαρνανία».

Καθώς το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, το θέμα, οι προκλήσεις για την υγεία στην Αιτωλοακαρνανία, παραμένει επίκαιρο από τη στιγμή μάλιστα που τα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας βγήκαν από την πανδημία με ελλείψεις προσωπικού σε κομβικές κλινικές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα το Νοσοκομείο Αγρινίου «ταλαιπωρήθηκε» από την επί δύο μήνες περίπου αναστολή στη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Δύο γιατροί λείπουν για την Πνευμολογική, αλλά θα μπορεί να κάνει ανάσχεση των περιστατικών;

Με δεδομένο πως η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την ανάγκη αναβάθμισης των προσφερομένων ιατρικών υπηρεσιών σε θέματα πνευμονολογίας ένα από τα θέματα της ημερίδας, με δεδομένο μάλιστα πως συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ήταν η ίδρυση πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Αγρινίου και η τοποθέτηση πνευμονολόγου στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα στο Νοσοκομείο; Την περιέγραψε με το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ένας από τους πνευμονολόγους του Νοσοκομείου, ο κ. Ν. Παππάς.
«Δεν υπάρχει καν πνευμονολογικό τμήμα, υπάρχουν δύο μόνο πνευμονολόγοι και καθημερινά στην παθολογική κλινική το 30 με 40% των νοσηλευόμενων είναι άνθρωποι με πνευμονολογικά προβλήματα. Κάποιοι από αυτούς έχουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και χρειάζονται μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό. Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, είναι στον προθάλαμο της Εντατικής και αν δεν έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, θα διασωληνωθούν στο τέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς. Η εκτίμηση που έκαναν αρκετοί, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης στο χαιρετισμό του, είναι ότι με δύο ακόμη γιατρούς θα μπορούσε να λειτουργήσει πνευμονολογική στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Ωστόσο οι ειδικοί βλέπουν το θέμα λίγο διαφορετικά. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, ανέφερε ότι η πρόταση της Πνευμονολογικής Εταιρείας προς το Υπουργείο Υγείας είναι να δημιουργηθούν στην περιφέρεια κλινικές δεξιοτήτων. «Δεν έχει κανένα λόγο να ιδρύει κανείς μια κλινική μόνο και μόνο για να βρίσκονται τέσσερα άτομα εκεί. Αν αυτή η κλινική δεν κάνει αναχαίτιση των περιστατικών, είναι άνευ λόγου» ανέφερε ο κ. Λουκίδης και πρόσθεσε πως «πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι, που για παράδειγμα στη δική μας ειδικότητα, να βρογχοσκοπούν, για να μπορούν να βοηθούν και τις τοπικές κοινωνίες και τα μεγάλα νοσοκομεία που δέχονται το μεγάλο όγκο των περιστατικών».

Το ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας είναι αναμφισβήτητο, αυτό όμως δεν αναιρεί την ανάγκη το υφιστάμενο προσωπικό να μετεκπαιδευτεί περαιτέρω και να αποκτήσει εξειδίκευση. Κάτι που αν είχε συμβεί, η εικόνα των Νοσοκομείων της περιοχής θα ήταν έστω κατά τι καλύτερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μαγνητικός τομογράφος. «Εννιά ακτινολόγους έχει το Νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά δεν δουλεύει κανένας μαγνητική τομογραφία» ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Σαλμάς.

Ευ. Μιχαηλίδου : Η ΜΕΘ να λειτουργήσει με περισσότερα κρεβάτια

Το θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού έθιξε από την πλευρά της, έστω και ακροθιγώς, η νέα Διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελία Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας ωστόσο περισσότερο την ανάγκη η Μονάδα Εντατική Θεραπείας να λειτουργήσει με περισσότερες κλίνες.

«Ανοίξαμε μια μονάδα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με πολλές εντάσεις και δυσκολίες και παρότι είμαστε στην αρχή έχουμε πετύχει ουσιαστικά πράγματα. Το προσωπικό ήταν «κατακρεουργημένο» ψυχολογικά και συναισθηματικά έχοντας δεχθεί απίστευτη κριτική» ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή της αναφερόμενο στο σάλο που ξέσπασε για το απόλυτο ποσοστό θνητότητας την περίοδο του covid.
«Η επιτομή των υπηρεσιών υγείας ενός νοσοκομείου φαίνεται από το πόσο ισχυρή Μονάδα έχει. Όχι μια Μονάδα που λειτουργεί – υπολειτουργεί, που δυστυχώς έτσι ήταν μέχρι τώρα, και όχι μια Μονάδα με δεκανίκια» πρόσθεσε η Ευ. Μιχαηλίδου κάνοντας σαφή νύξη για τις μετακινήσεις προσωπικού και πρόσθεσε : «Χρειαζόμαστε περαιτέρω εκπαίδευση στο προσωπικό, παρότι έχουμε καλό προσωπικό. Η Μονάδα τώρα λειτουργεί, αλλά οφείλει να λειτουργήσει με περισσότερα κρεβάτια».

Την αναγκαιότητα για ειδικευμένο προσωπικό υπερθεμάτισε με την εισήγησή του στην εκδήλωση ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου της Κύπρου Γιάννης Πνευματικός (σημειωτέον ότι υπήρξε πρωτεργάτης στο «στήσιμο» της ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και το Νοσοκομείο της Άρτας) υπογραμμίζοντας ότι για τις ΜΕΘ όπου ο ασθενής τίθεται υπό εντατική παρακολούθηση η «σπονδυλική τους στήλη» είναι το βοηθητικό προσωπικό νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές κτλ και αυτό το προσωπικό θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο. Οι ΜΕΘ, όπως ανέφερε ο Γ. Πνευματικός, είναι η «καρδιά» του κάθε νοσοκομείου, γιατί εκεί απευθύνονται όλες οι άλλες κλινικές όταν σε οποιοσδήποτε περιστατικό κινδυνεύσει η ζωή του ασθενούς. Μάλιστα μνημονεύοντας τον πρώτο Αμερικανό καθηγητή Εντατικής P. Safar, ο Γ. Πνευματικός ανέφερε ότι η καλύτερη ΜΕΘ του κόσμου, δεν αξίζει αν όλο το σύστημα που την υποστηρίζει, το Τμήμα Επειγόντων, οι άλλες κλινικές κτλ, δεν λειτουργούν καλά… Η ΜΕΘ δηλαδή είναι η συνισταμένη όλου το Νοσοκομείου, σύμφωνα με το Γ. Πνευματικό. «Αν δεν λειτουργεί καλά όλο το Νοσοκομείο δεν αξίζει τον κόπο, γιατί θα είναι απαράδεκτα ακριβή και θα αποτύχει και εδώ έγκειται το ερώτημα τι δεν πάει καλά σε ένα νοσοκομείο όταν η Εντατική του φαίνεται να αποτυγχάνει». Υπό αυτό το πρίσμα που έθεσε ο Γ. Πνευματικός ίσως θα έπρεπε να ιδωθεί και η εικόνα της ΜΕΘ Αγρινίου την περίοδο της πανδημίας.