Νέο ΕΣΠΑ : Προετοιμασία για τους Δήμους εν μέσω εκλογικής προετοιμασίας

Η πρόκληση για τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας : Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η Περιφέρεια θέλει να έχει εγκρίνει τις στρατηγικές των Δήμων για τα εργαλεία ΒΑΑ και ΟΧΕ

Χρονιά προκλήσεων θα είναι το 2023 για τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας. Ο λόγος όχι τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά για το γεγονός ότι το 2023 είναι η χρονιά που ολοκληρώνεται το τρέχον ΕΣΠΑ και πρέπει να ολοκληρωθούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, αλλά και η χρονιά που «ανοίγει» η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ.

Η επιλογή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, να δώσει τη δυνατότητα και στους 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας να αξιοποιήσουν το εργαλείο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, είναι μια επιλογή που χαιρετίστηκε από όλους τους Δημάρχους. Η πρόκληση για τους μικρότερους Δήμους, που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν αυτό το «εργαλείο» είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού δεν διαθέτουν την εμπειρία, όμως και για όλους του Δήμους δεν παύει να είναι μια ευχάριστη μεν, πρόκληση δεν, αυτή η διαδικασία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της πολιτικής του Νεκτ. Φαρμάκη για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, στοχεύει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εγκρίνει τις στρατηγικές που θα πρέπει νωρίτερα να έχουν καταθέσει οι Δήμοι. Τούτο σημαίνει ότι τους προσεχείς μήνες, που και για την Αυτοδιοίκηση θα είναι σε μεγάλο βαθμό προεκλογικοί, οι Δήμοι θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από ενέργειες, που σε μεγάλο βαθμό θα «φωτογραφίσουν» τα έργα που θα εκτελεστούν από κοινοτικά κονδύλια την επόμενη επταετία. Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 166 εκατ. ευρώ που θα διοχετευτούν στους Δήμους μέσω των προγραμμάτων ΒΑΑ και ΟΧΕ.

Σε προεκλογικούς καιρούς μια δουλειά που δεν είναι για τις εκλογές

Η στρατηγική που καλούνται να καθορίσουν οι Δήμοι είναι μια δουλειά πολύ σημαντική σε επίπεδο σχεδιασμού, αλλά δεν μπορεί φυσικά να «φανεί» στους πολίτες μέχρι τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι Δήμαρχοι λοιπόν καλούνται να κάνουν μια δουλειά που δεν είναι για τις επικείμενες εκλογές. Όταν μιλάμε για τη στρατηγική των Δήμων δεν μιλάμε για ένα κατάλογο έργων, αλλά για ένα σχεδιασμό πάνω στους στόχους και τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ, που να συνιστά ένα συνεκτικό σχέδιο για τις περιοχές παρέμβασης. Με απώτερο σκοπό φυσικά αυτό να μεταφραστεί αργότερα σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις που να έχουν μια μεταξύ τους σύνδεση βάσει των στόχων που τίθενται από τη στρατηγική.

«Γκρίνια» Δημάρχων για την υποστέλεχωση

Προσεχώς λοιπόν οι Δήμοι για να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους θα πρέπει να κάνουν διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο, να συστήσουν μια τοπική ομάδα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής και να διαμορφώσουν μια εταιρική σχέση με άλλους φορείς, όπως π.χ. Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια κτλ που θα συμμετάσχουν σε επιμέρους δράσεις των προγραμμάτων.
Μπορεί βεβαίως όλοι οι Δήμοι να ήθελαν να αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, ωστόσο στην παρουσίαση που έγινε στις προάλλες στην Πάτρα, δεν έλειψε και η «γκρίνια» αρκετών Δημάρχων, υπό την έννοια των δυσκολιών του εγχειρήματος, με αφορμή την υποστελέχωση τους σε κρίσιμες υπηρεσίες για το διαχειριστικό βάρος τέτοιων προγραμμάτων και την ωρίμανση των έργων. Είναι γνωστό ότι ιδίως οι μικρότεροι Δήμοι έχουν σημαντικότατο πρόβλημα υποστελέχωσης και η λογική ότι «τα χρηματοδοτικά εργαλεία χρειάζονται και εργάτες για να υλοποιηθούν οι ιδέες» ισχύει για πολλές περιπτώσεις. Την επικαλέστηκε όμως ακόμη και ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης…

Φαρμάκης : Να δείξουμε την πολιτική ωριμότητα να πάρουμε ένα κομμάτι της μοίρας μας στα χέρια μας

Το ίδιο το ΕΣΠΑ πάντως σε αρκετές περιπτώσεις παρέχει και τεχνική βοήθεια στους Δήμους, ενώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποφασίσει να συνδράμει τους Δήμους παρέχοντάς τους Τεχνική Βοήθεια από δικούς της πόρους. Στη διαβούλευση της Περιφέρειας με τους Δήμους την προηγούμενη εβδομάδα στην Πάτρα ο Νεκτάριος Φαρμάκης κάλεσε ωστόσο τους Δημάρχους να δουν την απόφαση της Περιφέρειας να δώσει το εργαλείο των ΟΧΕ σε όλους με θάρρος και αισιοδοξία. «Και η Περιφέρεια έχει υποστελέχωση στις τεχνικές της υπηρεσίες» είπε με νόημα και πρόσθεσε «πρέπει να δείξουμε την πολιτική ωριμότητα να πάρουμε ένα κομμάτι της μοίρας μας στα χέρια μας και να μην είμαστε σαν μια ομάδα που οι παίχτες της πριν τον αγώνα συζητούν για τους τραυματισμούς τους. Ξέρουμε όλοι τα προβλήματα που έχουμε και είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε».

Μάλιστα ο Νεκτάριος Φαρμάκης κάλεσε τους Δημάρχους να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό το όλο project. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, έτσι δεν θα έχουμε και πολιτικό κόστος. Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις δεν είναι το μαγικό ραβδί που θα αλλάξει τον τόπο μας από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι το κουμπί που θα κάνει Σαμονί τα Καλάβρυτα και Κόμο την Τριχωνίδα, γιατί υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να λυθούν, όπως η χωροταξία, οι χρήσεις γης κτλ Είναι όμως μια αρχή, ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε την εικόνα του τόπου μας».

Οι ΟΧΕ στην Αιτωλοακαρνανία

Τέσσερις χωρικές ενότητες για την εφαρμογή ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων θα υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία και αυτές είναι:
• Η χωρική ενότητα του Δήμου Αγρινίου
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Ξηρομέρου
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βόνιτσας
• Και ακόμα, η χωρική ενότητα των Δήμων Αγρινίου, Ι.Π Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου για την εφαρμογή ειδικευμένης επένδυσης με τίτλο: «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας»