Πόσες φορές έχουμε ακούσει από τα χείλη των αρμοδίων στο χώρο της Υγείας και ως απάντηση για την υποστελέχωση των δομών υγείας ότι προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς για να έρθουν ως επικουρικοί. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι προκηρύχθηκαν οι θέσεις των μόνιμων γιατρών, αλλά είναι χρονοβόρα η διαδικασία και καθυστερούν οι κρίσεις.
Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ψέματα, αλλά το ζήτημα είναι ότι επί χρόνια δεν έχει δοθεί καμία πρακτική απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Έτσι η υποστελέχωση στο χώρο της υγείας συνεχίζεται. Και θα συνεχίζεται όσο βεβαίως δεν προκηρύσσονται εγκαίρως ούτε καν τα κενά που προκύπτουν λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Στην Αιτωλοακαρνανία και τα Νοσοκομεία της όλα αυτά τα έχουμε ζήσει επανειλημμένως. Έτσι λίγο πολύ έχουμε κάθε εποχή και ένα πολύ επείγον πρόβλημα. Στην παρούσα φάση αυτό είναι η Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου που δεν έχει προσωπικό για να εφημερεύσει από τις 20 Μαρτίου και μετά, με αποτέλεσμα να επιχειρούνται ξανά μπαλώματα με μετακινήσεις προσωπικού την τελευταία στιγμή.
Όμως ο χώρος της υγείας από τη φύση του έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Μπορεί την ώρα που στο Μεσολόγγι τίθεται εν αμφιβόλω κάτι αυτονόητο, όπως η λειτουργία Παθολογικής Κλινικής, στο Αγρίνιο να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, ωστόσο και πάλι όπως προκύπτει σε πολλά θέματα στην Αιτωλοακαρνανία, κάπου τα πράγματα σκαλώνουν…
Τέτοια περίπτωση είναι η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Αγρινίου, που μετά τη λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων θα έρθει να ολοκληρώσει τις δυνατότητες των οξέα στεφανιαίων συνδρόμων, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Στο Νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχουν οι χώροι και το προσωπικό, υπάρχουν δύο επεμβατικοί καρδιολόγοι, υπάρχουν τα χρήματα για την προμήθεια του εξοπλισμού, υπάρχει πλέον η Μονάδα Εμφραγμάτων, αλλά δεν υπάρχει η έγκριση σκοπιμότητας από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).
Ο σχετικός φάκελος που έχει καταθέσει το Νοσοκομείο Αγρινίου μέσω της 6ης ΥΠΕ είναι πλήρης από τη στιγμή μάλιστα που προβλέπονται τα χρήματα για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, που είναι περίπου 500.000 ευρώ. Ενώ πρόσφατα το Νοσοκομείο Αγρινίου έκανε και τη σχετική τροποποίηση στον Οργανισμό του για να λειτουργήσει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.
Γιατί λοιπόν δεν δίνεται το «πράσινο φως» να λειτουργήσει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Αγρίνιο, που κρίνεται απαραίτητο αφ’ ενός σε σχέση με τον όγκο των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων που καταγράφονται στην Αιτωλοακαρνανία, αφ΄ετέρου λόγω της φύσης της ασθένειας που χρήζει αντιμετώπισης το πολύ μέσα σε 90 λεπτά, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει, όταν ο ασθενής θα πρέπει να διακομιστεί στην Πάτρα;
Μήπως γιατί κάποιοι θέλουν να μετακινήσουν τους επεμβατικούς καρδιολόγους του Αγρινίου σε άλλα νοσοκομεία; Ήδη ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείο Αγρινίου μετακινείται περιστασιακά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Μήπως κάποιοι έχουν «βάλει στο μάτι» και το δεύτερο επεμβατικό καρδιολόγο που απέκτησε πρόσφατα το Νοσοκομείο;