Όταν ξεκίνησε δειλά – δειλά την περίοδο 2017-2018 η συζήτηση περί Γεωπονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία η σκέψη αυτή ήταν αποδεκτή σχεδόν από όλους, με δεδομένο ότι μια Γεωπονική Σχολή “δένει” με την τοπική οικονομία.
Όταν έφτασε όμως η ώρα των αποφάσεων η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδόν αποκλειστικά το νου της στη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και όχι στο να λυθούν ακαδημαϊκής υφής θέματα και να δοθούν δυνατότητες στα νέα τμήματα να αναπτυχθούν. Έτσι αυτό που έγινε στο τέλος ήταν να ιδρυθούν σε διάφορα σημεία της χώρας νέα Τμήματα και νέες Γεωπονικές, χωρίς υποδομές και προσωπικό, ενώ στα τμήματα των ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με τα Πανεπιστήμια, απλώς άλλαξε η ταμπέλα και “βαφτίστηκαν” πανεπιστημιακά τμήματα. Έτσι σήμερα οι φοιτητές στο Μεσολόγγι διαμαρτύρονται (και έχουν κάνει κατάληψη) γιατί ενώ σπουδάζουν σε ένα τμήμα Γεωπονίας δεν θα μπορούν όταν αποφοιτήσουν να ασκήσουν την οικονομική δραστηριότητα του γεωπόνου.
Υποθέτουμε πως ο τότε Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα απαντούσε σήμερα στους φοιτητές που διαμαρτύρονται κάπως έτσι… “Δεν φτάνει που από ΤΕΙ σας έκανα Πανεπιστήμιο, θέλετε και επαγγελματικά δικαιώματα;”
Βεβαίως κάτι τέτοιο, δηλαδή να έχουμε πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Ιδίως εδώ στην Αιτωλοακαρνανία, δυστυχώς, έχουμε μεγάλη προϊστορία με Τμήματα χωρίς δικαιώματα. Επί πολλά χρόνια στο Αγρίνιο οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, όπως και οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, ζητούσαν επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμη και σήμερα το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος περιμένει να αναγνωριστεί το intergrated master….
Και το νέο τμήμα του Αγρινίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα
Δυστυχώς όμως συνέβησαν τα ίδια… Και το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι ότι με την τελευταία αναδιάρθρωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, επί της κυβέρνησης ΝΔ, αυτά τα προβλήματα δεν διορθώθηκαν, αντιθέτως επαναλήφθηκαν για μια ακόμη φορά. Το προσεχή φθινόπωρο το νεοϊδρυθέν τμήμα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο, το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (που προκύπτει από απορρόφηση Τμήματος της… Πολυτεχνικής Σχολής), πρόκειται να υποδεχθεί τους πρώτους του φοιτητές. Πρόσφατα μάλιστα από το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάστηκε ένα κείμενο που “διαφημίζει” το τμήμα και το αντικείμενό του στους υποψήφιους φοιτητές με το τίτλο “Γιατί να σπουδάσω στο νέο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών;” Όμως το ερώτημα δεν απαντιέται… Ούτε λέξη όμως για επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν… καθώς το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε το Τμήμα αυτό, δεν αναφέρει τίποτα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος.