Αδιέξοδο (;) με το ρεύμα στα αρδευτικά αντλιοστάσια

Παραμονές της αρδευτικής περιόδου όλες οι πιθανές λύσεις για να δοθεί ρεύμα στα αρδευτικά αντλιοστάσια συνοδεύονται από πολλές παράπλευρες συνέπειες

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινά και τυπικά η αρδευτική περίοδος, ωστόσο οι αγρότες ελπίζουν να έχουν στη διάρκεια της άνοιξης σύμμαχό τους τον καιρό και οι αρδευτικές τους ανάγκες να μην είναι πολλές. Και αυτό γιατί τα αρδευτικά αντλιοστάσια παραμένουν χωρίς ρεύμα, αφού δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους, ενώ αρκετοί ΤΟΕΒ δε διαθέτουν καθόλου πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Αιτωλοακαρνανία, όπου υπάρχουν μερικοί από τους πιο υπερχρεωμένους ΤΟΕΒ της χώρας, υπενθυμίζεται ότι πέντε ΤΟΕΒ (Φυτειών, Παραβόλας, Λεσινίου, Κατοχής και Μεσολογγίου )που δεν έχουν καθόλου πάροχο.

Αρδευτική (και προεκλογική) περίοδος χωρίς νερό για τους αγρότες;

Το πρόβλημα είναι γνωστό και «σέρνεται» επί πολλά χρόνια, αφού καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις παθογένειες που «κουβαλούν» οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου η λύση δίνονταν μέσω των δικαστηρίων, που υποχρέωναν τη ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στα αρδευτικά αντλιοστάσια τους καλοκαιρινούς μήνες, φέτος αυτό δεν συμβαίνει και το πρόβλημα έρχεται να σκάσει ως «βόμβα» και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν πάρει τα σχετικά μηνύματα από βουλευτές και αιρετούς πολλών αγροτικών περιοχών της χώρας, μηνύματα που συνοδεύονται από ένα ηχηρό καμπανάκι πως αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που δεν θα αφορούν μόνο τους αγρότες, καθώς και πολιτικές συνέπειες…

Η πρόταση Φαρμάκη

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους δεν έχουν «περπατήσει» έως τώρα. Μια εξ΄αυτών ήταν η πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για τη χορήγηση στους ΤΟΕΒ μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση των Περιφερειών.

Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει αυτή την περίοδο στο τραπέζι είναι αυτή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας ζητά να εξεταστούν τρία σημεία. Συγκεκριμένα στην επιστολή του προτείνει τη ρύθμιση των χρεών των Οργανισμών προς τους παρόχους ενέργειας, καθώς και την παροχή έκτακτης και απευθείας χρηματοδότησης με τη μορφή επιχορήγησης. Προτείνει ακόμα την ένταξή τους ως «Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας» στους λογαριασμούς για διάστημα τέτοιο που θα εξυπηρετήσει την αδιάκοπη λειτουργία τους. Για τους Οργανισμούς με παύση εκπροσώπησης ή που έχουν τεθεί εκτός προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, προτείνει να ισχύσει η υπαγωγή τους στην «Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δίκοπο μαχαίρι οι πιθανές λύσεις

Η κυβέρνηση από την πλευρά της σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει το πρόβλημα να «σκάει» και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Όχι μόνο για να μην δυσανασχετήσουν οι αγρότες, αλλά και γιατί σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα δεν λέει να πέσει, δεν υπάρχουν περιθώρια για να τιναχθεί η αγροτική παραγωγή της χώρας στον αέρα…

Από την άλλη προτάσεις όπως αυτή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, μπορεί να βρίσκουν θετική ανταπόκριση στη μεγαλύτερη μερίδα του αγροτικού κόσμου, ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή της οποιασδήποτε λύσης στο γόρδιο δεσμό των ΤΟΕΒ.

Για παράδειγμα, αν οι ΤΟΕΒ εντάσσονταν στις «Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας» αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει αντιδράσεις σε άλλες κοινωνικές ομάδες, πέρα από το γεγονός κάτι τέτοιο συνιστά κατά κάποιο τρόπο μια «κοινωνικοποίηση» των χρεών των ΤΟΕΒ. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά άδικο για όλη την υπόλοιπη κοινωνία, με το να κληθούν δηλαδή να πληρώσουν οι πολίτες για τα συσσωρευμένα χρέη των ΤΟΕΒ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα χρέη πολλών «μπαταχτσήδων»… Κάπως έτσι φαίνεται ότι κάθε πιθανή λύση στο πρόβλημα είναι «δίκοπο μαχαίρι» και μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του αιόλου» και σε άλλα θέματα. Και το αδιέξοδο είναι μπροστά…