Τιμώμενη χώρα η Ελβετία στα πλαίσια της 197ης Επετείου από την Ηρωική «Έξοδο»
Με μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό συνεχίζονται και κορυφώνονται οι εορτασμοί για τα 197 χρόνια από την Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Χτες Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στον Κήπο των Ηρώων, αμέσως μετά την Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων το Μεσολόγγι υποδέχθηκε τον Πρέσβη της Ελβετίας κ. Stefan Estermann, μιας και η Ελβετία είναι φέτος τιμώμενη χώρα.
Το Μεσολόγγι τίμησε την χώρα σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Μουσείο «Διέξοδος» με την έκθεση «Ιωάννης – Ιάκωβος Μάγερ: Ο Ελβετός, ο Μεσολογγίτης, ο Δημοσιογράφος». Παρών ήταν επίσης και ο Δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης του Σέφλισντορφ (Schöfflisdorf), γενέτειρα του μεγάλου φιλέλληνα, κ. Holf Huber.
Ο Κώστας Λύρος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας και πολιτισμού που συνδέουν τις δυο χώρες και στην ανεκτίμητη προσφορά των Φιλελλήνων στην πολιορκία του Μεσολογγίου και καλωσόρισε στην Ιερή Πόλη τον Πρέσβη της Ελβετίας κ. Estermann καθώς και τον Δήμαρχο του Schöfflisdorf κ. Huber.
«Σας καλωσορίζω στην γη των Ελεύθερων Πολιορκημένων! Στη γη, όπου Μεσολογγίτες, Έλληνες και Φιλέλληνες ένωσαν τα ζωές τους και συναποφάσισαν τον θάνατό τους για τον υπέρτατο σκοπό της Ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το Μεσολόγγι σας υποδέχεται ως αδελφούς. Ως οικογένεια με την οποία μοιραζόμαστε κοινούς σκοπούς, τιμούμε ίδιες αξίες, θρηνούμε τους ίδιους δικούς μας ανθρώπους. Schöfflisdorf και Μεσολόγγι, δύο τόποι διαφορετικοί, ξένοι, αλλά τόσο ενωμένοι! Μας ενώνει κάτι που ξεπερνά τις διάφορες μας που είναι πάνω από τις αντικειμενικές διάφορες. Είναι το πνεύμα. Το πνεύμα εκτίμησης. Της αναγνώρισης. Της αμοιβαίας, αληθινής, ανιδιοτελούς αναγνώρισης. Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα μιας βαθύτερης κοινής αντίληψης για τον πολιτισμό. Τον πολιτισμό που έχει στο κέντρο τον άνθρωπο».
Εκτενή αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου στον Ιωάννη – Ιάκωβο Μάγερ, ένας από τους δεκάδες Ελβετούς που έκαναν δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για το Μεσολόγγι, τα ιδεώδη και τις αξίες του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και απευθυνόμενος στον Ελβετό Πρέσβη και το Δήμαρχο του Schöfflisdorf ανέφερε: «Το Μεσολόγγι θέλει πολύ να σας δείξει και να σας εξηγήσει τι ήταν και είναι αυτό που μάγεψε τους συμπατριώτες σας. Ήταν η ήρεμη λιμνοθάλασσά του, που μαζί με τα χρώματα του ουρανού, αποτελούν μοναδικό πορτρέτο ομορφιάς, που μαζί με τις πελάδες της, τα ξύλινα σπιτάκια μέσα στη θάλασσα σε μεταφέρουν σε χρόνους απροσδιόριστους και τόπους εξωτικούς εκεί όπου, όταν ο ήλιος βασιλεύει, περισσεύει η μαγεία. Με τα εκατοντάδες είδη πουλιών του με τα λευκά βουνά από αλάτι. Με τα μουσεία και τις μνήμες του που είναι φωλιασμένες στους πλακόστρωτους δρόμους της πόλης. Με τα σπουδαία μνημεία του αρχαίου πολιτισμού του. Με τις μοναδικές αυθεντικές γεύσεις του και τα προϊόντα της γης και της θάλασσάς του. Με την τεράστια αγκαλιά μιας γνήσιας φιλοξενίας. Θέλει εκτός από την τιμή που σας οφείλει να σας φέρει πιο κοντά του να το γνωρίσετε. Και είμαι βέβαιος ότι τότε θα το αγαπήσετε Και τότε θα καταλάβετε γιατί ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγιερ επέλεξε σε τούτον εδώ τον τόπο να ζήσει και να πεθάνει. Και τότε θα τον δικαιώσετε!»
Στην αντιφώνησή του, ο Ελβετός Πρέσβης ανέφερε ότι πράγματι η Ελβετία ήταν το επίκεντρο του φιλελληνισμού στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του αγώνα ανεξαρτησίας από την Ελλάδα πριν από 200 χρόνια, μίλησε με θερμά λόγια για τον Κώστα Λύρο και εξέφρασε τις ευχαριστίες του που η Ελβετία επιλέγει στην 197η Επέτειο να είναι τιμώμενη χώρα «Ως πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι απόψε μπροστά σας. Το γεγονός ότι η Ελβετία έχει χαρακτηριστεί ως χώρα τιμής των εορτών Εξόδου του 1826 αυτής της χρονιάς, μαρτυρεί πολύ ιδιαίτερες ιστορικές σχέσεις και δεσμούς φιλίας που είναι και σήμερα φορείς. Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και κύριοι, με συγκινεί να βρίσκομαι ανάμεσά σας σε αυτή την ιερή πόλη του Μεσολογγίου, και να εορτάζουμε την μνήμη της Εξόδου, ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα στην ιστορία της Ελλάδας» κατέληξε.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ: Ο Ελβετός, ο Μεσολογγίτης, ο Δημοσιογράφος», την οποία συνδιοργάνωσαν το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ο Δήμος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και το Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Μουσείο «Διέξοδος». Στα εκθέματά της περιλαμβάνονται τα «Ελληνικά Χρονικά» και πίνακες των μεγάλων ζωγράφων Γεωργίου Ροϊλού, Αλέκου Κοντόπουλου και Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Οι χθεσινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το νυχτερινό προσκύνημα στον Κήπο των Ηρώων, προετοιμάζοντας το σημερινό δρώμενο της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.