Να διορθώσει ένα λάθος ή να μετριάσει το ρίσκο στην προεκλογική της στρατηγική επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η ΝΔ.
Ο Κ. Μητσοτάκης, μη κρύβοντας βεβαίως την άποψή του για την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας, εξ’αρχής και ξεκάθαρα μίλησε για αυτοδυναμία στη… δεύτερη κάλπη. Αυτό έκανε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να θεωρήσει δεδομένη τη δεύτερη κάλπη και άρα στη πρώτη κάλπη πιθανόν να ψηφίσουν χαλαρά ή για να στείλουν μηνύματα. Αυτό μπορεί να ισχύσει ιδίως για όσους είναι έστω μερικώς δυσαρεστημένοι από τη ΝΔ. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας βεβαίως και από τις ανάλογες «πάσες» από το Βαρουφάκη και κάποιους από το ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζουν να μιλούν για «κυβέρνηση ηττημένων», επαναφέρει εσχάτως το… φόβητρο της κυβέρνησης «τερατογένεσης» και τα όσα έζησε η χώρα το 2015 με Υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη.
Αυτό το λάθος, όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτικές εκλογικής συμπεριφοράς, είχε κάνει στις ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον θεωρώντας δεδομένο ότι θα πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές εμφανίζονταν ως υποψήφια πρόεδρος δίνοντας το βάρος στη δεύτερη κάλπη. Όμως προέκυψε ο Ομπάμα…
Ένα δεύτερο ρίσκο που παίρνει η ΝΔ, που ενδεχομένως είναι να είναι αρκετά μικρότερο, είναι ότι αφήνει περιθώρια για να αναπτυχθεί ο χώρος στα δεξιά της, με αποτέλεσμα τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ δημοσκοπικά τουλάχιστον να αθροίζουν σχεδόν 12%, από 7,5% περίπου που πήραν στις προηγούμενες εκλογές. Θεωρεί δηλαδή η ΝΔ δεδομένο όλο ή σχεδόν όλο το φάσμα του συντηρητικού κοινού. Αυτό το λάθος είχε κάνει το η Χίλαρι Κλίντον το 2016 όταν θεώρησε δεδομένες κάποιες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν και την Πενσυλβένια, που παραδοσιακά ψήφιζαν Δημοκρατικούς, αλλά ως βιομηχανικές περιοχές αντιμετώπιζαν αρκετά προβλήματα. Εκεί ο Τραμπ πήγε και με επίμονη προεκλογική καμπάνια και κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι.
Αυτό το δεύτερο, μικρότερο, ρίσκο φαίνεται ότι δεν τρομάζει τόσο τη ΝΔ θεωρώντας ίσως ότι ο κατακερματισμός κομμάτων και κομματιδίων στα δεξιά της θα κάνει όσους τα ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή να επανέλθουν στο… μαντρί στη δεύτερη. Ο Κ. Μητσοτάκης όμως διορθώνει τη στρατηγική της ΝΔ όσον αφορά το πρώτο και ως φαίνεται θα επιμείνει να φοβίζει με την «τερατογένεση» για να αποφύγει τη χαλαρή ψήφο.