Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Στήριξη στην Παιδεία

Άρθρο Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, υποψ. Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Σε κάθε ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης προσθέτει και μια πρόταση στον δημόσιο διάλογο. Η τελευταία πρότασή του αφορά στον κρίσιμο τομέα της παιδείας. Πράγματι, η κατάσταση στην παιδεία τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και χειρότερη. Όσον αφορά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η εικόνα αυτή αναδεικνύεται κάθε Σεπτέμβρη όταν αρχίζει η κοινωνική δοκιμασία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Χιλιάδες αναπληρωτές που στηρίζουν το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης παραλαμβάνουν τον ολιγόμηνο «διορισμό» τους και με αίσθημα ευθύνης οδεύουν προς τον επόμενο προορισμό μέχρι να καταλήξουν το καλοκαίρι στο ταμείο ανεργίας. Τι κι αν ο καθαρός μισθός τους κυμαίνεται μεταξύ 850 και 1000 ευρώ, ποσό που μετά βίας τα τελευταία χρόνια καλύπτει τις πάγιες ανάγκες τους, δεδομένης της κατάστασης των υψηλών ενοικίων, των αυξημένων ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων και γενικότερα του αυξημένου κόστους ζωής λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Κάθε χρόνο την εποχή του φθινοπώρου αρχίζει μια ατελέσφορη συζήτηση για τους αναπληρωτές που δεν μπορούν να βρουν σπίτι στα νησιά και τις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα χρόνια της διακυβέρνησής της μετέφερε διαρκώς την ευθύνη στους Δήμους. Κατέκρινε δε τη λογική του «κράτους-πατερούλη» που προστρέχει για τη σωτηρία όλων. Πρόκειται για μια οξύμωρη στάση, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο κράτος συντηρεί αυτή την ιδιότητα κρατώντας ομήρους χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Γιατί ενώ το 2010 οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανέρχονταν γύρω στις 12.000, σήμερα έχουν εκτοξευθεί στις 35.000. Με άλλα λόγια, ο θεσμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που σχεδιάστηκε για να επιλύσει προσωρινές ανάγκες του δημόσιου σχολείου έχει καταλήξει να υπηρετεί τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του. Ακόμη, όμως, κι αν κοιτάξουμε στην κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, αυτά έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και πολλά χρόνια.

Για εμάς η στήριξη του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης είναι μια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Πιστεύουμε βαθιά ότι ένα σύγχρονο και ποιοτικό σύστημα εκπαίδευσης μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργαστήκαμε μια δέσμη προτάσεων και τη θέτουμε στη δημόσια συζήτηση με την ελπίδα να μπορέσουμε να βρούμε σημεία συναινέσεων. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας μπορεί να συνοψισθεί στα εξής:
• Αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την Παιδεία ώστε να φτάσει σταδιακά στη μέση δαπάνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Ενίσχυση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Με εκσυγχρονισμό του περιεχομένου της και εφαρμογή των 16 δεικτών ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη των μαθησιακών κενών και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων. Ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό και ένας διαδραστικός πίνακας με υπολογιστή σε κάθε τάξη. Στήριξη του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ως την Γ’ Γυμνασίου.
• Ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και των δομών της ως πρώτο στάδιο για το σχολείο συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και μαθήτριες.
• Προτεραιότητα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και στη Δια βίου μάθηση, με σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής.Με κατοχύρωση επαγγελμάτων και καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων.
• Ασφαλές σχολικό περιβάλλον και υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία
• Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να απαλλαγεί σταδιακά η ελληνική οικογένεια από την επιβάρυνση των φροντιστηρίων.
• Εξωστρεφή Πανεπιστήμια με σύνδεση με την παραγωγή και την τοπική ανάπτυξη, με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.
• Εφαρμογή εθνικής μελέτης, που θα προτείνει -ως βάση διαλόγου- το πόσες σχολές και τμήματα χρειαζόμαστε ως χώρα για κάθε γνωστικό πεδίο. Με αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη, ώστε να δώσουμε τέλος στην οικογενειοκρατία.
• Οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών, που το διαμορφώνουν.

Με τις σκέψεις αυτές, καλούμε τους πολίτες να δώσουν δύναμη στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ώστε να σταματήσει η χώρα να τελεί υπό την ομηρία ενός ψευδοδιλήμματος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Ένα δίλημμα που έχει εγκλωβίσει τη χώρα στις πολιτικές για τους λίγους. Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος στο κράτος δικαίου, στην ανθεκτική και συνεκτική κοινωνία, στη δίκαιη ανάπτυξη και στην ευημερία για όλους. Προσωπικά, καλώ κάθε πολίτη που αισθάνεται ότι κουράστηκε από τα παιχνίδια της τοξικότητας και του διχασμού, να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Το πολιτικό μας ήθος, η συνέπεια και οι αρχές μας είναι η πυξίδα στον αγώνα που θα δώσουμε για να ανοίξει μια καλύτερη σελίδα για τον ελληνικό λαό.