Η στρατηγική Σαλμά και η… σιγουριά Καραγκούνη που στοίχισε
Η πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ άλλαξε χέρια σε αυτές τις εκλογές και επανήλθε στο Μάριο Σαλμά. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο Μάριος Σαλμάς κατάφερε να είναι πρώτος, όχι επειδή πήρε περισσότερους σταυρούς σε σχέση με το 2019, αλλά επειδή ο Κώστας Καραγκούνης έχασε σχεδόν 6.500 σταυρούς σε σχέση με το 2019.
Πως συνέβη όμως αυτό; Σε πολύ μικρό βαθμό ο Κώστας Καραγκούνης υπέστη το “σύνδρομο Ροκόφυλλου”… Ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγεί βουλευτής το 1977, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 25% και στο νομό είχε εκλέξει τρεις βουλευτές. Το 1981 που το ΠΑΣΟΚ πήρε 48% και στην Αιτωλοακαρνανία είχε εκλέξει έξι βουλευτές, ο Χρ. Ροκόφυλλος δεν εξελέγη, επειδή όλοι θεωρούσαν ότι θα βγει πρώτος βουλευτής και δεν έχει ανάγκη από ψήφους.
Κάτι τέτοιο σε μικρογραφία συνέβη με τον Κώστα Καραγκούνη. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγόρησαν δύο παράγοντες. Πρώτον, το γεγονός ότι ο ίδιος ο βουλευτής λάνσαρε το σλόγκαν “είμαστε πρώτοι”, που μπορεί να αφορούσε το κόμμα, αλλά σε πολύ κόσμο “πέρασε” ως μήνυμα σιγουριάς και για την υποψηφιότητά του. Προς το εκεί συνέτεινε και η δημοσιοποίηση πληροφοριών για δημοσκόπηση της Kapa Research, που τον έδειχνε πρώτο και με διαφορά στις προτιμήσεις των γαλάζιων ψηφοφόρων.
Ο δεύτερος παράγοντας, που λειτούργησε συνδυαστικά με τον πρώτο είναι το γεγονός ότι αρκετοί ψηφοφόροι της ΝΔ ήθελαν να στείλουν μήνυμα ανανέωσης με την εκλογή του Θανάση Παπαθανάση έναντι του Σπήλιου Λιβανού. Αυτό προφανώς στέρησε σταυρούς από τον Κώστα Καραγκούνη, καθώς δεν εξηγούνται διαφορετικά οι περίπου 8.000 σταυροί επιπλέον που πήρε ο Θ. Παπαθανάσης σε σχέση με το 2019. Εξάλλου, ο Ναυπάκτιος έξυπνα ζητούσε από όλους το… δεύτερο σταυρό τους.
Από την άλλη πλευρά ο Μάριος Σαλμάς, προκειμένου να διατηρήσει τις δυνάμεις του αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές, στη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, έκανε πάμπολλες εμφανίσεις στο νομό και κατάφερε με την παλιά και αλάνθαστη μέθοδο της προσωπικής επαφής με τον ψηφοφόρο να διατηρήσει την εκλογική του δύναμη. Ουσιαστικά ο Μάριος Σαλμάς εγκαταστάθηκε στην περιοχή όλη την περίοδο μετά την έναρξη του 2023, εν αντιθέσει με τον Κώστα Καραγκούνη, που είχε πολύ μικρότερη παρουσία στο νομό, προκειμένου να έχει αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική, ιδίως στη δύσκολη περίοδο, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα του Μάριου Σαλμά σε αυτή την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με μια ανάγνωση που γίνεται από αρκετούς, ήταν η Μαρία Σαλμά. Η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας με το ενεργό ρόλο που έχει από το 2019 μέχρι σήμερα μέσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, “διατήρησε την επαφή” της… οικογένειας με τους ψηφοφόρους.
Κάπως έτσι ο Μάριος Σαλμάς μετά το… διάλειμμα του 2019 επανήλθε στην πρώτη θέση.