124 χλμ μονοπατιών στο Παναιτωλικό Όρος

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της πρότασης για τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας στο Παναιτωλικό Όρος περιμένει ο Δήμος Αγρινίου.

Όπως προβλέπεται από τη σχετική πρόσκληση ο Δήμος Αγρινίου πρόσφατα ενέκρινε και τη σχετική προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των μονοπατιών βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, ενώ απώτερος σκοπός του Υπουργείου είναι οι προτάσεις που θα ενταχθούν σε όλη τη χώρα να συναποτελέσουν το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών.

Η πρόταση του Δήμου Αγρινίου έχει προϋπολογισμό 750.000 ευρώ και αφορά μονοπάτια και διαδρομές μήκους 124 χλμ. Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά τη σήμανση, διάνοιξη και συντήρηση ορειβατικών διαδρομών του Παναιτωλικού όρους στις Τ.Κ. Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής και Σιτομένων της Δ.Ε. Παναιτωλικού, στην Δ.Κ. Παραβόλας και στις Τ.Κ. Κυρά Βγένας και Λαμπιρίου της Δ.Ε. Παραβόλας και στις Τ.Κ. Αγίου Βλασίου, Πεντακόρφου, Σιδήρων, Χούνης και Ψηλοβράχου Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου, συνολικού μήκους 123.755 μέτρων.

Το έργο έχει σαν σκοπό να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να προστατευτεί από την υποβάθμιση και τις όποιες καταστροφές αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής των επισκεπτών σε αυτό. Πέραν αυτών να προσελκύσει τα νεαρά άτομα και να αναπτύξει το φιλοδασικό αίσθημα των κατοίκων της περιοχής. Σκοπός λοιπόν είναι η οργανωμένη διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών στον ορεινό όγκο του Δήμου Αγρινίου, ώστε να ικανοποιήσει την ζήτηση των πεζοπόρων – περιηγητών. Η οργάνωση θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνονται μερικές απλές δραστηριότητες αναψυχής όπως, πεζοπορία, ξεκούραση και απόλαυση της φύσης και του τοπίου κ.τ.λ., με γνώμονα την αισθητική βελτίωση του τοπίου καθώς επίσης και την βελτίωση της υγείας και της αντοχής του φυσικού περιβάλλοντος, άρα και της αξίας του.

Στην περιοχή του έργου υπάρχουν διάφορες υποδομές όπως κτίρια, παρατηρητήρια, φυλάκια, υδροληψίες, κρήνες, εκκλησίες, τουριστικές εγκαταστάσεις και σκοπός είναι να αναδειχθούν και να προβληθούν.
Ενδεικτικά αναφέρεται :
• καταφύγιο στο Περιστέρι
• Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καταρράκτης, Βρύση Κακόσταλος στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής
• Πηγή Φτέρης στα Σιτόμενα
• Ι.Ν. Προφήτη Ηλία
• Καταρράκτης Σεπετού
• Ι.Ν. Αγίας Δευτέρας με την κρεμαστή γέφυρα

Τα μονοπάτια της περιοχής ανήκουν στις κατηγορίες αναψυχής ή θεματικό – εκπαιδευτικό και ο βαθμός δυσκολίας πορείας περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες (εύκολη, μέτρια, δύσκολη). Τα προτεινόμενα έργα είναι:

1. Καθαρισμός μονοπατιών που αποσκοπεί στη βελτίωση της βατότητάς τους και περιλαμβάνει, διαπλάτυνση μονοπατιού, διάνοιξη μονοπατιού και κατασκευή ή νέα χάραξη μονοπατιού
2. Σήμανση διαδρομών που είναι ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα για τη λειτουργία του δικτύου των διαδρομών ώστε να γίνει κατανοητό, εφικτό και προσιτό στον επισκέπτη, πεζοπόρο και ορειβάτη, να επιλέγει τη διαδρομή που τον ενδιαφέρει, να μπορεί να προσανατολίζεται και να μην παρεκκλίνει της πορείας του. Η σηματοδότηση των διαδρομών γίνεται με πινακίδες κατεύθυνσης και χρωματισμό
3. Ειδικές κατασκευές : Πέτρινα σκαλοπάτια, σκαλοπάτια από κορμούς δένδρων, ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, ξύλινα καθιστικά με στέγαστρο (κιόσκια).