Η τάση για «διόρθωση» στη κάλπη

Από δημοσκοπικής άποψης πάντως οι νέες εκλογές δεν φαίνεται να έχουν εκπλήξεις. Ξέρουμε ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος και ποιος τέταρτος. Ξέρουμε επίσης ότι η διαφορά πρώτου και δεύτερου θα είναι πάνω – κάτω η ίδια και δύσκολα θα έχουμε κάποια δραματική αλλαγή. Εξάλλου η εικόνα δεν αλλάξει με δύο ή τρεις μονάδες συν ή πλην.

«Όλα τα λεφτά» είναι το τι βγάλει η κάλπη για τα μικρά κόμματα. «Ελληνική Λύση», «Νίκη», «Πλεύση Ελευθερίας», «Μέρα25» και εσχάτως οι «Σπαρτιάτες», το κομματίδιο υπέρ του οποίου έχει δώσει γραμμή ο Κασιδιάρης και εσχάτως εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με 1 έως 1,5%. Οι «Σπαρτιάτες» φαίνεται ότι κερδίζουν ψήφους από την «Ελληνική Λύση», τη «Νίκη» και ίσως λιγότερο από την «Πλεύση Ελευθερίας».

Η επτακομματική βουλή μοιάζει πιθανή, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για οκτακομματική βουλή. Ωστόσο το ποσοστό των κομμάτων που μείνουν εκτός βουλής θα κρίνει το όριο της αυτοδυναμίας και εκεί θα κριθεί εν πολλοίς και το εύρος την πλειοψηφίας που θα λάβει η ΝΔ. Γι’αυτό οι εκλογές αυτές είναι οι εκλογές των… μικρών.

Όμως το πιο ενδιαφέρον εύρημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20 με 25% εμφανίζεται αποφασισμένο ή φλερτάρει με την ιδέα να πάει στην κάλπη για να «διορθώσει» το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Βεβαίως η… «διόρθωση» του εκλογικού αποτελέσματος είναι εντελώς διαφορετική. Και αυτό δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί δημοσκοπήση. Η τάση όμως για «διόρθωση» φαίνεται πως είναι σημαντική, αν μιλάμε για σχεδόν έναν στους τέσσερις. Ίδωμεν…