Αναλύσεις επί αναλύσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, οι οποίες φυσικά και θα συνεχιστούν, καθώς μιλάμε για κάτι σπάνιο στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας, μιας και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ δίνει την αίσθηση ενός μoνoπολικού πολιτικού συστήματος.
Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις να συγκρίνει τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών όχι με τα αποτελέσματα των αντίστοιχων εκλογών το 2019, αλλά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2019, καθώς υπάρχουν κάποιες σκανδαλιστικές ομοιότητες.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθηση που είχε δοθεί ήταν ότι η «βάση» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 31,5% που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2019, ωστόσο όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών, η «βάση» του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτή, αλλά το 23,75% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2019. Στις ευρωεκλογές είθισται ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου να στέλνει μηνύματα και να ψηφίζει κάπως πιο χαλαρά σε σχέση με τη στιγμή που θα ψηφίσει για να εκλέξει κυβέρνηση. Τότε λοιπόν καθώς η ΝΔ είχε πάρει μία διαφορά 10 μονάδων στις ευρωεκλογές και φαινόταν ότι έρχεται στην εξουσία, ο κόσμος έκανε μέσα σε δύο μήνες σχεδόν το 24% 31,5%, προκειμένου να έχει δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μία ισχυρή αλλά και σοβαρή αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν το έπραξε αυτό και έτσι κατάφερε στις φετινές εκλογές να πέσει κάτω από τη «βάση», που είχε στις ευρωεκλογές του 2019.
Σκανδαλιστική επίσης είναι και η ομοιότητα -μιας και γίνεται πολύς λόγος για τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ- των δυνάμεων που κατέγραψαν τα κόμματα αυτά στις ευρωεκλογές του 2019 και στις φετινές εκλογές. 275.000 Έλληνες είχαν ψηφίσει στις ευρωεκλογές του 2019 τη «Χρυσή Αυγή» δίνοντάς της ποσοστό 4,87%, 242.000 Έλληνες ψήφισαν τώρα τους «Σπαρτιάτες» δίνοντας τους ένα παρόμοιο ποσοστό που λόγω της αποχής διαμορφώθηκε στο 4,63%. Παρόμοια η εικόνα και με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Η «Ελληνική Λύση» στις ευρωεκλογές του 2019 ψηφίστηκε από 236.000 Έλληνες και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ψηφίστηκε από 232.000 Έλληνες.
Κάπως μάλλον μπορεί να είναι κανείς πιο σίγουρος για το ποια είναι η «βάση» του κάθε κόμματος. Και φυσικά από το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι εμφανές ότι καθένας πάνω στην όποια «βάση» έχει, μπορεί να χτίσει ή να γκρεμίσει…