«Συμμαχία για το μέλλον»: Χαμένη μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη του μονοπατιού των Εξοδιτών

Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Μεσολογγίου δεν κατάφερε να εντάξει στο πρόγραμμα των «Εθνικών Μονοπατιών» το μοναπάτι των Εξοδιτών στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το Μέλλον».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Στις αρχές του 2023 υπήρχε σε εξέλιξη πρόγραμμα ύψους 30 εκ. ευρώ για την
• Αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών
• Δημιουργία διαδρομών πεζοπορίας
• Δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών
• Και για την δημιουργία νέων διαδρομών
Καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος ήταν η 31η/3/2023. Είχαμε έγκαιρα ενημερώσει τον δήμο, ως παράταξη αλλά και ως Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου να εντάξει τον Αράκυνθο στο πρόγραμμα και μάλιστα είχαμε τονίσει ότι εκτός των άλλων ήταν μια χρυσή ευκαιρία για την ανάδειξη του μονοπατιού των Εξοδιτών, εν όψει των 200 χρόνων από την έξοδο του Μεσολογγίου το 2026.
Τα μονοπάτια του Αρακύνθου θα εντάσσονταν στο δίκτυο των «Εθνικών μονοπατιών» και θα αποκτούσαν μεγάλη προσβασιμότητα και δημοσιότητα. Η ανάδειξη του μονοπατιού των Εξοδιτών θα αποτελούσε πέραν της ιστορικής του αξίας και έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό για τον δήμο Μεσολογγίου.

Το ποσό χρηματοδότησης ανά δημοτική ενότητα ορίζονταν στις 800.000 ευρώ, ενώ για πυρόπληκτες περιοχές (μέρος του Αρακύνθου είχε καεί το 2011) θα μπορούσε να φτάσει στα 1,5 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.Ο δήμος Μεσολογγίου υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να εντάξει τον Αράκυνθο στο πρόγραμμα, αλλά τελικώς δεν πρωτοτύπησε και δεν έγινε απολύτως τίποτα, παρά το ότι το πρόγραμμα πήρε αρκετές παρατάσεις και είχε συνεχείς οχλήσεις από μέρους μας, επαναφέροντας συνεχώς το θέμα!

Το μονοπάτι των Εξοδιτών διέρχεται από τέσσερις δήμους. Το τμήμα Άγιος Συμεών – Καρίτσα ανήκει στον Δήμο Μεσολογγίου, το τμήμα Καρίτσα – Κουρμέκι στον Δήμο Αγρινίου και το τμήμα Κουρμέκι – Πλάτανος στους Δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας. Ο Δήμος Αγρινίου έδειξε και ενδιαφέρον και ευαισθησία την οποία στερείται ο δήμος Μεσολογγίου, μπήκε στο πρόγραμμα και σε ένα μήνα κατατίθεται η μελέτη και το τμήμα Καρίτσα – Κουρμέκι που ανήκει στον Δήμο Αγρινίου μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης. Έτσι πολύ σύντομα στους επισκέπτες που θα έρχονται στο Μεσολόγγι και θα ενδιαφέρονται να περπατήσουν στο μονοπάτι των Εξοδιτών, θα τους λέμε «Παρακαλούμε πηγαίνετε στο Αγρίνιο».

Κε Δήμαρχε για μια ακόμη φορά δείχνετε την αδιαφορία και την έλλειψη ευαισθησίας που σας διακατέχει για τον τόπο σας και απ΄ ότι φαίνεται είστε και υπεράνω χρημάτων… Προφανώς τα μεγάλα λόγια που λέτε στους λόγους σας κατά την περίοδο των εορτών της Εξόδου δεν έχουν καμία σχέση με τις πράξεις σας! Είχαμε την καλή διάθεση και η παράταξή μας αλλά και ο Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου να βοηθήσουμε αλλά εσείς περί άλλων τυρβάζετε…