«Συμμαχία για το Μέλλον» : Έχει υποβάλλει ο Δήμος Μεσολογγίου πρόταση για τη μετεγκατάσταση Ρομά;

Εάν έχει υποβληθεί πρόταση από το Δήμο Μεσολογγίου για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης Ρομά, ρωτά με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το Μέλλον» του Π. Σκαρμούτσου. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του έτους, η «Συμμαχία για το Μέλλον» ζητά το θέμα να μελετηθεί και να υποβληθεί πρόταση.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή:
To πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η Μαρτίου 2023 και συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021 και επιπλέον αξιοποιεί χρηματοδοτικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ (ΕΚΤ-ΠΕΠ).

Βασικοί χρηματοδότες του εν λόγω προγράμματος, είναι οι δότριες του Χ.Μ. Ε.Ο.Χ., δηλαδή η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.Όλο το πρόγραμμα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης συνεργασίας του Χ.Μ. Ε.Ο.Χ. με 15 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων καθώς και την ενίσχυση των διμερών συνεργασιών, ύψους 2,8 δισ. Ευρώ συνολικά.

Στα παραπάνω πλαίσια έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα για την προσωρινή μετεγκατάσταση Ρομά συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των Ρομά που διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα, και την κοινωνική τους ένταξη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δράσεις:
α) Δημιουργία οργανωμένων χώρων προσωρινής μετεγκατάστασης: αφορά μεταξύ άλλων τη διάθεση χώρων από το δημόσιο, τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή ιδιώτες, την προετοιμασία, τον καθαρισμό και την προσωρινή περίφραξη των χώρων μετεγκατάστασης, την παραχώρηση χρήσης προκατασκευασμένων οικίσκων και την οργάνωσή τους σε οικιστικές μονάδες, με δίκτυα υποδομής (αποχέτευσης, ύδρευσης, οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις) και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων.
β) Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε υφιστάμενους καταυλισμούς: αφορά προκατασκευαστικές εργασίες (καθαρισμό, αποκομιδή απορριμμάτων, προσωρινή περίφραξη κλπ), αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, ανάπτυξη, αντικατάσταση ή και βελτίωση δικτύων υποδομής (όπως δίκτυα ακαθάρτων, ομβρίων, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κ.ο.κ.), και άλλα.

Πολλοί Δήμοι έχουν ήδη υποβάλει προτάσεις ηλεκτρονικά, δεδομένου ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου 2023 και λήγει στις 29/12/2023.

Δεδομένου ότι :
1. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα
2. Οι διαμένοντες στον Δήμο Μεσολογγίου Ρομά, διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και
3. Ο Δήμος διαθέτει ήδη τις κατάλληλες εκτάσεις για την μετεγκατάσταση τους

Ζητάμε από την Δημοτική μας Αρχή να ενημερώσει τους δημότες :
1. Εάν έχει μελετήσει το θέμα;
2. Εάν έχει υποβάλει πρόταση για την ένταξη του δήμου μας στο πρόγραμμα;
3. Αν όχι, προτίθεται να υποβάλει πρόταση πριν την λήξη του προγράμματος;

Είναι μια χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και είναι η σημερινή δημοτική αρχή η οποία πρέπει να δράσει, διότι η επόμενη αναλαμβάνει την 1/1/24 αλλά το πρόγραμμα λήγει στις 29/12/2023.