Αρχαίο Θέατρο Στράτου : «Γκαζώνει» η αποκατάσταση [pics]

Μετά την τροποποίηση της μελέτης πέρυσι, οι εργασίες προχωρούν πλέον με εντονότερους ρυθμούς και το μνημείο σιγά – σιγά παίρνει την «ανανεωμένη» του μορφή

Με εντονότερους ρυθμούς προχωρά η αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου της Στράτου μετά την τροποποίηση της μελέτης πριν από περίπου ένα χρόνο. Ήδη η εκτέλεση του έργου, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 1,6 εκατ. ευρώ και εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας πλησιάζει στο 50%. Έτσι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ξανά επισκέψιμο και έτοιμο να υποδεχθεί θεατές σε εκδηλώσεις που θα επιτρέψει η Εφορεία Αρχαιοτήτων να πραγματοποιηθούν.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα και πριν από το Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να δημοπρατηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και η στερέωση των πρανών του Θεάτρου. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο δεδομένα που προέκυψαν στην πορεία κατέστησαν απαραίτητη την τροποποίηση της αρχικής μελέτης, με αποτέλεσμα αρχικά η εκκίνηση του έργου να γίνει με αργούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα η τροποποίηση της μελέτης απαιτήθηκε επειδή το ψαμμιτικό υλικό, από το οποίο αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου, μετά από πολλές προσπάθειες και πιλοτικές εργασίες, αποδείχθηκε ότι δεν είναι εφικτό να μετακινηθεί ώστε να συγκολληθεί και να αναταχθεί.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν στο χώρο τρεις γεωτρήσεις για την έρευνα του υπεδάφους και την γεωτεχνική ανάλυση του, η οποία οδήγησε στο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου εδραζόταν όχι σε βράχο, αλλά σε χώμα βάθους 10μέτρων περίπου. Έτσι τα νέα αρχιτεκτονικά μέλη (εδώλια και κλίμακες) που είχαν αρχικά προταθεί δεν ήταν εφικτό να θεμελιωθούν και να στερεωθούν χωρίς εκτεταμένη και ειδική θεμελίωση βάθους δέκα μέτρων.

Επίσης τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, αλλά και η πληρέστερη αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του μνημείου παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία, τα οποία έπρεπε να ληφθούν υπόψη για την ορθότερη και πληρέστερη αποκατάσταση του μνημείου.Τέλος κρίθηκε σκόπιμη η αντικατάσταση του τεχνητού λίθου, που είχε αρχικά προταθεί με φυσικό γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής.

Αναλυτικά οι εργασίες που περιλαμβάνονται στην αποκατάσταση του Θεάτρου:
• Ανασκαφικοί καθαρισμοί, αποχωματώσεις στην περιοχή του θεάτρου, διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, επισκευή/αντικατάσταση περίφραξης, καθαιρέσεις νεότερων αργολιθοδομών, μετακινήσεις αρχιτεκτονικών μελών.
• Εργασίες συντήρησης, στερέωσης, συμπληρώσεων, αποκατάστασης και αναστήλωσης κοίλου, στις κλίμακες ανόδου, στο σκηνικό οικοδόμημα, στην ορχήστρα, στα αναλήμματα του θεάτρου.
• Επέκταση δικτύων ύδρευσης και ρεύματος, τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας, αντικατάσταση και βελτίωση περίφραξης
• Συμπληρωματικές μελέτες: τροποποίηση αρχιτεκτονικής μελέτης, σύνταξη γεωτεχνικής και στατικής μελέτης του δυτικού αναλημματικού τοίχου
• Δημιουργία πληροφοριακού κέντρου με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό και σε μορφή braille, έκδοση φυλλαδίου (ελληνικά και αγγλικά), παραγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος κλπ.

Το αρχαίο θέατρο του Στράτου είναι το μεγαλύτερο από τα πέντε ήδη αποκαλυφθέντα θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας. Χωρίζεται σε 11 κερκίδες από 12 κλίμακες ανόδου. Από την ανασκαφή του σκηνικού οικοδομήματος προκύπτουν 3 οικοδομικές φάσεις: 4ος-3ος-2ος αι. π.Χ. Το μνημείο έχει υποστεί μεγάλες φθορές τα τελευταία 30 χρόνια λόγω καιρικών συνθηκών. Η διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία διάβρωσης καθιστά το μνημείο επικίνδυνο για τους επισκέπτες.

Αρχαίο Θέατρο Στράτου:  Αποκατάσταση