Δήμος Αγρινίου : Εγκρίθηκε το δάνειο των 13,7 εκατ. ευρώ για τον οδοφωτισμό

“Αυτοχρηματοδοτούμενο” από τα πλεονεκτήματα των led θα είναι το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Δήμου Αγρινίου

Δεκαετές με σταθερό επιτόκιο 3,78 % και με ετήσια τοκοχρεολυτική δόση 1.674.824 ευρώ. Αυτοί οι βασικοί όροι του δανείου που θα πάρει ο Δήμος Αγρινίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού. Οι όροι του δανεισμού εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Δήμου Αγρινίου, καθώς αφορά 13,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα πρόκειται επίσης και για το πρώτο δάνειο στην ιστορία του Δήμου που θα είναι «αυτοχρηματοδοτούμενο», καθώς ο Δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη που προηγήθηκε, δεν θα βάλει χέρι στο ταμείο του Δήμου για να το αποπληρώσει, αλλά αυτό συμβεί μέσω της τεράστιας εξοικονόμησης που θα προσφέρει η υλοποίηση του έργου. Η εναλλακτική επιλογή που θα είχε ο Δήμος Αγρινίου για την προώθηση του έργου ήταν να προχωρήσει σε κάποιους τύπου σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω σύμβασης παραχώρησης, ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου επιλέγει το δανεισμό, προκειμένου αυτή η επένδυση να είναι αμιγώς δημόσια.

Σήμερα το 40% της ενέργειας που καταναλώνει ο Δήμος Αγρινίου αφορά τον οδοφωτισμό, έτσι κρίθηκε σκόπιμο ο Δήμος Αγρινίου να προχωρήσει όπως συμβαίνει με ορισμένα δημοτικά κτίρια, σχολεία κτλ στην ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου του οδοφωτισμού με νέα φωτιστικά σώματα τύπου led. Υπενθυμίζεται ότι ήδη μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό δύο εκατ. ευρώ, ο Δήμος αναβαθμίζει ενεργειακά μέρος του δημοτικού φωτισμού στον αστικό ιστό της πόλης.

Όμως το σύνολο του οδοφωτισμού αφορά 23.241 φωτιστικά σημεία και η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισής του προβλέπει εξοικονόμηση της τάξης του 68,98%. Σήμερα η κατανάλωση ρεύματος για τον οδοφωτισμό φτάνει τα 10,490 εκατ. kWh και με ετήσια δαπάνη 1,89 εκατ. ευρώ (με τιμή 0,18 ευρώ / kWh). Το οικονομικό όφελος – εξοικονόμηση για το Δήμο Αγρινίου από την αναβάθμιση, αν συνυπολογίσει κανείς και το ετήσιο κόστος συντήρησης του υφιστάμενου συμβατικού συστήματος, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2,6 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Δήμος Αγρινίου μέσω του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, που θα έχει ετήσια δόση 1,67 εκατ. ευρώ θα μπορεί και το δάνειο να αποπληρώνει και να έχει και ένα ετήσιο όφελος περίπου 900.000 ευρώ για την δεκαετία της αποπληρωμής του δανείου.

Η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού για το σύνολο του Δήμου Αγρινίου με τη μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας θα ωφελήσει το Δήμο διπλά, όταν θα προχωρήσει η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου και αυτό γιατί όταν θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, που σχεδιάζεται με βάση τις σημερινές ενεργειακές ανάγκες του Δήμου, θα αποφέρει ένα περίσσευμα ενέργειας, το οποίο δοθεί δωρεάν σε περίπου 2.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

H έγκριση των όρων του δανείων υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με 17 ψήφους υπέρ επί 22 ψηφισάντων. Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν παρών και δύο καταψήφισαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκφράστηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιφυλάξεις για τους όρους που θέτει το Ταμείο Παρακαθηκών και Δανείο, ενώ υπήρξαν και φωνές, όπως αυτή του Π. Ζέρη, για μετάθεση του θέματος, με το σκεπτικό ότι “δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές δεν θα πρέπει να δεσμευτεί η επόμενη δημοτική αρχή με ένα τόσο μεγάλο δάνειο”.