Βγήκε η προκήρυξη για τους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου
Σε εκκρεμότητα παραμένει το Ειδικό Πολεοδομικό της Τριχωνίδας
Προκηρύχθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, οι μελέτες που αφορούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) των περισσότερων Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα η προκήρυξη που εκδόθηκε προ ημερών από το ΤΕΕ αφορά τα ΤΠΣ των Δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου. Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η προκήρυξη της μελέτης για το Ειδικό Πολεοδομικό για την Τριχωνίδα που αφορά το μισό Δήμο Αγρινίου και το Δήμο Θέρμου.
Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση στην προκήρυξη των διαγωνισμών είναι αρκετά μεγάλη καθώς τα προαναφερθέντα ΤΠΣ εντάχθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το Ειδικό Πολεοδομικό για την Τριχωνίδα είχε ενταχθεί από τα τέλη 2021 μαζί με τη μελέτη για το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.
Το συνολικό ποσό για τις μελέτες των προαναφερθέντων Δήμων, που προκηρύχθηκαν, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει τα 6,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Για τους Δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου οι πολεοδομικές μελέτες που θα γίνουν αφορούν το σύνολο της έκτασης των Δήμων αυτών. Ενώ στην περίπτωση του Δήμου η μελέτη που προκηρύχθηκε αφορά τέσσερις Δημοτικές Ενότητες στο δυτικό και ορεινό τμήμα του Δήμου και συγκεκριμένα τις Δ.Ε. Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων και Στράτου. Το υπόλοιπο και το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Αγρινίου, οι άλλες έξι Δημοτικές Ενότητες, εντάσσονται στο Ειδικό Πολεοδομικό για την Τριχωνίδα, η προκήρυξη του οποίου λογικά δεν θα αργήσει και είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων.
Με αργά βήματα τα πολεοδομικά σχέδια
Το πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ.€ από το Ταμείο Ανάκαμψης εξελίσσεται μέχρι τώρα με αργά βήματα, παρά το γεγονός ότι επιλέχθηκε το Τεχνικό Επιμελητήριο να υποκαταστήσει το υπουργείο στο συγκεκριμένο έργο, προκειμένου να επιτευχθούν μικρότεροι χρόνοι στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Όμως κάτι τέτοιο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν έγινε πράξη αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Ιούνιος 2023) έχουν υπογραφεί μόνο επτά μελέτες, ενώ έχουν προκηρυχθεί συνολικά 140 μελέτες. Έτσι λοιπόν το «στοίχημα» πλέον αυτές οι καθυστερήσεις να ξεπεραστούν και τα πολεοδομικά σχέδια για τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, για τα οποία η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου, να υπογραφούν μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Εξάλλου πλέον πιέζουν και τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του συνόλου της πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας. Ήδη αυτή την περίοδο ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού υπογραμμίζοντας πως «η μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί εάν ολοκληρωθούν τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε 700 δημοτικές ενότητες, καθώς τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια», με ενδεικτική ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
«Αγνοείται» η σύμβαση για το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας
Στην Αιτωλοακαρνανία η μοναδική πολεοδομική μελέτη που προκηρύχθηκε το προηγούμενο διάστημα αφορά το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας. Στην περίπτωση αυτή ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα πέρυσι το καλοκαίρι, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβασιοποιηθεί. Μάλιστα στα τέλη του 2022 αναδείχθηκε και προσωρινός ανάδοχος για τη μελέτη, ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η καθυστέρηση που υπάρχει αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο ή αν θα επαναπροκηρυχθεί αφού σε μια σειρά μελετών διαπιστώθηκε από το ΤΕΕ και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι αφενός στα Τεύχη των διαγωνισμών δεν καθορίζονταν επακριβώς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους και αφετέρου οι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις των υποβληθεισών οικονομικών προσφορών δεν διασφάλιζαν την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου.
Τι θα περιλαμβάνουν οι μελέτες
Ως κεντρικός πυρήνας της διαδικασίας αποτελεί η κατάρτιση της Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΜΠΣ) η οποία καθορίζει το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τις σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, τα μεταφορικά (για την μηχανοκίνητη και τις ήπιες μορφές κινητικότητας), τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, την ιεράρχηση του οδικού δικτύου, τον σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, την προσωρινή οριοθέτηση ρεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών και την γεωλογική καταλληλότητα για δόμηση στην περιοχή του έργου. Επιπλέον, τα ΤΠΣ θα περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς και σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.
Ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες καθορίζονται και Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.), Ζώνες Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων, περιοχές και ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και χαμηλών εκπομπών ρύπων, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης. Επιπλέον, περιλαμβάνει ως υποστηρικτικές Μελέτες της ΜΠΣ την συνοδή Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των προτεινόμενων ρυθμίσεων και κατευθύνσεων, την Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας στο σύνολο της έκτασης και για τις προς πολεοδόμηση περιοχές και τους οικισμούς που οριοθετούνται για πρώτη φορά (εφόσον η περιοχή δεν καλύπτεται από μελέτη της προηγούμενης περιόδου σχεδιασμού μέσω ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ), καθώς και τη Μελέτη Προσωρινής οριοθέτησης των υφιστάμενων ρεμάτων, εντός των νέων προς πολεοδόμηση περιοχών.
Το χρονοδιάγραμμα των μελετών
Η συνολική προθεσμία για την εκπόνηση των μελετών ορίστηκε σε 36 μήνες, ενώ παράλληλα ορίστηκαν προθεσμίες. Το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:
Α’ΦΑΣΗ – ΕΚΠΟΝΗΣΗ
● 1ο Στάδιο Μελέτης ΤΠΣ
1. Εκπόνηση Κύριας Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΜΠΣ): 12 μήνες
2. Εκπόνηση ΣΜΠΕ: 9 μήνες
3. Εκπόνηση Προκαταρκτικής Γεωλογικής Μελέτης (κλ. 1:25.000): 8 μήνες
● 2ο Στάδιο Μελέτης ΤΠΣ
1. Εκπόνηση Κύριας Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΜΠΣ): 8 μήνες
2. Εκπόνηση Προκαταρκτικής Γεωλογικής Μελέτης (κλ. 1:10.000): 2 μήνες
3. Έγκριση – Διαβούλευση ΣΜΠΕ: 2μήνες
4. Τοπογραφική Αποτύπωση: 3 μήνες
5. Μελέτη Προσωρινής οριοθέτησης υφιστάμενων υδατορεμάτων: 5 μήνες
Β’ ΦΑΣΗ – ΕΓΚΡΙΣΗ
● Εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ
● Γνωμοδότηση ΚΕΣΥΠΟΘΑ
● Έγκριση και οριστική παραλαβή της μελέτης
● Ακολουθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έκδοσης Π.Δ.