Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν τα στοχευμένα προγράμματα της ΔΥΠΑ και "δούλεψαν" δημιουργώντας πάνω από 13.000 θέσεις εργασίας
Ραγδαία αποκλιμάκωση της ανεργίας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα η περιοχή καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας, σε ολόκληρη τη χώρα, κατά το χρονικό διάστημα από το 2019 μέχρι το 2022.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 11,5% ενώ ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό μείωσης της ανεργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο τρίμηνο του 2023 η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα έπεσε κάτω από το 10%, καθώς μετρήθηκε στο 9,9%. Μάλιστα αν εξαιρέσει κανείς την Αττική, που η ανεργία καταγράφεται στο 8,1%, η επίδοση της Δυτικής Ελλάδας είναι η καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών.
Πως όμως προέκυψε αυτή η εντυπωσιακή επίδοση στην αύξηση της απασχόλησης και αντίστοιχα στη μείωση της ανεργίας, όταν η Δυτική Ελλάδα επί σειρά ετών κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν μεταξύ των αρνητικών πρωταθλητών στην ανεργία; Το ερώτημα αυτό επιτείνει η σχεδόν διετής υγειονομική κρίση του covid και το ανοιγοκλείσιμο της οικονομίας, που είχε σοβαρές επιπτώσεις σε μια σειρά από επιμέρους κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση κτλ.
Η απάντηση σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στα στοχευμένα προγράμματα του πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ, που «έτρεξαν» την προηγούμενη τριετία. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια υπήρξαν στην περιοχή και αρκετές επενδύσεις σε διάφορους τομείς, εξάλλου πολλά μεγάλα έργα εκτελούνται ακόμη αυτή την περίοδο στη Δυτική Ελλάδα. Όμως χωρίς τα στοχευμένα προγράμματα της ΔΥΠΑ η μείωση της ανεργίας σε τόσο μεγάλο βαθμό σε θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Η ΔΥΠΑ κατά την περίοδο της πανδημίας έχει προκηρύξει συνολικά 16 προγράμματα απασχόλησης, που αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, αλλά και στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Πολλά από τα προγράμματα αυτά αφορούν τις λεγόμενες «λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες», μεταξύ των οποίων ήταν και η Δυτική Ελλάδα, στην οποία παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, αλλά και από ανέργους. Συνολικά στη χώρα, τα προγράμματα αφορούσαν 74.000 προκηρυχθείσες νέες θέσεις εργασίας, με τις 5.500 να αφορούν σε προγράμματα επιχειρηματικότητας. Η Δυτική Ελλάδα κατάφερε μετά τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπου είναι και πολύ μεγαλύτερα τα πληθυσμιακά δεδομένα, να «απορροφήσει» το 12,5%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς 5.404 νέες θέσεις εργασίας και 3.373 ωφελούμενες επιχειρήσεις.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την περίοδο της πανδημίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έδρασε συμπληρωματικά σε σχέση με τα μέτρα που πάρθηκαν κεντρικά από την Κυβέρνηση για τη διατήρηση των νέων θέσεων εργασιών, προσφέροντας 50 εκατ. ευρώ ως covid ενισχύσεις σε χιλιάδες επιχειρήσεις της περιοχής με ρήτρα μη απολύσεων, πράγμα που όπως αποδεικνύεται έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μην υπάρξει πισωγύρισμα με μείωση της απασχόλησης.
13.681 θέσεις εργασίας και 5.851 ωφελούμενες επιχειρήσεις
Πέρα όμως από τα μέτρα που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατά τα έτη 2019 έως 2023 (α’ εξάμηνο) η Δ.ΥΠ.Α. προκήρυξε συνολικά 30 προγράμματα απασχόλησης, που αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (19 προγράμματα), στην απόκτηση εργασιακής – επαγγελματικής εμπειρίας (7 προγράμματα), αλλά και στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων (4 προγράμματα).
Και σε αυτή την περίπτωση πολλά από αυτά τα προγράμματα ήταν στοχευμένα για περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Δυτική Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται πρόγραμμα 1.100 θέσεων για ανέργους 18-30 ετών αποκλειστικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Και σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον στη περιοχή ήταν πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να απορροφηθεί το 10% των προσφερόμενων θέσεων στο σύνολο της χώρας και η Δυτική Ελλάδα να έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στη χώρα μετά τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράστηκε σε 13.681 θέσεις εργασίας και 5.851 ωφελούμενες επιχειρήσεις. Το κρίσιμο συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες, πράγμα που έδωσε στη Δυτική Ελλάδα τη δυνατότητα να μειώσει περισσότερο την ανεργία, ήταν το γεγονός ότι υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα προγράμματα σε αντιστοιχία με το ποσοστό εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ σε άλλες Περιφέρειες η συμμετοχή στα προγράμματα της ΔΥΠΑ ήταν αντίστοιχη, μικρότερη δηλαδή, με τα ποσοστά ανεργίας.
Υπάρχουν ακόμη «αγκάθια»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ μπορεί να υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα μεγάλη μείωση της ανεργίας, ωστόσο παραμένουν ακόμη πολλά «αγκάθια» στις επιμέρους διαστάσεις του φαινομένου. Για παράδειγμα η Δυτικής Ελλάδα, με βάση τα μητρώα της ΔΥΠΑ, εμφανίζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροχρόνια ανέργων, καθώς εκτιμάται ότι το 58% των καταγεγραμμένων ανέργων στην περιοχή, παραμένουν χωρίς δουλειά για περισσότερο από 12 μήνες.
Η ΔΥΠΑ υπολογίζει τους ανέργους και τους μη αναζητούντες εργασία σε 72.310. 36.105 στην Αχαΐα, 21.769 στην Αιτωλοακαρνανίας και 14.436 στην Ηλεία. Το επίσης ανησυχητικό είναι ότι η Δυτική Ελλάδα έχει αυξημένο δείκτη επιβάρυνσης από την ανεργία. Ο υπολογισμός του δείκτη επιβάρυνσης από την ανεργία αποδεικνύει το διαφορετικό βαθμό κατά τον οποίο η ανεργία πλήττει την κάθε περιοχή ξεχωριστά και αποτελεί χρήσιμη πληροφορία για τον σχεδιασμό των πολιτικών αγοράς εργασίας, όπως η κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων για τις διορθωτικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Με μέσο όρο για το σύνολο της χώρας το 8,80, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την ανεργία εμφανίζει η Δυτική Ελλάδα με 11,15. Βασισμένη σε αυτό το δείκτη η ΔΥΠΑ υλοποίησε αρκετά προγράμματα στοχευμένα ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ανεργίας.