Αγάπη για το τόπο, έρωτας με την αυτοδιοίκηση και «να κάνουμε κάτι για τα παιδιά μας». Με κάτι τέτοια κλισέ πάνω – κάτω κατέρχονται όλοι στις εκλογές. Λαού θέλοντος βέβαια ενδεχομένως κάποιοι να έχουν και παράπλευρες ωφέλειες από την εκλογή τους.
Και εξηγούμαστε: οι πάσης φύσεως δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές στα διάφορα ψηφοδέλτια, αν δεν υπηρετούν στην έδρα του Δήμου, αλλά στο γειτονικό δήμο ή στο γειτονικό νομό ή στην άλλη άκρης της χώρας, αν εκλεγούν δικαιούνται απόσπαση. Αν μάλιστα κάποιος οριστεί αντιδήμαρχος βάζει ουσιαστικά την εργασία του στον «πάγο». Και είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί κατεβαίνουν στις εκλογές με αυτό ως βασική επιδίωξη, που μπορεί κάποιος να το πετύχει ακόμη κι αν εκλεγεί πρόεδρος στο χωριό του.
Αυτό βέβαια μέσα στα πλαίσια της μάχης του σταυρού χρησιμοποιείται από τους αντιπάλους για να πλήξουν τον υποψήφιο δημόσιο υπάλληλο. Όμως όταν μιλάμε σε επίπεδο χωριού – κυριολεκτικά και μεταφορικά- υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι ίσως να ομολογούν στους εκλογείς τη βασική τους επιδίωξη. Ναι να την ομολογούν! Ποντάροντας στη λύπησή τους, εκμυστηρευόμενοι το προσωπικό – επαγγελματικό τους πρόβλημα ή ενδεχομένως ποντάροντας και στην απογοήτευσή τους… Πως; Με τη λογική «τι τα θες, τι τα γυρεύεις, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, τουλάχιστον αν ψηφίσεις εμένα και εκλεγώ, θα έχεις κάνει σίγουρα ένα καλό σε μένα και τα παιδιά μου». Τόσο ωμά…