Καταλύματα – Εστίαση: Αύξηση 9,3% τον Ιούλιο στην Αιτωλοακαρνανία

Ανοδικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών τόσο στον κλάδο καταλυμάτων όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης τον Ιουλίου του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2023 ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,3% σε σχέση με τον Ιούλιο 202. Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 310 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,1% σε σχέση με τον Ιούλιο 2022.Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2023 ανήλθε σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,8% σε σχέση με τον Ιούλιο 2022.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο, όπως είναι αναμενόμενο πέτυχαν αμιγώς τουριστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Ωστόσο και στην Αιτωλοακαρνανία οι σχεδόν δύο χιλιάδες επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης και των καταλυμάτων αύξησαν τον Ιούλιο το τζίρο τους κατά 9,3%, αρκετά πάνω από το εθνικό μέσο όρο (5,8%). Στις άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας η Ηλεία κατέγραψε μεγάλη αύξηση κατά 36,2 %, ενώ στην Αχαΐα οι επιχειρήσεις του κλάδου είδαν το τζίρο τους ουσιαστικά αμετάβλητο με οριακή αύξηση 0,5%.

Η αύξηση του τζίρου πάντως όσο μεγάλη κι αν είναι θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν συνεπάγεται και υψηλότερα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις. Ιδίως στον κλάδο της εστίασης η μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας έφερε και αυξήσεις τιμών, με αποτέλεσμα ένα μέρος του αυξημένου τζίρου των επιχειρήσεων να είναι καθαρά πληθωριστικό.

Ωστόσο η θετική εικόνα που υπάρχει στους δύο κλάδους –βασικά κομμάτια του τουρισμού- αποτυπώνεται και ευρύτερα από το σύνολο των τουριστικών εισπράξεων μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο επτάμηνο του 2023 καταγράφονται έσοδα 10,32 δισ. ευρώ φέτος στο διάστημα αυτό, έναντι 8,5 δισ. το 2022 αλλά και 9,11 δισ. το 2019. Αναφορικά με τον Ιούλιο, τα έσοδα είναι φέτος 4,12 δισ. ευρώ και συγκρίνονται με 3,5 δισ. ευρώ πέρυσι και 3,7 δισ. ευρώ το 2019.