Νέα έργα πολιτισμού, ύψους 5,89 εκ. ευρώ, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»
«Η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν δύο από τα πιο πολύτιμα “περιουσιακά στοιχεία” των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και η ικανοποίησή μας είναι πάντοτε μεγάλη, όταν μέσα από τους πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διευρύνεται το πολιτιστικό αποτύπωμα του τόπου μας, το οποίο δημιουργεί παράλληλα και οικονομικό αποτύπωμα, καθώς κάθε έργο πολιτισμού αποτελεί και μία νέα ευκαιρία αύξησης της επισκεψιμότητας».
Αυτά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με την αφορμή εγκαινίων τμήματος του Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 2023, αλλά και με την ευκαιρία της απόφασης ένταξης στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», νέων έργων Πολιτισμού, συνολικού ύψους 5,89 εκ. ευρώ.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για την πρώτη γενιά έργων Πολιτισμού που εντάσσονται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και αφορούν και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σταδιακά πρόκειται να ακολουθήσει και η ένταξη πολλών ακόμα και σημαντικών έργων.
Τα έργα που ήδη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021- 2027» είναι τα εξής:
• “Αποκατάσταση, Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, λειτουργικός εκσυγχρονισμός και ανάπλαση άμεσου περιβάλλοντος χώρου ιστορικού κτηρίου Επισκοπείου στο Μεσολόγγι”, προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ. Πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα του 1928, χαρακτηρισμένο ως μνημείο. Βρίσκεται στο Μεσολόγγι σε οικόπεδο έκτασης 5.500τ.μ. που καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο. Προγραμματίζεται ευρεία παρέμβαση με εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, εσωτερικών διαρρυθμίσεων, λειτουργικού εκσυγχρονισμού και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου ώστε το συγκρότημα να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί λειτουργικό προς επανάχρηση. Θα γίνουν μεταξύ άλλων εργασίες κατασκευής δαπέδων, ξύλινων δαπέδων και οροφών, διαχωριστικών τοίχων, κουφωμάτων, επιστρώσεις δαπέδων από μάρμαρο, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.ά.
• «Αποκατάσταση και ανάδειξη ιεράς μονής είσοδών της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ με στόχο η Ιερά Μονή και το καθολικό της Μονής να αποκατασταθούν και το μνημειακό σύνολο να είναι ασφαλές και επισκέψιμο. Επίσης προβλέπεται να υλοποιηθεί η συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου του καθολικού, η τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, με πληροφορίες και σε γραφή Braille για τα ιστορικά στοιχεία της μονής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
• «Στερέωση και δομητική αποκατάσταση του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Σχινων, Δήμου Ζαχάρως ΠΕ. Ηλείας» , με προϋπολογισμό 685.000 ευρώ για την αποκατάσταση ρωγμών με καθαίρεση και ανακατασκευή τμήματος της εξωτερικής στρώσης της λιθοδομής, αλλά και την ενίσχυση της θεμελίωσης, με την δημιουργία στο ανατολικό τμήμα του ναού συστοιχίας πασσάλων αποτελούμενη από κεφαλόδεσμο. Ο ναός θα αποδοθεί στερεωμένος, αποκατεστημένος και λειτουργικός.
• «Αποκατάσταση Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιωτισσας Δ. Ήλιδας», προϋπολογισμού 552.160 ευρώ που μεταξύ άλλων αφορούν εργασίες τοιχοποιίας για την σταθερότητα του μνημείου, στερέωση και ενίσχυση της τοιχοποιίας, κατασκευή νέου δαπέδου, εξυγίανση των εξωρραχίων των τριών αψίδων στην ανατολική πλευρά, κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων, τοποθέτηση Η/Μ εγκαταστάσεων εσωτερικά στο μνημείο, κατασκευή νέου κωδωνοστασίου κ.α Με την ολοκλήρωση του έργου θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παθολογίας του ναού και θα αποδοθεί αποκατεστημένος και λειτουργικός.
• «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και φωτισμός ανάδειξης-λειτουργικός Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών» προϋπολογισμού 610.000 ευρώ ώστε να συνεχιστούν ολοκληρωμένες εργασίες μορφολογικής-αρχιτεκτονικής αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου καιλειτουργικής αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου στο σύνολό του. Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα παραδοθεί στο κοινό ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο με τον περιβάλλοντα χώρο να μπορεί να φιλοξενεί και πολιτιστικά δρώμενα.