Το καλοκαίρι με θεατές τα αρχαία θέατρα Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου
Μετά το αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας, που εγκαινιάστηκε και επίσημα πριν από ένα μήνα παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το αρχαίο θέατρο Οινιαδών είναι το δεύτερο στη σειρά που θα αποκατασταθεί μέσα από το πρόγραμμα που εκτελεί με επιτυχία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.
Το αντίστοιχο έργο αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο Στράτου θα είναι το τελευταίο που θα ολοκληρωθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς εκεί υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση εξ’ αιτίας της τροποποίησης της αρχικής μελέτης, που απαιτήθηκε. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση τα έργα έχουν επιταχυνθεί και έτσι το προσεχές καλοκαίρι και τα τρία αρχαία θέατρα θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν επισκέπτες και θεατές.
Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Οινιαδών, όπως και τα άλλα δύο, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας το καλοκαίρι του 2020, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Και ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού η πρόοδος του έργου βρίσκονταν κοντά στο 70% και πλέον οι εργασίες βρίσκονται ουσιαστικά στο τελικό τους στάδιο.
Οι φωτογραφίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, που δημοσιεύει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr, αποτυπώνουν τις εργασίες που γίνονται σε διάφορα τμήματα του θεάτρου και την πρόοδό τους.
Τι περιλαμβάνει το έργο στο θέατρο των Οινιαδών
Με το έργο «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιαδών» προβλέπονται να υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης, συντήρησης, αναστήλωσης και προστασίας των διαβρωμένων βραχωδών επιφανειών (κοίλο) και των κατακερματισμένων ή ρηγματωμένων λίθων και αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου.
Συγκεκριμένα προβλέπονται:
• Αποκατάσταση του κοίλου (κερκίδες, κλίμακες και εδώλια) με σφραγίσεις (ενέματα με ειδικό κονίαμα), συμπληρώσεις (με μέλη από φυσικό ή τεχνητό λίθο) και συγκολλήσεις. Διαμόρφωση των τοπικών εξομαλύνσεων στο άνω, επιχωματωμένο τμήμα του.
• Ανάταξη των κτιστών εδωλίων που φέρουν απελευθερωτικές επιγραφές (αποξήλωση, εξυγίανση θεμελίωσης, συγκόλληση, συντήρηση και επανατοποθέτηση).
• Αποκατάσταση των παρόδιων αναλημμάτων.
• Αποκατάσταση σκηνικού οικοδομήματος και παρασκηνίων και ανάδειξη της μορφής τους με την τοποθέτηση πάνω σε υποθέματα στον στυλοβάτη τους συντηρημένων, συγκολλημένων και συμπληρωμένων αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών.
• Καθαρισμός της ορχήστρας από επιχώσεις και επίστρωσή της με ειδικό κονίαμα. Το λίθινο πλαίσιο της θα συμπληρωθεί με τη χρήση νέων μελών από φυσικό και τεχνητό λίθο.
• Καθαρισμός του εσωτερικού του αρχαίου αγωγού-Εύριπου από επιχώσεις, ώστε να καταστεί ξανά λειτουργικός. Αποκατάσταση του δυτικού του άκρου και συμπλήρωση των καλυπτήριων πλακών του. Κατασκευή σύγχρονου αγωγού για τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων περιμετρικά του θεάτρου (θα συνδεθεί με τον αρχαίο αγωγό της ορχήστρας).
• Εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών, όπως για παράδειγμα εφαρμογής κονιαμάτων – ενεμάτων, έρευνας-αποτύπωσης και ταύτισης διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, ανάταξης δόμων των δυο παρόδιων αναλημμάτων, απορροής όμβριων υδάτων, κ.λπ.
• Πραγματοποίηση ημερίδας για την παρουσίαση του έργου (μετά την ολοκλήρωσή του), τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας και έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου (δίγλωσσο και σε γραφή Braille) και εκπαιδευτικού φυλλαδίου για μαθητές.