«Μπορούμε να πάμε αλλιώς και όχι με τη λογική “πάμε κι όπου βγει”» δήλωσε μέσω του «Δυτικά Fm 92,8» o υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου
Τη συμμέτοχή του και την εκπροσώπησή του στο νέο δημοτικό συμβούλιο επιδιώκει εκ νέου το Ανυπότακτο Αγρίνιο, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής του Στέλιο Μερμίγκη «το Ανυπότακτο Αγρίνιο ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια παρών στο δημοτικό συμβούλιο και παρών επί της ουσίας με προτάσεις και αντίλογο σε σωρεία θεμάτων».
Μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» και την εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη, ο Στέλιος Μερμίγκης τόνισε ότι η παρουσία της παράταξής του «δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στις εκλογές, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των 1.400 υποψηφίων που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές». Για το λόγο αυτό τόνισε ότι επιδίωξη της παράταξής του είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά εν αντιθέσει με την προσπάθεια που κάνουν οι κυβερνώντες μέσα από το εκλογικό νόμο, βάζοντας προσκόμματα στην εκπροσώπηση των «μικρών» φωνών.
Ο Στ. Μερμίγκης διευκρίνισε ότι η παράταξή του στηρίζεται από σωρεία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ενώ δεν είναι κακό τα κόμματα να στηρίζουν δημοτικές παρατάξεις, στο Αγρίνιο «κάποιοι δηλώνουν ανεξάρτητοι, άλλος καταθέτει την κομματική ταυτότητα και υπάρχει μια υποκρισία που περισσεύει. Αν κάποιοι ντρέπονται για τα κόμματα που τους στηρίζουν ας το λύσουν με άλλο τρόπο…»
Ο Στέλιος Μερμίγκης ανέλυσε την ένστασή του σε σχέση με την αυτοδιοίκηση λέγοντας ότι ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά και υποκριτικά από τη στιγμή που «με το αντιδραστικό νομοθέτημα του «Καλλικράτη» οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι υποχρεωτικό να είναι ισοσκελισμένοι, ενώ τα οικονομικά τους βρίσκονται κάτω από τη διαρκή μέγγενη του οικονομικού παρατηρητήριου». Καμία δημοτική αρχή, σύμφωνα με το Στέλιο Μερμίγκη, δεν μπορεί να κάνει προγραμματισμό των δράσεών της και να ιεραρχήσει τις ανάγκες όταν οι Δήμοι έχουν στερηθεί το 62% από συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους.
«Δεν θα σου πουν ποτέ ότι για το Αγρίνιο οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις που αφορούν τις δράσεις για την πολιτική προστασία και πυροπροστασία φτάνουν στο «ιλιγγιώδες» ποσό των 230.000 ευρώ, όσο θα κοστίσει δηλαδή η κατασκευή ενός… ηλιακού δέντρου στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποίησης του ανοιχτού κέντρου εμπορίου. Η ασφάλειά μας και η προστασία μας από τις φυσικές καταστροφές καθώς και οι προληπτικές δράσεις που απαιτούνται δεν συνιστούν επιλέξιμη δαπάνη για αυτά τα προγράμματα εν αντιθέσει με τα έργα βιτρίνας που γίνονται παντού» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Μερμίγκης και εκτίμησε ότι το Ανυπότακτο Αγρίνιο με την παρουσία του αναδεικνύει αυτά τα προβλήματα, γιατί «χρειάζεται σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές».
Ο Στέλιος Μερμίγκης κάλεσε τους πολίτες να προτάξουν το αμιγώς πολιτικό κριτήριο για την ψήφο τους και το κοινό συμφέρον της πόλης και να μην εξαντληθούν στις «υποχρεώσεις» ή τις «εξυπηρετήσεις» προς φίλους και συγγενείς. «Τέτοιες υποχρεώσεις ας τις ξεπληρώσουν με ένα κουτί γλυκά, όχι με την ψήφο» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με θέματα εκτός στενής αρμοδιότητας του Δήμου Αγρινίου, όπως η υποστελέχωση του Νοσοκομείου ή τα πανεπιστημιακά τμήματα. «Ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε το Νοσοκομείο μπορεί να το αναβαθμίσει, ακούγονται όμως τερατώδη πράγματα που δείχνουν ότι αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει. Αν κάποιοι εννοούν τους αγώνες, καλό θα ήταν να τους βλέπαμε σε αυτούς του αγώνες και να πρωτοστατούσαν» είπε με νόημα ο Στ. Μερμίγκης. Επιμένοντας στην κριτική αυτή ο Στ. Μερμίγκης σχολίασε ότι την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόταση για άλλα θέματα αρμοδιότητας του Δήμου. «Είναι ουτοπικό να αγοραστούν καθαριστές αέρα για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ και να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς;» αναρωτήθηκε ο Στ. Μερμίγκης.
Αναφορικά με τα έργα του Δήμου Αγρινίου που εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ και ιδίως για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο επικεφαλής του Ανυπότακτου Αγρινίου εξήγησε ότι η διαφωνία της παράταξής του με το ΕΣΠΑ είναι πολιτική και σχολίασε ότι πολλά από έργα αυτά καλώς γίνονται, γίνονται όμως με κακοτεχνίες και με ελλείψεις και έφερε ως παράδειγμα ότι το νέο κτίριο του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου δεν έχει επαρκή αύλειο χώρο. Από τη στιγμή καταργήθηκαν ουσιαστικά οι ΚΑΠ, πρόσθεσε ο Στ. Μερμίγκης, χάθηκε και η αυτοτέλεια των Δήμων να προγραμματίζουν τις δράσεις με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό έφερε ως παράδειγμα το ζήτημα των υποδομών στην περιοχή πέριξ της Τριχωνίδας, όπου ακόμη εν έτει 2023 δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της ύδρευσης. «Δεν μπορεί μια σειρά από βασικές υποδομές να μην είναι επιλέξιμες δαπάνες, αύριο το ΕΣΠΑ μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα για την τουριστική προβολή της Τριχωνίδας και την ίδια ώρα στα χωριά γύρω από την λίμνη να μην μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της άρδευσης. Αυτή την αντίφαση αναδεικνύουμε, γιατί διαφωνούμε με αυτή την “κανονικότητα”» ανέφερε ο Στ. Μερμίγκης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ανυπότακτου Αγρινίου αυτή την αντίληψη του ΕΣΠΑ «την υιοθετούν ως μάνα εξ’ ουρανού».
Αναφορικά την εικόνα των κοινοτήτων ο Στ. Μερμίγκης παρατήρησε ότι η δημοτική αρχή παραμένει αμέτοχη σε μια σειρά από προβλήματα για τους κατοίκους της υπαίθρου και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο ΤΟΕΒ Παραβόλας. Ενώ τέλος έκανε την εκτίμηση πως από την ΟΧΕ της νέας περιόδου του ΕΣΠΑ αυτό που θα προκύψει θα έχει να κάνει κυρίως με την προβολή της περιοχής και όχι άλλες ανάγκες, «την ώρα που ο Δήμος συμμετέχει εκθέσεις απλώς με φυλλάδια, ενώ η πρόταση του Ανυπότακτου Αγρίνιου από το 2019 για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι πήρε εύσημα από όλους».