Λάμπρος Δημητρογιάννης: Προτεραιότητα η Δυτική Ελλάδα ως case study στο πρόγραμμα «Απόλλων»

Νέα υποψηφιότητα από την Περιφέρεια στα βραβεία Bravo για τις πολιτικές της στην πράσινη επιχειρηματικότητα

Για δεύτερη χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιδιώκει να διακριθεί μέσω του θεσμού «Bravo», έναν θεσμό διαλόγου και ανάδειξης των πρωτοβουλιών που προωθούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον.

Φέτος έχει υποψηφιότητα στην ενότητα «περιφερειακές πολιτικές για πράσινη επιχειρηματικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη» με στόχο την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την προώθηση των πράσινων επενδύσεων. Και η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να αξιολογηθεί και μέσω ψηφοφορίας του κοινού αλλά και από 72 ακαδημαϊκούς και ειδικούς.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Δυτικά Fm 92,8 ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια με τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επίσπευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων να συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία πάνω από 200 πράσινων επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα. Είναι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση, τη βιομάζα και συνδέονται με τη διαχείριση των φυσικών πόρων, επιχειρήσεις που δημιούργησαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έτσι κινητοποιήθηκαν κεφάλαια δημόσια και ιδιωτικά».

Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πεδίο ήταν ουσιαστικά άγνωστο για την περιοχή στο παρελθόν και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε να το αναδείξει και να έχει τα πρώτα αποτελέσματα και γι’αυτό, πρόσθεσε, στο εξής είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας ο τομέας της πράσινης επιχειρηματικότητας, που συμβάλλει πολλαπλώς στην τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Εξέφρασε λοιπόν ότι και φέτος η Περιφέρεια θα καταφέρει να διακριθεί στο θεσμό «Βravo», θυμίζοντας ότι η περσινή της βράβευση στο τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης με το project των ενεργειακών κοινοτήτων έτυχε ευρείας αποδοχής αρχικά με το να γίνει αναφορά στη Συνέλευση του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στη συνέχεια με την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το πρόγραμμα «Απόλλων».
«Η ιδέα αυτή που ξεκινήσαμε να «δουλεύουμε» από το 2020 για την ενεργειακή συμμαχία μεταξύ της Περιφέρειας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ, δεν ήταν ένα «μονοπάτι» που ήταν «χαραγμένο», ξεκινήσαμε να το «χαράσσουμε» εμείς και τελικά φτάσαμε στο σημείο το project αυτό να υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση για να υλοποιηθεί σε κάθε Περιφέρεια» ανέφερε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης εκφράζοντας τη χαρά του για την εξέλιξη αυτή και παράλληλα εκτιμώντας ότι είναι η μόνη λύση ιδίως για το κομμάτι του ενεργειακού κόστους της άρδευσης και της αγροτικής παραγωγής.

«Ο κόπος μας της τελευταίας τριετίας δεν πήγε χαμένος, μας χαροποιεί το γεγονός ότι είναι κάτι που το Υπουργείο πήρε από εμάς και εκτιμούμε ότι μας δίνει μεγαλύτερη ισχύ το γεγονός ότι θα αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Γιατί είναι άλλο να πηγαίνεις με τα δικά σου πόδια και άλλο να έχεις πολλαπλές βοήθειες για να υλοποιήσεις κάτι» ανέφερε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί νωρίτερα. Δεν παρέλειψε ωστόσο σε πρώτη φάση να εκφράσει και τον προβληματισμό του για την υλοποίηση του σχεδίου από το Υπουργείο. «Αν υποθέσουμε ότι εμείς ως Περιφέρεια είχαμε όλα τα «ok» τότε ίσως όλα γίνονταν όλα γρηγορότερα, αλλά εκτιμώ ότι θα μπορεί η Δυτική Ελλάδα, ως case study σε αυτή την υπόθεση, να προχωρήσει ως προτεραιότητα, γιατί αν το Υπουργείο πάει συνολικά για όλες τις Περιφέρειες θα υπάρξει καθυστέρηση μέχρι να αποτυπωθούν όλα τα δεδομένα κάθε Περιφέρειας κάτι που όμως εμείς ήδη το έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια».