Mε δύο – τρία καθυστέρηση ό,τι μας ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυτό το Κράτος δεν συμμορφώνεται ούτε μετά από φονικές πλημμύρες

Στις 15 Νοεμβρίου του 2017 η Μάνδρα πλημμυρίζει. 24 νεκροί. Είναι η φονικότερη πλημμύρα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Μπορεί η πρόσφατη πλημμύρα στη Θεσσαλία να ήταν με διαφορά η καταστροφικότερη, όμως η πλημμύρα στη Μάνδρα ήταν η φονικότερη. Και αν το πολιτικό σύστημα της χώρας ομνύει η αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν θα έπρεπε η χώρα να παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μην επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμυρών.

Αλλά παραπεμφθήκαμε για μια ακόμη φορά. Και το πρόβλημα είναι διαχρονικό και αφορά όλες τις κυβερνήσεις. Αυτά που ζητά η Ευρώπη τα κάνουμε με δύο – τρία καθυστέρηση… Τα αρχικά Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία (22.12.2015).Τα Σχέδια αυτά πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε 6 χρόνια.

Και αφού ξεκινήσαμε στραβά… αναμενόμενο ήταν να συνεχίσουμε στραβά… Παρά όμως το γεγονός ότι μεσολάβησε η Μάνδρα με τους 24 νεκρούς; Η επικαιροποίηση των σχεδίων για τις πλημμύρες θα έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη του 2021, αλλά τελικά θα φτάσουμε στα τέλη του 2023, όπως ανέφερε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανακοίνωσή του, για να επικαιροποιήσουμε τους χάρτες. Κατά λοιπά επικαιροποιούμε και τα Σχέδια Διαχείρισης των ποταμών –διόλου άσχετα με αυτά των πλημμυρών- και επαναφέρουμε τη μερική εκτροπή του Αχελώου στην (πλημμυρισμένη) Θεσσαλία.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News