Συσκέψεις σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι με φόντο το νέο δικαστικό χάρτη
Με σκοπό όχι τόσο να ακούσουν τυχόν αντεπιχειρήματα, αλλά να αντλήσουν στοιχεία για να στηρίξουν τα δικά τους επιχειρήματα φαίνεται ότι ήρθαν την Τρίτη στην Αιτωλοακαρνανία τα στελέχη κλιμακίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ασχολείται με το ζήτημα της επικείμενης μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και το νέο δικαστικό χάρτη. Αυτή τουλάχιστον είναι η ερμηνεία που δίνεται από πολλούς από όσους συμμετείχαν στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα δικαστικά μέγαρα της περιοχής.
Τα στελέχη της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου συνόδευαν δύο μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας και είχαν κατά σειράν επαφές στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι με τους δικαστικούς λειτουργούς των Πρωτοδικείων και του Εφετείου στο Αγρίνιο, καθώς επίσης και με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων και των δικαστικών υπαλλήλων.
Ως γνωστόν το Υπουργείο έχει απευθυνθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να ζητήσει τη δικιά της γνώμη – συμβουλή για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, με απώτερο σκοπό τη μείωση του χρόνου απονομής της. Τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας εμφανίστηκαν έχοντας ήδη αρκετά στοιχεία στα χέρια τους για τον όγκο των υποθέσεων που χειρίζονται τα Πρωτοδικεία στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, αλλά και το Εφετείο στο Αγρίνιο. Μάλιστα διέθεταν στοιχεία ακόμη και για την τρέχουσα χρονιά, σε επίπεδο 10μηνου ή 11μηνου, πράγμα που δείχνει ότι έχει γίνει μία σημαντική προεργασία για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Εκεί λοιπόν ένα στοιχείο που ετέθη και το οποίο μάλλον προκαλεί προβληματισμό για τις προθέσεις σε σχέση με την αναδιάταξη των δικαστηρίων στη χώρα είναι πως ειπώθηκε ότι το ποσοστό των δικηγόρων που παρίστανται κυρίως στις δίκες του Εφετείου και δευτερευόντως του Πρωτοδικείου ή στα αυτόφωρα πλημμελήματα και οι οποίοι προέρχονται από τους συλλόγους της εφετειακής περιφέρειας, (δηλαδή Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Λευκάδα) είναι μικρό. Όπως καταλαβαίνει κανείς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα απέναντι στις αντιδράσεις του νομικού κόσμου της περιοχής, σε περίπτωση που αποφασιστούν συγχωνεύσεις δικαστηρίων.
Η λογική κόστους – οφέλους ακόμη και στη συντήρηση του δικαστικού μεγάρου
Ένα δεύτερο επίσης αρνητικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι από την πλευρά της εκπροσώπου της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιας κυρίας από τη Βουλγαρία, έγινε αναφορά στην αναλογικότητα που θα πρέπει να έχουν τα κόστη συντηρήσεων ανακαινίσεων των δικαστικών μεγάρων σε σχέση με τα έσοδα, που έχουν για το Ελληνικό Δημόσιο, προφανώς από τον όγκο των υποθέσεων που εκδικάζουν. Για το δικαστικό μέγαρο Αγρινίου ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακαίνισης του με κόστος άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ δρομολογείται και η δεύτερη φάση, με το κόστος συνολικά να πρόκειται να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια. Από την οπτική της Παγκόσμιας Τράπεζας μάλλον αυτά τα κόστη δεν έχουν αναλογικότητα και φυσικά –όσο κι αν φαίνεται παράξενο- δεν ενδιαφέρονται οι εκπρόσωποι της για το γεγονός ότι το δικαστικό μέγαρο παρέμεινε επί σειρά εν πολλοίς ασυντήρητο, συσσωρεύοντας προβλήματα.
Το κλιμάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό περιοδεύουν ανά την επικράτεια λαμβάνοντας από πρώτο χέρι μια εικόνα για τα δικαστικά μέγαρα της κάθε περιοχής, αλλά και συνολικότερα για το… χάρτη της χώρας. Καθώς ένα από τα επιχειρήματα που λέγονται ευθαρσώς από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι την τελευταία δεκαετία, με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, ήδη έχουν επέλθει μεταβολές στο χάρτη της χώρας και οι αποστάσεις έχουν μειωθεί.
Σε κάθε περίπτωση τόσο οι συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας, όσο και της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου είναι συμβουλές και το Υπουργείο κάποια στιγμή θα πρέπει να οριστικοποιήσει την τελική του πρόταση για το νέο δικαστικό χάρτη, αναλαμβάνοντας φυσικά και την όποια ευθύνη. Το τελικό σχέδιο του Υπουργείου αναμένεται να παρουσιαστεί πιθανότατα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.