Στο 9% η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα το γ’ τρίμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Στο 10,8% διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το γ’ τρίμηνο φέτος (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) από 11,2% το β’ τρίμηνο και έναντι 11,6% το γ’ τρίμηνο πέρυσι.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 514.622 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 7,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ενώ, οι μακροχρόνια άνεργοι ανέρχονται σε 310.317 άτομα.
Σε επίπεδο περιφερειών, από τη στιγμή που μιλάμε για το τρίμηνο στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, τα μικρότερα ποσοστά καταγράφονται στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη (8,7%), το Βόρειο Αιγαίο (6,4%) και το Νότιο Αιγαίο (3%).
Η Δυτική Ελλάδα στο γ’ τρίμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 9% κάτω και από την Αττική (9,9%) ή άλλες τουριστικές περιοχές όπως τα Ιόνια Νησιά (9,8%). Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε απόλυτους αριθμούς οι απασχολούμενοι στη Δυτική Ελλάδα υπολογίζονται σε 257.600, ενώ οι άνεργοι σε 25.400. Στην αντίστοιχη περσινή έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο, δηλαδή στο γ’ τρίμηνο του 2022, οι άνεργοι ανέρχονταν σε 32.900 και η ανεργία υπολογίζονταν στο 12,1%. Μιλάμε δηλαδή για 7.500 λιγότερους ανέργους και μείωση της ανεργίας κατά 3,1% μέσα σε ένα χρόνο…!
Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο η ανεργία στην Δυτική Ελλάδα κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 1,7%, καθώς τότε η ανεργία έφτανε στο 10,7%. Μάλιστα η ανεργία του γ’ τριμήνου είναι μικρότερη και από αυτήν που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όταν μετά από πολλά χρόνια η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα έπεσε οριακά έστω κάτω από 10% (9,9%).
Στα επίπεδα του… 2007
Πλέον η Δυτική Ελλάδα, έχοντας «τρέξει» εντυπωσιακό ράλι στη μείωση της ανεργίας, ουσιαστικά έχει πλέον για ανεργία προμνημονιακού επιπέδου, αφού ακριβώς το ίδιο ποσοστό (9%) στην ανεργία η Δυτική Ελλάδα είχε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2007!!!
Όπως κατέγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το ΑγρίνιοCulture.gr για τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα στοχευμένα προγράμματα που «έτρεξαν» από τον πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ. Πολλά από τα προγράμματα αυτά αφορούσαν τις λεγόμενες «λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες», μεταξύ των οποίων ήταν και η Δυτική Ελλάδα, στην οποία παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, αλλά και από ανέργους.
Συνολικά στη χώρα, τα προγράμματα αυτού του τύπου αφορούσαν 74.000 προκηρυχθείσες νέες θέσεις εργασίας, με τις 5.500 να αφορούν σε προγράμματα επιχειρηματικότητας. Η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να «απορροφήσει» το 12,5%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς 5.404 νέες θέσεις εργασίας και 3.373 ωφελούμενες επιχειρήσεις.
Το κρίσιμο συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες, πράγμα που έδωσε στη Δυτική Ελλάδα τη δυνατότητα να μειώσει περισσότερο την ανεργία, ήταν το γεγονός ότι υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα προγράμματα σε αντιστοιχία με το ποσοστό εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ σε άλλες Περιφέρειες η συμμετοχή στα προγράμματα της ΔΥΠΑ ήταν αντίστοιχη, μικρότερη δηλαδή, με τα ποσοστά ανεργίας.
Κατά τα έτη 2019 έως 2023 η Δ.ΥΠ.Α. προκήρυξε συνολικά 30 προγράμματα απασχόλησης, που αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (19 προγράμματα), στην απόκτηση εργασιακής – επαγγελματικής εμπειρίας (7 προγράμματα), αλλά και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (4 προγράμματα). Η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το 10% των προσφερόμενων θέσεων στο σύνολο της χώρας και να έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στη χώρα μετά τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράστηκε σε 13.681 θέσεις εργασίας και 5.851 ωφελούμενες επιχειρήσεις στην περιοχή.