Δεύτερη απόπειρα δημοπράτησης, αφού ο πρώτος διαγωνισμός κρίθηκε άγονος από το ΣτΕ
Σε δημοπράτηση για δεύτερη φορά βγήκε το μεγάλο έργο του εργοστασίου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου. Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 27 Φεβρουαρίου 2024.
Ως γνωστόν το έργο δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2021 ωστόσο ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές στο ΣτΕ των συμμετεχόντων σε αυτό κρίθηκε άγονος, καθώς από το ΣτΕ ουσιαστικά ακυρώθηκαν οι συμμετοχές των ενδιαφερομένων και όχι τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, που είχαν βγει με βάση τα πρότυπα τεύχη του Υπουργείου.
Απρόσκοπτη η χρηματοδότηση
Έτσι η τρέχουσα περίοδος του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται στις 31/12/2023 πέρασε ανεκμετάλλευτη για το μεγάλο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ωστόσο η επαναδημοπράτηση του έργου σηματοδοτεί ότι από τη στιγμή που ο Δήμος Αγρινίου έλαβε εντολή από τη Διαχεριστική Αρχή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την επαναδημοπράτηση του έργου η κοινοτική χρηματοδότηση δεν θα χαθεί και το έργο θα γίνει «γέφυρα» για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο που ξεκινά από τη νέα χρονιά μέχρι το 2030. Αυτό κατέστη δυνατό γιατί το 2020, όταν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ τα έργα του Δήμου Αγρινίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων εντάχθηκαν «πακέτο» σε μια πράξη με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.
Το βασικό έργο ήταν φυσικά η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ωστόσο μαζί της είχαν ενταχθεί ως υποέργα της ίδιας πράξης τα έργα επέκτασης του ΧΥΤΑ Στράτου, τα έργα αναβάθμισης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ) και η προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών. Ήδη το καλοκαίρι δημοπρατήθηκε η επέκταση του ΧΥΤΑ, προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ.
Η καθυστέρηση κοστίζει
Η καθυστέρηση σε αυτού του τύπου τα έργα, γεγονός που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, το αντίστοιχο έργο στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου δημοπρατείται για τρίτη φορά αυτή την περίοδο, κοστίζει πολλαπλά. Όχι μόνο γιατί παραμένουν αναξιοποίητοι οι κοινοτικοί πόροι, αλλά κυρίως γιατί το θάψιμο των απορριμμάτων μετά την επιβολή του τέλους ταφής κοστίζει. Η λογική αυτών των εργοστασίων είναι σε συνδυασμό με την αύξηση της ανακύκλωσης στη πηγή, είναι να θάβεται στο τέλος μόνο το υπόλειμμα των απορριμμάτων μετά την επεξεργασία τους. Μέχρι σήμερα όμως στην Ελλάδα θάβουμε σκουπίδια με αποτέλεσμα πλέον να καλούμαστε να πληρώσουμε τα αντίστοιχα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο καταλογισμός του τέλους ταφής στους δήμους ήδη έγινε, μπορεί οι πολίτες μέχρι τώρα να μην έχουμε κληθεί να πληρώσουμε αυξημένα τέλη καθαριότητας, αφού το τέλος ταφής δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτά, όμως οι Δήμοι θα χάσουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την παρακράτηση του τέλους ταφής από τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από το Κράτος.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το 2022 στο Δήμο Αγρινίου καταλογίστηκαν για το τέλος ταφής 630.000 ευρώ, ενώ για φέτος καθώς το τέλος είναι κλιμακούμενο, το ποσό θα ανέλθει σχεδόν στις 800.000 ευρώ. Συνολικά στη διετία 2022-2023 το τέλος ταφής θα στερήσει από τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας περί τα τρία εκατ. ευρώ.
Το αντικείμενο του έργου
Το κόστος του έργου είναι 78,34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. ευρώ είναι το μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης, ενώ στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η εξαετής λειτουργία του έργου, με το Δήμο Αγρινίου να διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης κατά το μέρος που αφορά στη λειτουργία για επιπλέον χρονικό διάστημα έως και έξι έτη (δικαίωμα προαίρεσης).
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 23.914 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.
Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 9.482 τόνων ετησίως.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει, κατ΄ ελάχιστον, τις ακόλουθες μονάδες:
(α) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) αποτελούμενη από Μονάδα Προδιαλογής (μηχανικού διαχωρισμού) και Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών υλικών και θα δέχεται 23.914 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα (απορρίμματα γκρι / πράσινου κάδου), καθώς και υπολείμματα της ΜΕΒ και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
(β) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελούμενη από Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των προδιαλεγμένων στην πηγή Βιοαποβλήτων και θα δέχεται 9.482 τόνους /έτος προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα (υλικά καφέ κάδου) και 2.375 τόνους/έτος πράσινα απόβλητα.
Η Μονάδα Ραφιναρίας θα είναι κοινή για την ΜΕΑ και ΜΕΒ.
Η Μονάδα Κομποστοποίησης ΑΣΑ θα δέχεται μηχανικά διαχωρισμένα στην ΜΕΑ οργανικά, 11.820 τόνους/έτος, ενώ η ΜΕΒ θα δέχεται διαχωρισμένα στην πηγή βιοαπόβλητα και μαζί με το διογκωτικό υλικό (πράσινα απόβλητα) θα δέχεται 11.857 τόνους/έτος οργανικό υλικό.Το σύνολο των επιμέρους κατασκευαστικών έργων θα ονομάζεται στο εξής «ΜΕΑ».
Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.
Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου να παραχθεί κομπόστ τύπου Α, ή /και δευτερογενές καύσιμο. Εφόσον η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων, από την βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας. Εάν το οργανικό κλάσμα, το προερχόμενο από μη προδιαλεγμένα οργανικά, χρησιμοποιείται, για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, τότε υφίσταται επεξεργασία ξήρανσης για την ελάττωση της υγρασίας του.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News