Το θέμα του δικαστικού χάρτη απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, όπως ο Θανάσης Παπαθανάσης, ο Μίλτος Ζαμπάρας και η Χριστίνα Σταρακά, ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής.
Το πλαίσιο της συζήτησης ως προς το σκέλος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου έθεσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνοντας τη δημιουργία μιας Ομάδας Δράσης, με τη συμμετοχή και φορέων της περιοχής, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπούν αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της περιοχής και πρωτίστως η συγχώνευση του Εφετείου του Αγρινίου με το αυτό της Πάτρας.
Αυτή ήταν και η απόφαση που πάρθηκε στο τέλος, αν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προκειμένου να αποφευχθεί ο συσχετισμός με την… επιτροπή που παραπέμπονται τα θέματα που στο τέλος δεν λύνονται, η Ομάδα αυτή έγινε Ομάδα Εργασίας, Ομάδα Αγώνα, Συντονιστική Αγώνα κτλ. Πάντως έργο της θα είναι να διευρύνει το μέτωπο των φορέων με τη συμμετοχή όλων των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας, αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων της περιοχής και ακολούθως να γίνουν επαφές με τους αρμοδίους του Υπ. Δικαιοσύνης, αλλά πιθανότητα να διοργανωθούν και τυχόν κινητοποιήσεις.
Η «Ομάδα Αγώνα» αποφασίστηκε στη “σκιά” της έλλειψης συντονισμού και κοινού βηματισμού, όπως φαίνεται σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων Αγρινίου και Μεσολογγίου, των Δήμων της περιοχής, καθώς δεν υπάρχουν αντιδράσεις από περιοχές όπου πρόκειται να κλείσουν Ειρηνοδικεία, όπως η Αμφιλοχία και η Βόνιτσα, ούτε φαίνεται να συγκινούνται από τη διαφαινόμενη απώλεια του Εφετείου ούτε άλλοι παραγωγικοί φορείς της περιοχής.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Νικάκης παρουσιάζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές και κυρίως το πώς αυτές προέκυψαν στηλίτευσε αφ’ ενός το γεγονός ότι το πόρισμα της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου είναι ανυπόγραφο και προέκυψε χωρίς καμία διαβούλευση, αφ’ετέρου επέκρινε τη λογική κόστους οφέλους με την οποία έχει αντιμετωπίσει η Παγκόσμια Τράπεζα –έτερο συμβουλάτορα του Υπουργείου- το όλο θέμα της αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη. «Δεν είναι δυνατόν η απονομή της Δικαιοσύνης να αντιμετωπιστεί ως λειτουργούσα επιχείρηση» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Νικάκης και στη συνέχεια εκτίμησε ότι δεν τίθεται θέμα για το Πρωτοδικείου του Αγρινίου, αφού υπάρχει φωτογραφική διάταξη που εξαιρεί την Αιτωλοακαρνανία από τον κανόνα του ενός Πρωτοδικείου ανά νομό. Δεν πρέπει όμως να κλείσει ούτε το Πρωτοδικείο του Μεσολογγίου, ανέφερε καθώς εκτίμησε ότι η κυβέρνηση με βίαιο τρόπο πηγαίνει από το ένα σημείο στο άλλο. Έφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα το γεγονός ότι ένα περιφερειακό Πρωτοδικείο, όπως πιθανό να είναι τέτοιο στο μέλλον αυτό το Μεσολογγίου, δεν θα έχει οργανικές θέσεις δικαστών, αφού θα λειτουργεί ως μεταβατικό. Κάτι που κατ’ αντιστοιχία θα συμβεί και με το Εφετείο στο Αγρίνιο αν συγχωνευτεί με αυτό της Πάτρας. Σύμφωνα με το Δ. Νικάκη με αυτού του τύπου τα δικαστήρια δεν θα επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ πρόσθεσε ότι η παραμονή του Εφετείου θα ενδυναμωθεί με την ίδρυση βιομηχανικών φυλακών στο Αγγελόκαστρο.
«Δεν θα ακούμε το παραμύθι των φυλακών κάθε τόσο»
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου να μην θεωρηθούν οι φυλακές ως προαπαιτούμενο για την παραμονή του Εφετείου στο Αγρίνιο, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν θα χρησιμοποιηθεί ως εύκολη δικαιολογία για να φύγει το Εφετείο. Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου πήγε και ένα βήμα παραπέρα με μια νύξη με αρκετό νόημα λέγοντας χαρακτηριστικά “ακούω εδώ και 10 χρόνια για φυλακές τη στιγμή που έχουμε παραχωρήσει έκταση για το σκοπό αυτό και την ίδια ώρα ζητάμε παραχώρηση έκτασης για το Επιχειρηματικό Πάρκο και η ΕΤΑΔ μας ζητά αντίτιμο. Δεν θα ακούμε κάθε τόσο αυτό το παραμύθι περί φυλάκων”. Στην συνέχεια ο Δ. Νικάκης παραδέχθηκε ότι δεν είναι προαπαιτούμενο οι φυλακές, αλλά το αίτημα για φυλακές έρχεται να ενισχύσει το Εφετείο και την παραμονή του.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας στάθηκε αρκετά στο γεγονός ότι θα πρέπει να διευρυνθεί το μέτωπο της διεκδίκησης από τους όμορους δήμους και από άλλους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς και τόνισε ότι δεν είναι συντεχνιακό το ζήτημα του Εφετείου. Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία από τη ποσότητα των υποθέσεων που εκδικάζονται στο Εφετείο λέγοντας ότι αυτά αποδεικνύουν ότι το Εφετείο είναι βιώσιμο και αναγκαίο. Μάλιστα ο Σπ. Κωνσταντάρας τόνισε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει όλοι οι φορείς να βρεθούν στην Αθήνα για να δοθεί η “μάχη” στην Ηρώδου Αττικού και δεσμεύθηκε ο ίδιος να κρατά πρώτος το πανό της διαμαρτυρίας.
Κοινή συνισταμένη σχεδόν όλων όσων τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση ήταν ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους το Εφετείο ιδρύθηκε το 2011, όπως επίσης στηλιτεύθηκε έντονα και η λογική κόστους – οφέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από τη μεριά των βουλευτών ο Θ. Παπαθανάσης στάθηκε στη συνάντηση που είχε με το αρμόδιο Υπουργό από τον οποίο όπως είπε υπάρχει η δέσμευση να μην υπάρξει ουδεμία υποβάθμιση των υπηρεσίων προς τους πολίτες. Ο Μίλτος Ζαμπάρας μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι ο δικαστικός χάρτης θα φέρει αποδιοργάνωση και όχι επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και έκανε λόγο για συνολικότερη υποβάθμιση της Αιτωλοακαρνανίας. Η Χριστίνα Σταρακά μίλησε για αναίτια αναταραχή που φέρνει ο νέος δικαστικός χάρτης μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι απαίτηση είναι μόνο μια να μην αγγίξουν καθόλου την Αιτωλοακαρνανία.
Στη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αιτιάσεις για καθυστερημένη αντίδραση του Δήμου αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι ακόμη η τελική πρόταση του Υπουργείου δεν έχει αποτυπωθεί σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Τέτοια κριτική άσκησε και ο Δ. Τραπεζιώτης ως επικεφαλής παράταξης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ο Στ. Καμμένος από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία που πρότεινε να γίνουν συλλαλητήρια όπως κατά το παρελθόν για το Νοσοκομείο.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News