Επιχειρηματικά Πάρκα μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά το Αγρίνιο στην απ’ έξω λόγω βούλησης και έλλειψης επενδυτή
Και ενώ οι… διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Δήμο Αγρινίου και την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου συνεχίζονται επί μακρόν θυμίζοντας διαπραγματεύσεις για το… κυπριακό, το Κράτος παρέχει πόρους για το εκσυγχρονισμό υφιστάμενων και νέων Επιχειρηματικών Πάρκων, με αποτέλεσμα χρηματοδοτικές ευκαιρίες να περνούν ανεκμετάλλευτες από την περιοχή.
Προ ημερών το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην ένταξη 20 βιομηχανικών πάρκων (!) σε πανελλαδικό επίπεδο (υφιστάμενων και νέων) σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Ν. 4982/22 για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων.
Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος με τίτλο «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» ανέρχεται σε 44,21 εκατ. ευρώ και εγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνουν Βιομηχανικές Περιοχές σε Λαμία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Κιλκίς, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Καρδίτσα, Λάρισα, Μελιγαλά, Πάτρα, Δράμα, Κομοτηνή και τα Επιχειρηματικά Πάρκα Σχιστού, Οινοφύτων, Αλμυρού και Κορίνθου. Ως επί το πλείστον πρόκειται για υφιστάμενες εδώ και δεκαετίες ΒΙΠΕ, αλλά και για νεότερα σε κάποιες περιπτώσεις Επιχειρηματικά Πάρκα.
Η πρωτοβουλία, υλοποιούμενη από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), αποτελεί σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης και την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής.
Στο Αγρίνιο, ωστόσο και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία, το επιχειρείν παραμένει χωρίς το δικό του ζωτικό χώρο, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα αρκετά προβλήματα, καθώς με την παρέλευση δεκαετίας από την αναθεώρηση του υφιστάμενου Πολεοδομικού του Αγρίνιου τίθεται ζήτημα μετεγκατάστασης για επιχειρήσεις της περιοχής, που είναι εγκατεστημένες σε σημεία που πλέον δεν πρέπει να βρίσκονται. Την ίδια ώρα η διαδικασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων προχωρά με ρυθμούς χελώνας και ακόμη δεν έχουν ανατεθεί από το ΤΕΕ οι μελέτες. Τα σχέδια αυτά έστω και χωρίς τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή, θα έδιναν λύση στο ζήτημα των χρήσεων γης. Δυστυχώς όμως είμαστε στο σημείο, που και Επιχειρηματικό Πάρκο δεν υπάρχει και οι υφιστάμενες χρήσεις γης δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες και δημιουργούν προβλήματα.
Την ίδια ώρα η ΕΤΑΔ θέτει υπερβολικές, αν όχι και παράλογες απαιτήσεις για την αξιοποίηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο. Για την παραχώρηση της έκταση των 240 στρεμμάτων στο Αγγελόκαστρο, όπως έχει γίνει γνωστό από τους ιθύνοντες του Δήμου Αγρινίου και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, η ΕΤΑΔ διεξάγει ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις και φαίνεται ότι αρνείται να την παραχωρήσει με όρους που να καθιστούν βιώσιμο το εγχείρημα. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr η ΕΤΑΔ μεταξύ άλλων στις συζητήσεις που γίνονται ζητά τίμημα για την έκταση πολλαπλάσιο της πραγματικής της αξίας ή στην περίπτωση της μίσθωσης ένα τεράστιο ποσοστό επί των κερδών του Επιχειρηματικού Πάρκου, αλλά και προκαταβολική… δέσμευση για το ποιες επιχειρήσεις θα εγκατασταθούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο.
H ΕΤΑΔ στην περίπτωση της Κορίνθου «υποχρεώθηκε» να τρέξει λόγω Στρατηγικού Επενδυτή
Ένα σημαντικό μέρος από τα 44 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, συγκεκριμένα 7,8 εκατ. ευρώ θα πάει το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο της Κορίνθου.
Στην περίπτωση αυτή η ΕΤΑΔ από το 2022 έχει παραχωρήσει στο Δήμο Κορινθίων έκταση που έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία της από την παλιά Αγροτική Τράπεζα. Πρόκειται για την περιφερειακή αγορά Λεχαίου, που επί δεκαετίες παρέμεινε αναξιοποίητη, ωστόσο μετά την παραχώρησή της έχει ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου. Η διαφορά στην περίπτωση της Κορίνθου είναι ότι η ΕΤΑΔ ενήργησε γρήγορα καθώς εκεί υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον προκειμένου ουσιαστικά να δημιουργηθεί ένα Πάρκο Βιοτεχνολογίας.
Συγκεκριμένα η εταιρεία βιοτεχνολογίας, Theracell έχει εντάξει το project της ύψους 80 εκατ. ευρώ στις Στρατηγικής Επενδύσεις, θέλοντας να πραγματοποιήσει στην περιοχή μια επένδυση που αφορά στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καινοτόμων θεραπειών, δηλαδή κυτταρικές & γονιδιακές θεραπείες, οι οποίες θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή παθήσεων (κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά ογκολογικών).
Με ένα τέτοιο «σπρώξιμο» η ΕΤΑΔ δεν θα καθυστερούσε την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Κορινθίων. Στην περίπτωση του Αγρινίου τέτοιο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει, όμως τα Επιχειρηματικά Πάρκα δεν μπορεί να είναι μόνο για τους στρατηγικούς επενδυτές, εξάλλου στις περισσότερες ΒΙΠΕ της χώρας εγκατεστημένες είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει επενδυτικά project δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News