Η ταμπέλα «κεντρικό» και «περιφερειακό» Πρωτοδικείο μπορεί να μην σημαίνει απολύτως τίποτα
Το επικείμενο νομοσχέδιο του δικαστικού χάρτη «ζωντάνεψε» τη διαχρονική κόντρα μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου. Μια κόντρα που το προηγούμενο μεγάλο της «επεισόδιο» είχε πάλι να κάνει με τη Δικαιοσύνη, όταν το 2011 ενόψει της ίδρυσης του Εφετείου στο Αγρίνιο ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης προπηλακίστηκε στο Μεσολόγγι.
Όμως αυτή η κόντρα μέχρι να βγει το νομοσχέδιο σε διαβούλευση και να αποτυπωθεί σε αυτό τι ακριβώς εννοούσε ο Μητσοτάκης, όταν μιλούσε για εξαίρεση σε σχέση με την Αιτωλοακαρνανία, είναι πιθανό να αποδειχθεί στο τέλος ότι έγινε για το… τίποτα.
Ο δικαστικός χάρτης πρέπει να περάσει καθώς αποτελεί ένα από τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσεων. Όμως η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ουσία της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη και την επιτάχυνση της απονομής της, αλλά για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξάλλου έχει δείξει ενδιαφέρεται να γίνουμε Δύση μόνο για το γάμο των ομόφυλων και όχι στη Δικαιοσύνη, που η χώρα κατατάσσεται 146η στον κόσμο. Επομένως, όταν ακούμε π.χ. τον υφυπουργό Δικαιοσύνης λέει ότι οι ίδιες υποθέσεις που δικάζονται σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι θα δικάζονται και μετά την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, ίσως τελικά είναι πιθανό η ταμπέλα «κεντρικό» και «περιφερειακό» Πρωτοδικείο να μην σημαίνει απολύτως τίποτα και να είναι απλώς ένα «τρυκ», προκειμένου να δείξουμε τις Βρυξέλλες ότι κάνουμε μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, για να πάρουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή η μεταφορά των οργανικών θέσεων των δικαστικών σε αυτό που θεωρηθεί «κεντρικό» Πρωτοδικείο να είναι «τεχνητή» και να μην σημαίνει τίποτα επί της ουσίας.
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, το ερώτημα είναι για ποιο λόγο τότε η Κυβέρνηση αν δεν πρόκειται να αλλάζει κάτι επί της ουσίας επωμίζεται το πολιτικό κόστος των αντιδράσεων και δεν το εξηγεί στους τοπικούς παράγοντες και στους δικηγορικούς συλλόγους; Η απάντηση είναι ότι πρέπει να κρατηθούν κάποια προσχήματα και πως δεν πρέπει να διαρρεύσει το «τρυκ» για να πάρουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προς αυτή την εκδοχή, της μεταρρυθμιστικής «φούσκας» συνηγορεί και η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας για μεταβατική περίοδο δύο ετών στην εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη ειδικότερα για τα δικαστήρια της Αττικής.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News