Σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις «είδε» το ΣτΕ από τα παλιά φράγματα και… επέτρεψε ένα καινούργιο

Μόνο ο Daniel μπορεί να σταματήσει την εκτροπή της λογικής

Βάζοντας τη βούλα του το ΣτΕ στους περιβαλλοντικούς όρους για το υδροηλεκτρικό στο φράγμα της Μεσοχώρας ουσιαστικά απέρριψε το σκεπτικό των αντιδράσεων που υπήρχαν και βασίζονταν –μεταξύ άλλων βέβαια- και στη σαλαμοποίηση των έργων για την εκτροπή του Αχελώου.

Μόνο ο Daniel ίσως σταματήσει την εκτροπή του Αχελώου γιατί ακόμη και τώρα είναι το σχέδιο της μερικής έστω εκτροπή του ποταμού να επανέρχεται στα υπό διαβούλευση Σχέδια των Λεκανών Απορροής των Ποταμών.

Πάντως ένα αξιοσημείωτο στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ είναι ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο παραδέχεται ότι έχουν επέλθει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις εκβολές του Αχελώου, οι οποίες συνίστανται στην μετατροπή του οικοσυστήματος των εκβολών σε άλλου τύπου οικοσύστημα (αλοφυτικού βιοτόπου) λόγω κατακράτησης των φερτών υλικών του ποταμού που τροφοδοτούν το δέλτα. Αυτό, όμως, οφείλεται, σύμφωνα με το ΣτΕ, στη λειτουργία τριών φραγμάτων κατά μήκος του Αχελώου (Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου), και δεν αναμένεται να επιδεινωθεί από ένα ακόμη φράγμα.

Βεβαίως όταν κατασκευάζονταν τα προηγούμενα φράγματα του Αχελώου δεν υπήρχε η περιβαλλοντική νομοθεσία που υπάρχει σήμερα, ούτε το κοινωνικό ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως είναι ένα μικρό… λογικό άλμα, όταν παραδεχόμαστε τα φράγματα των προηγούμενων δεκαετιών είχαν αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν πειράζει μωρέ ας λειτουργήσουμε ένα ακόμη φράγμα…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News