Πρώτες ύλες και ενέργεια δεν αφήνουν περιθώριο κέρδους
Με αυξητικούς ρυθμούς σε διψήφια ποσοστιαία επίπεδα κινήθηκε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης το 2023.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου των Καταλυμάτων το 2023 ανήλθε σε σχεδόν 9,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,1% σε σχέση με το έτος 2022, όπου είχε ανέλθει σε σχεδόν 8,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου των Υπηρεσιών Εστίασης ανήλθε σε 9,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2022, όπου είχε ανέλθει σε 8,4 δισ. ευρώ.
9,9% πάνω τα καταλύματα και 17,5% η εστίαση στην Αιτωλοακαρνανία
Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα καταλύματα στην Αιτωλοακαρνανία το 2023 άγγιξαν τα 16 εκατ. ευρώ σε τζίρο, αυξημένος κατά 9% σε σχέση με το 2022. Η εστίαση ωστόσο στην περιοχή πέτυχε μια εντυπωσιακή επίδοση κατά ο τζίρος των πάνω από 1.800 επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία αυξήθηκε κατά 17,5%, τη στιγμή που πανελλαδικά ο μέσος όρος της αύξησης στο τζίρο ήταν 9,6%. Έτσι λοιπόν τα έσοδα της εστίασης στην Αιτωλοακαρνανία ανήλθαν στα 96 εκατ. ευρώ από 81,7 εκατ. το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια ή και μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης στο τζίρο της εστίασης είχαν πολλές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας και γενικότερα περιοχές με πολύ πιο αναπτυγμένο τουρισμό απ’ ό,τι η Αιτωλοακαρνανία.
Συνδυαστικά και για τους δύο κλάδους η αύξηση του τζίρου τους στην Αιτωλοακαρνανία το 2023 διαμορφώθηκε στο 16,2% (πανελλαδικά στο 9,9% η αύξηση),κάτι που για τις σχεδόν 2.000 των επιχειρήσεων εστίασης και καταλυμάτων μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς σε 112 εκατ. ευρώ εσόδων, έναντι 96,3 εκατ. ευρώ το 2022.
Σε ποσοστιαίο επίπεδο η Αιτωλοακαρνανία αναδείχθηκε και πρωταθλητής στη Δυτική Ελλάδα, καθώς συνδυαστικά καταλύματα και εστίαση είχαν 11,1% αύξηση στην Ηλεία και 9,4% στην Αχαΐα.
Τα κόστη «σβήνουν» τα κέρδη
Ο τζίρος και σε τοπικό επίπεδο στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και πανελλαδικά μπορεί να ήταν αυξημένος, ωστόσο η κερδοφορία των επιχειρήσεων έχει αρκετά ερωτηματικά και μοιάζει μάλλον αβέβαιη. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς στη «Σ» το ποσοστό της αύξησης του τζίρου εμπεριέχει οπωσδήποτε το ποσοστό του πληθωρισμού, και από την άλλη τα επιμέρους λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και τα κόστη των πρώτων υλών συμπιέζουν πάρα πολύ τα κέρδη προς τα κάτω.
Οι συγκρίσεις
Οι στατιστικές βεβαίως πολλές φορές αποκρύπτουν ένα μέρος της αλήθειας και της πραγματικής εικόνας για την αγορά. Η εστίαση στο Αγρίνιο για παράδειγμα, λένε άνθρωποι του κλάδου, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του κλάδου στη Ναύπακτο ή άλλες περιοχές με περισσότερη τουριστική επισκεψιμότητα.
Εντωμεταξύ οι συγκρίσεις με τα στατιστικά στοιχεία άλλων περιοχών δεν είναι πάντοτε δόκιμες, ούτε σε απόλυτους αριθμούς, ούτε ως προς τα ποσοστά της αύξησης ή της μείωσης στο κύκλο των εργασιών ενός κλάδου. Και αυτό γιατί μεγάλη σημασία παίζει και ο αριθμός των επιχειρήσεων ενός κλάδου σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις στα καταλύματα και την εστίαση που «μοιράζονται» τα 112 εκατ. του τζίρου το 2023, όμως στην Ηλεία ο τζίρος των 93 εκατ. «μοιράζεται» σε 1.400 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου στα τρία τέταρτα του μεγέθους των δύο κλάδων στην Αιτωλοακαρνανία. Αντίστοιχα στη Μύκονο που το 2023 υπήρξε μείωση του τζίρου της τάξης του 8%, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μόλις 515 επιχειρήσεις που «μοιράστηκαν» όμως 477 εκατ. ευρώ τζίρου…
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr