Στη μέση φαίνεται ότι έχουν χωριστεί οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας της Κάτω Χρυσοβίτσας Θέρμου, με αφορμή την εγκατάσταση στην περιοχή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου.
Ήδη μερίδα των κατοίκων που αντιδρά, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής καταγγέλλοντας παρανομίες στο όλο project. Η μικρή τοπική κοινωνία της Κάτω Χρυσοβίτσας βρίσκεται σε ένα άτυπο «εμφύλιο» καθώς πάνω – κάτω οι μισοί κάτοικοι του χωριού είτε πούλησαν, είτε ενοικίασαν τα χωράφια τους στους επενδυτές και οι άλλοι μισοί αντιδρούν. Τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σκούρας και έτσι το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Οι κάτοικοι της Κάτω Χρυσοβίτσας που αντιδρούν μιλούν για κατάτμηση του έργου προκειμένου να αποφευχθεί η διαβούλευση και κυρίως η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αξιοσημείωτη ήταν η καταγγελία που έκανε ο πρόεδρος της Κοινότητας της Κάτω Χρυσοβίτσας, Αλ. Κώης, λέγοντας ότι ο Δήμαρχος Θέρμου του μετέφερε ότι ο επενδυτής επί πέντε χρόνια χρηματοδοτούσε με 15.000 ευρώ το χρόνο το τοπικό ΤΟΕΒ για το ρεύμα του.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά της δημοτικής αρχής και της αντιδημάρχου Αικατ. Λάμπου στην περιοχή έχει δραστηριοποιηθεί μέσω ενός ΑΦΜ μια Ενεργειακή Κοινότητα 60 μελών κατασκευάζοντας 15 φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος από 200 kw έως 1 MW και συνολικής ισχύος 16 MW, καθώς επίσης και ιδιώτες επενδυτές μέσω τεσσάρων ΑΦΜ κατασκευάζοντας οκτώ σταθμούς 500 kw και συνολικής ισχύος 4MW.
Επιπλέον η κα Λάμπου ξεκαθάρισε ότι από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται εμπλοκή του Δήμου σε κανένα στάδιο της αδειοδότησης, όπως επίσης και καμία δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου. «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κάποιον να εκμεταλλευτεί το χωράφι του όπως εκείνος κρίνει» είπε με νόημα παραδεχόμενη ωστόσο ότι ένα μέρος της όλης εγκατάστασης βρίσκεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Τέλος εκτίμησε ότι αν γίνεται κατάχρηση των δυνατοτήτων του νόμου στην αδειοδοτική διαδικασία και το αν υπάρχει κατάτμηση του έργου, αυτό θα κριθεί από τα δικαστήρια.
Σε ανάλογο τόνο ο Νίκος Κωστακόπουλος, ως δημοτικός σύμβουλος και όχι ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε ότι ο Δήμος δεν είναι η υπερ-υπηρεσία που θα κρίνει, αν έκαναν καλά τη δουλειά τους οι υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες. «Αν δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη, ώστε μόνο να γνωμοδοτήσει ο Δήμος, δεν τον ρωτούν καν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι όταν είναι πάνω από 1 MW. Όταν δίπλα σε ένα πάρκο δημιουργείται ένα άλλο πάρκο με άλλο ΑΦΜ, δικαιούται να το κάνει. Καλώς ή κακώς αυτός είναι ο νόμος» είπε ακόμη με νόημα.
Πάντως οι αντιδρώντες κάτοικοι της περιοχής σε προ ημερών ανακοίνωσή τους καταγγέλλοντας τη δράση γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας του Αγρινίου, πίσω από το project των φωτοβολταϊκών μιλούσαν για «ένα καταφανώς αντίθετο στην νομιμότητα έργο» και σύμφωνα με τους ίδιους «δεν έχει υποβληθεί καμία περιβαλλοντική μελέτη προς αξιολόγηση στις αρμόδιες αρχές, δεν έχει λάβει χώρα η απαιτούμενη δημόσια διαβούλευση και φυσικά δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα εξεταστεί η συμβατότητά του με την κείμενη περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία».
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr