Το AntiNero στην Αιτωλοακαρνανία
Τη μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των δασών ανέλυσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας παράλληλα τα δάση, τα οποία αφορούν οι πρώτες διαχειριστικές μελέτες που ανατίθενται. Ακόμη, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προληπτικών καθαρισμών δασών (AntiNero), το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πληθώρα περιοχών της χώρας.
Τα προγράμματα AntiNero I, II και ΙΙI είναι από τα βασικότερα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας για την πρόληψη και την προστασία των δασών. Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του τακτικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το AntiNero βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους προληπτικούς καθαρισμούς που έχουν ήδη ολοκληρωθεί να υπερβαίνουν τα 113.380 στρέμματα. Καθαρισμοί περί τα 2.285 στρέμματα είναι σε εξέλιξη και πρόσθετοι, άνω των 71.000 στρεμμάτων, συμπεριλαμβάνονται στις προγραμματισμένες εργασίες. Ταυτόχρονα, τελούνται έργα που αφορούν σε βελτίωση και συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών και διατίθεται δωρεάν ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους στις περιοχές παρέμβασης».
Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων υλοποιούνται πρωτοβουλίες που αφορούν στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως είναι: η μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών (εδάφους, επιφανείας και κόμης), αλλά και η μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης πυρκαγιών, της έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δημιουργίας MEGA FIRE, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια, όπως και της μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Επίσης, δημιουργούνται ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσω φυτεύσεων εμπλουτισμού, με έμφαση σε θέσεις δασών ή δασικών εκτάσεων χωροθετημένων πλησίον ή σε μίξη με οικιστικές περιοχές.
Οι καθαρισμοί ανά Δασαρχείο
Στην Αιτωλοακαρνανία μέσω του AntiNero πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε 3.790 στρέμματα δασικών εκτάσεων και συντηρούνται δρόμοι 3.891 στρεμμάτων. Πιο συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αγρινίου έχουν γίνει καθαρισμοί σε 474, 65 στρέμματα δασικών εκτάσεων και συντηρήσεις δρόμων 1.300,50 στρεμμάτων. Στην περιοχή του Δασαρχείου Μεσολογγίου έχουν καθαριστεί 977,09 στρέμματα δασικής έκτασης και συντηρηθεί δρόμοι 2.591,30 στρ. Στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αμφιλοχίας έχουν ολοκληρωθεί καθαρισμοί 378,88 δασικών στρεμμάτων και απομένουν ακόμη να καθαριστούν 337,00 στρ. Τέλος στην περιοχή της Ναυπακτίας έχουν προγραμματιστεί καθαρισμοί 1.623,50 στρ. μέσω του Δασαρχείου Ναυπάκτου.
Διαχειριστικές μελέτες για τα δάση
Ξεκινώντας την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, θα εκπονηθούν -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- μελέτες διαχείρισης δασών με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές (εντός του Μαρτίου 2024 η δημοπράτηση τους).
Αυτές οι πρώτες, πιλοτικές, διαχειριστικές μελέτες που ανατίθενται αφορούν σε δάση που βρίσκονται εντός τεσσάρων Περιφερειών της χώρας (Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα). Πρόκειται για οκτώ συμβάσεις, συνολικής επιφάνειας 1.395.258,99 στρεμμάτων και συνολικής εκτιμώμενης αξίας 2.411.422,84 ευρώ.
Σε πρώτη φάση από τη Δυτική Ελλάδα επιλέχθηκαν δάση από την περιοχή της Ηλείας. Συγκεκριμένα στα δασικά σύμπλεγματα «Κάπελης – Φολόης – Πηνείας», «Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης», «Λαπίθα Σμέρνας» και « Ζαχοβουνίου Καλλιθέας» θα προχωρήσουν διαχειριστικές μελέτες.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr