Καθησυχάζει το Υπουργείο για την «παράλληλη έδρα» των Πρωτοδικείων στο νέο δικαστικό χάρτη
Γ. Μπούγας : Το πού θα είναι οι οργανικές έδρες των δικαστών δεν σημαίνει καμία απολύτως υποβάθμιση κανενός δικαστηρίου
Εντός των επόμενων ημερών θα αναρτηθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον δικαστικό χάρτη της χώρας, είπε μιλώντας στη Βουλή ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι τα… βαφτίσια για τα Πρωτοδικεία της χώρας στο Υπουργείο ολοκληρώθηκαν, καθώς το προηγούμενο διάστημα γίνονταν συζήτηση περί «περιφερειακών» και «μεταβατικών» Πρωτοδικείων.
Ο Γιάννης Μπούγας για πρώτη φορά αναφέρθηκε επίσημα από τη Βουλή στην «παράλληλη έδρα» των κεντρικών Πρωτοδικείων. Όπως ανέφερε στους νομούς που λειτουργούν δύο πρωτοδικεία σήμερα, με εξαίρεση τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, προβλέπεται η λειτουργία παράλληλης έδρας, «έτσι ώστε να μην έχουμε υποβάθμιση της δικαστηριακής ύλης, δηλαδή της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου, στο οποίο δεν θα ενοποιηθούν οι οργανικές θέσεις των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων».
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης τα Πρωτοδικεία θα συνεχίσουν να υφίστανται και θα δικάζουν ακριβώς τις ίδιες υποθέσεις που δικάζουν σήμερα αστικές και ποινικές. Ωστόσο το «τεχνικό κριτήριο» διαφοροποιείται, δηλαδή, σε ποιο πρωτοδικείο θα ενοποιηθούν οι οργανικές θέσεις δικαστών πρώτου βαθμού και των δικαστικών υπαλλήλων.
Για το αν η ενοποίηση των οργανικών θέσεων συνιστά υποβάθμιση ο Γ. Μπούγας εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως υποβάθμιση.
«Εάν χρειαστούν περισσότεροι δικαστές αυτοί θα στέλνονται από το κεντρικό πρωτοδικείο. Το πού θα είναι οι οργανικές έδρες των δικαστών δεν σημαίνει καμία απολύτως υποβάθμιση κανενός δικαστηρίου. Σημασία έχει ότι διατηρείται η καθ’ ύλην αρμοδιότητα, διατηρείται ως έχει σήμερα ο δικαστικός σχηματισμός και το τεχνικό κριτήριο των οργανικών θέσεων διαφοροποιεί την κεντρική έδρα με την παράλληλη έδρα» εξήγησε.
Στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και σε αυτή της Βοιωτίας, σε εκκρεμότητα παραμένει το αν το κεντρικό Πρωτοδικείο θα είναι στο Αγρίνιο ή στο Μεσολόγγι, στη Θήβα ή τη Λειβαδιά. Την απόφαση για αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται ότι θα την πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξετάζοντας το ζήτημα με μάλλον περισσότερο πολιτικά κριτήρια, λόγω των αντιδράσεων που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα.
Η Αιτωλοακαρνανία πάντως δεν θα πάρει την εξαίρεση που ζητούσε, ως ο μεγαλύτερος νομός της χώρας σε έκτασης, να διατηρηθούν δηλαδή τα δύο Πρωτοδικεία της περιοχής ως έχουν. Όπως εξήγησε ο Γ. Μπούγας από το βήμα της Βουλής ο κανόνας είναι πως κάθε νομός, κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι και μία πρωτοδικειακή περιφέρεια, με κάποιες εξαιρέσεις για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.
Τέλος σύμφωνα με το Γ. Μπούγα προβλέπονται παράλληλα και «περιφερειακές έδρες» εκεί που σήμερα λειτουργούν Ειρηνοδικεία και δεν καταργούνται, με αυξημένη όμως αρμοδιότητα. Τέτοια περίπτωση εκτός απροόπτου στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι το Ειρηνοδικείο της Ναυπάκτου. Η περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης θα δικάζει και αστικές και ποινικές υποθέσεις μονομελούς πρωτοδικείου και μονομελούς πλημμελειοδικείου αντίστοιχα.
Τα όσα βέβαια λέει ο Γ. Μπούγας δεν πείθουν την πλειονότητα του νομικού κόσμου της χώρας που εναντιώνεται συνολικά στο νέο δικαστικό χάρτη. Επειδή τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη Δικαιοσύνη δεν τελειώνουν με το επικείμενο νομοσχέδιο, ο φόβος είναι ότι σε δεύτερη φάση οι παράλληλες έδρες των Πρωτοδικείων, που δεν θα διαθέτουν τις οργανικές θέσεις καθώς θα μεταφερθούν στο κεντρικό Πρωτοδικείο θα οδεύσουν προς οριστική κατάργηση και έτσι θα διατηρηθούν μόνο τα κεντρικά Πρωτοδικεία.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr