Πάνω από 350 ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία βγαίνουν στο «σφυρί» τους επόμενους μήνες
Το ηλεκτρονικό «σφυρί» να χτυπά για χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα και δεκάδες ακίνητα μπαίνουν στην… ουρά για να πλειστηριαστούν.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέχρι και τον προσεχή φθινόπωρο έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότεροι από 1.200 πλειστηριασμοί ακίνητων κάθε είδους, από διαμερίσματα, κατοικίες και οικόπεδα, μέχρι αγροκτήματα, καταστήματα και ξενοδοχειακές μονάδες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται αφορά κατοικίες κάθε είδους, ενώ ακολουθούν τα οικόπεδα, τα αγροκτήματα και τα καταστήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας eauction.gr, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 350 πλειστηριασμοί κάθε είδους, με τους μισούς περίπου από αυτούς, δηλαδή περί τους 180 να αφορούν το Δήμο Αγρινίου. 93 πλειστηριασμοί αφορούν ακίνητα στο Δήμο Μεσολογγίου, 31 στο Δήμο Ναυπακτίας, 25 στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, 22 στο Δήμο Αμφιλοχίας και από επτά στους Δήμους Θέρμου και Ξηρομέρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα αυτή βρίσκονται και τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στο Μεσολόγγι, την περιοχή του Θέρμου και της ορεινής Ναυπακτίας. Ενώ ο πλειστηριασμός με την μεγαλύτερη τιμή πρώτης προσφοράς, αφορά στο ξενοδοχείο Liberty στο Μεσολόγγι με 2.200.000 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις σχετικά ακριβών ακινήτων, περιλαμβάνονται μεζονέτες στην περιοχή του Αγρινίου, αλλά και κατάστημα σε κεντρικό πεζόδρομο του Αγρινίου με τιμές της τάξης των 300.000, αλλά και βιοτεχνικοί χώροι, όπως η περίπτωση εκκοκκιστηρίου βάμβακος στην περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου με τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού τις 600.000 ευρώ.
Με το σταγονόμετρο οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί
Με βάση τα στοιχεία από τις εταιρείες διαχείρισης, που είναι οι κύριοι επισπεύδοντες στους πλειστηριασμούς, ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων που πλειστηριάζεται πανελλαδικά καταλήγει πλέον σε ιδιώτες και όχι στους ίδιους τους επισπεύδοντες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και συγκεκριμένα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που εξηγεί τον πολύ μικρό αριθμό πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Στην Αιτωλοακαρνανία όμως η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, καθώς ο… ήχος του «σφυριού» δεν φαίνεται να… συγκινεί τους δυνητικούς πλειοδότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια τα ποσοστά των πλειστηριασμών που ολοκληρώνονταν στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχονταν μόλις σε 1 ή 2%! Ενώ ειδικότερα για τους πλειστηριασμούς κατοικιών που παρουσιάζουν και ιδιαίτερο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα στοιχεία του imedd lab, από τότε που καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μόνο περί τους 60 ολοκληρώθηκαν στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου.
Μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον και… πτώση τιμών
Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας εκτιμάται από παράγοντες της αγορές ως περιοχή με χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς έτσι εξηγούνται τα χαμηλά ποσοστά των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ή δεν δημιουργούνται εξ’αιτίας των άγονων πλειστηριασμών επενδυτικές ευκαιρίες.
Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο, που σε κάποιες περιπτώσεις, ακίνητα με σημαντική εμπορική αξία, έχει γίνει προσπάθεια δύο και τρεις φορές να αποκτήσουν νέο ιδιοκτήτη μέσω πλειστηριασμού. Υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων στην περιοχή –και αυτό αφορά κυρίως κατοικίες ή κάποιους επαγγελματικούς χώρους- που βγαίνουν σε πλειστηριασμό για τρίτη ή ακόμη και τέταρτη φορά, με την τιμή εκκίνησης να πέφτει σε ποσοστά της τάξης του 30 ή 40%.
Η πτώση των τιμών έστω και σε μια μικρή μερίδα των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά φυσικά μένει αυτό να αποδειχθεί στην πράξη με τη μείωση των πλειστηριασμών που αποβαίνουν άγονοι.