491 οι εισακτέοι στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά το ζητούμενο παραμένει η αύξηση της ζήτησης
Δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.Σύμφωνα με την αυτή, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ανέλθει σε 68.851, έναντι 68.574 θέσεων που ανήλθαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.
Από τις 277 νέες θέσεις οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ. Κατά τα λοιπά παρατηρείται μικρή αύξηση των θέσεων εισακτέων σε Τμήματα Πληροφορικής. Στα πανεπιστημιακά τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία ο αριθμός των εισακτέων παραμένει ο ίδιος σε σχέση με πέρυσι και ανέρχεται σε 491 για τέσσερα τμήματα.
Αναλυτικά ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα:
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 120
ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 100
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 150
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 121
Ζητούμενο η ζήτηση και οι επιτυχόντες
Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας είναι το γεγονός ότι παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση μεταξύ των υποψηφίων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τον αριθμό των εισακτέων οι επιτυχόντες να είναι λίγοι και στο τέλος ελάχιστοι αυτοί που σπουδάζουν στην Αιτωλοακαρνανία. Τα τελευταία χρόνια και μετά την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ένα ποσοστό της τάξης του 60% με 70% των θέσεων εισακτέων που είχαν τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας παρέμειναν κενές. Πέρυσι για παράδειγμα στα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία καλύφθηκαν από επιτυχόντες περίπου 180 θέσεις συνολικά, ενώ οι θέσεις που έμειναν κενές ανέρχονταν περίπου στο 63% των προσφερόμενων.
Η περίπτωση του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή για δεύτερη χρόνια στο μηχανογραφικό το νεοϊδρυθέντος Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, καθώς πέρυσι την πρώτη χρονιά λειτουργίας του θα υποδεχθεί φοιτητές μόνο από τα ΕΠΑΛ, καθώς πέρυσι είχε μόνο 12 επιτυχόντες –σε σύνολο 120 προσφερόμενων θέσεων- προερχόμενοι από τα ΕΠΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Τμήμα δεν έχει αντιστοιχία με άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα και μοιραία ως νεοϊδρυθέν Τμήμα που δεν ήταν τόσο γνωστό στους υποψηφίους δεν είχε ζήτηση.
«Επιβιώνει» μόνο το έτερο Τμήμα του Αγρινίου
Μόνο το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που εδρεύει στο Αγρίνιο «επιβιώνει» από άποψη ζήτησης, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε επιτυχόντες στο σύνολο των προσφερόμενων.
Αντίθετα στα Τμήματα του Μεσολογγίου η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική με τις περισσότερες προσφερόμενες θέσεις τους να παραμένουν κενές. Συγκεκριμένα πέρυσι το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών έχει μόλις 14 επιτυχόντες, ενώ το Τμήμα Γεωπονίας που έχει 35 επιτυχόντες.
Θέμα βιωσιμότητας
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΘΑΑΕ, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά γεωπονικά τμήματα, οι γεωπονικές επιστήμες, μαζί με την ιχθυοκαλλιέργεια και την κτηνιατρική (ως θεματική περιοχή) επιλέγεται μόνο από 4,69% των φοιτητών της χώρας.
Γίνεται δηλαδή εύκολα αντιληπτό ότι η «δεξαμενή» φοιτητών από την οποία μπορεί να «ψαρέψει» φοιτητές η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρή. Και η κατάσταση με ακάλυπτο το 60% των θέσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Ήδη σε κύκλους του Υπουργείου Παιδείας υπάρχουν «ψίθυροι» για συγχωνεύσεις και λουκέτα στα Τμήμα με πολύ μικρό αριθμό φοιτητών. Έτσι η πρόκληση της προσέλκυσης νέων φοιτητών μοιάζει έχει σχεδόν επείγοντα χαρακτήρα.
Η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία μπορεί να έμοιαζε από όλους ως κάτι επιθυμητό και κάτι που ταίριαζε με το παραγωγικό προφίλ της περιοχής, ωστόσο στην πράξη μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα όσο φαίνονταν εκ πρώτης όψεως, καθώς μεγάλο ποσοστό φοιτητών φαίνεται να προτιμά αντίστοιχα Τμήματα σε άλλα Πανεπιστήμια.