Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά τη σχετική λήψη δειγμάτων, συνολικά πέντε πλατάνια, τρία στην περιοχή του Γριμπόβου και δύο στην περιοχή της Ψανής, έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.
Το γεγονός τέθηκε σε γνώση του Δήμου Ναυπακτίας εγγράφως από το Δασαρχείο Ναυπάκτου ενώ έχει λάβει γνώση και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, κλιμάκιο του οποίου θα βρεθεί στην Ναύπακτο την Τρίτη, 28 Μαΐου 2024 προκειμένου να οριστούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Όπως είναι γνωστό, η καταστρεπτική για τα πλατάνια ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ευρώπη. Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και σε πολλές ακόμη χώρες. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε το 2003 στην περιοχή της Μεσσηνίας και έκτοτε η εξάπλωση της ασθένειας είναι ταχύτατη.
Ήδη έχουν νεκρώσει χιλιάδες δένδρα πλατάνου στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Στην Αιτωλοακαρνανία η ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2016 στο Τρίκορφο Ναυπακτίας και ακολούθως διαπιστώθηκαν προσβολές σε αρκετές περιοχές του νομού. Το 2017 κρούσμα μεταχρωματικού έλκους διαγνώστηκε για πρώτη φορά και στην πόλη της Ναυπάκτου σε πλατάνι της παραλίας Γριμπόβου στο Ξενία. Στο πλαίσιο των διαδοχικών εκτεταμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται έκτοτε συστηματικά, τον Μάιο του 2020 καταγράφηκε αντίστοιχο περιστατικό κρούσματος στην παραλία της Ψανής,. Η αντίδραση του Δασαρχείου Ναυπάκτου, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ήταν άμεση και λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης με τη συνδρομή του Ινστιτούτου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε διαρκείς ενημερώσεις και συστάσεις προς τους πολίτες ώστε να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες κοπής κλαδιών και πληγώσεις κορμών και ριζών. Κάθε είδους εργασίες συντήρησης των πλατανιών γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συνδρομή του Δασαρχείου και πάντα με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται ως μη αναστρέψιμη, ο Δήμος Ναυπακτίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, το Δασαρχείο Ναυπάκτου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια διάσωσης του φυσικού μας πλούτου. Χρειάζεται ωστόσο διαρκής επαγρύπνηση από όλους μας.